Ta Kontroll Over Finansene Dine! | Livsstil | CompareKing
10 Smarte Sparetips

10 Smarte Sparetips For Deg Som Har Lyst Å Ta Kontroll Over Finansene Dine!

Vi vil alle gjerne ha litt økonomisk trygghet. Oppsparte midler gjør oss bedre rustet til å takle uforutsette utgifter og åpner dessuten for mange muligheter. Det er ved å spare vi får råd til å kjøpe det vi virkelig ønsker oss; enten det dreier seg om eksotiske ferier, en ny bil eller egenkapital til drømmeboligen. Problemet er bare at alle spareforsettene fort møter veggen. Hvis du bruker opp alle pengene du tjener fra måned til måned lever du med en marginal økonomi, og du er ikke alene. Det kan være vanskelig å holde utgiftene under kontroll. De gode nyhetene er midlertid at det ofte er rom til å spare hvis man bare planlegger litt. Her er 10 smarte sparetips som kan hjelpe deg med å gjøre akkurat det:

 

Sparetips #1. Sett opp et budsjett

Aller første steg er å lage seg et månedlig budsjett. Dette er kanskje ikke det morsomste i hele verden og det kan være vanskelig i begynnelsen å vite hva pengene egentlig går til. Best oversikt får du hvis du bruker bankkortet i butikken. Da kan du studere alle tallene på nettbanken og inndele utgiftene i hovedkategorier; for eksempel husleie, forsikring, strøm, transport, mat, klær, telefon og internett. Ikke fortvil, det blir lettere etter hvert som tallene kommer på plass.

Sparetips #2. Refinansiering

Nå som du har et budsjett kan du begynne å vurdere om enkelte utgiftsposter kan reduseres. Hvis verdien på boligen din har gått opp kan du reforhandle med banken og få bedre rentevilkår, eller eventuelt skifte bank. Hvis du sitter med en del smålån kan det også være penger å spare på samle disse i et større lån. Du kan naturligvis bruke Compareking.no når du skal søke om refinansiering av kredittgjeld.

Sparetips #3.Sjekk forsikringen

Det kan også være at du betaler for mye for forsikringen. Vet du nøyaktig hva du er dekket for, kanskje du allerede er sikret gjennom jobben? Da er det mulighet for å droppe en hel utgiftspost, for du får ikke noe mer i utbetaling hvis du er dobbelsikret. Du kan også sammenligne priser på nettet for å se om du kan finne en bedre avtale, og flere selskaper gir dessuten rabatt hvis du samler avtalene dine hos samme tilbyder. Det kan også være penger å spare på avtalene du allerede har. Kanskje du ikke kjører så ofte som først antatt eller verdiene på eiendelene i innboforsikringen kan kalkuleres på nytt.

Sparetips #4. Sammenlign priser 

Samme regel gjelder for strøm, telefon og internett. Det er flere steder på nettet hvor du kan sammenligne priser og vilkår. På telepriser.no kan du blant annet taste inn informasjon om forbruk og finne et mobilabonnement som passer for deg. Ifølge offentlige tall bruker nordmenn dessuten langt mer på strøm enn det de behøver, dette til tross for at det er enkelt å skifte selskap og få seg en gunstig pris.

Sparetips #5. Lag din egen lunsj

Budsjettet ditt avslører kanskje at du bruker mye penger på mat. Det kan være vanskelig å vurdere hva som er for mye, men hvis du vet at den god del går til lunsjen, kan det være kroner å spare på å ta med mat hjemmefra. Hvis du bruker 50 kroner om dagen kan det fort bli mange tusen kroner i året.

Sparetips #6. Ikke kast mat

Hvis du også opplever at du kaster en del mat kan det være tegn på at innkjøpene bør planlegges bedre. At det har gått ut på dato betyr ikke nødvendigvis at det ikke kan spises. Vend deg også til å spare på restene fra middagen og ta det med på jobben.

Sparetips #7. Sett deg et mål

Som nevnt kan bruk av bankkortet som betalingsmiddel hjelpe til å holde oversikt. Men på den annen side kan også være en fordel å ha noe fysisk og forholde seg til. Et alternativ er derfor å ta ut kontanter til matutgifter for en hel uke, og øve seg til å ikke bruke mer. Ikke fortvil hvis du ikke får til dette med en gang, det er gjennom denne prosessen at du finner ut hva du egentlig kan klare deg uten. Det er kanskje ikke så ille å bruke kaffetrakteren på kontoret, og du bør kanskje kutte ned på kaffen uansett.

Sparetips #8. Er du blitt et støttemedlem?

Revurder medlemskapet på treningssentret. Hvis du ikke er innom tre dager i uken, er det kanskje bedre å innse at du ikke er treningstypen. Det finnes dessuten andre og billigere måter å holde seg i form på, en joggetur i parken kanskje? Fotball med venner?

Sparetips #9. Kjør mindre

Hvis du kjører til jobben hver dag går det noen daglige kroner til bensin som kan balle seg opp til store summer i et større perspektiv. Hvis du kjører mindre kan du dessuten få en billigere premie på forsikringen. Og når andre løsninger er uaktuelle kan du fremdeles undersøke om det er mulig å samkjøre med en kollega.

Sparetips #10. Ta sykkelen!

Hvis du bruker kollektiv transport kan det likevel være noen kroner å spare. Du bor kanskje ikke så langt fra jobben når du tenker over det og kan sykle eller til og med gå. Det å stå opp litt tidligere kan dessuten være sunt, og med litt frisk luft i lungene kommer du opplagt og klar til jobben hver morgen.

Har du noen smarte sparetips du har lyst å dele? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

By , 27 Mar 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18