10 tips for unge boligkjøpere

Et raskt søk på internett bringer frem mange avisartikler som skriver om hvor tøft boligmarkedet har blitt for unge. Boligprisene øker og med finanstilsynets forslag om å stramme inn boliglånsreglene er det ikke lett for unge å komme seg på boligmarkedet med mindre de får hjelp fra foreldrene sine.  Uansett om man får hjelp eller ikke, er det mye man kan gjøre selv for å sørge for at man gjør et fornuftig kjøp.

1.Start tidlig

I ung alder er det kanskje vanligere å leve i nuet fremfor å planlegge langt fremover i tid. Det er allikevel ikke til å unngå at man er avhengig av penger hvis man vil sikre seg en bolig. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, også kjent fra «luksusfellen», mener det viktigste for unge førstegangskjøpere er å gå forberedt inn i boligmarkedet og å spare nok.  Det er utrolig viktig å begynne sparingen tidlig og ha en eventuell buffer hvis renta går opp eller prisene ned, sier hun til E24.no. Egenkapital er det første du må tenke på i boligkjøpsprosessen og den sparing, foreldre eller andre slektninger eller startlån. Egenkapital skal helst stå for minimum 15 % av kjøpesummen så jo tidligere du starter sparingen jo mer vil du ha å kjøpe for senere. Her kan du lese mer om sparetips.

2.Boligsparing for unge (BSU)

Den perfekte måten å starte sparingen på er i en BSU ordning. Dette er en spareordning som tilbys av de fleste bankene i Norge for personer under 34 år. Med BSU opprettes en egen konto i en bank og beløpene som settes inn gir skattefordeler. Rentebetingelsene er betydelig mer gunstige enn de banken tilbyr for vanlige sparekonti. Ofte er BSU-renten til og med bedre enn boliglånsrentene. Maksimalt innskudd per år er 25 000 kr og man får 20 % av årlig innskudd fradrag i inntektsskatt og trygdeavgift, altså opp ti 5000 kr. Det viktigste å huske er at BSU kan kun inngås en gang og det må være før kjøpet av bolig finner sted, men kontoen overføres hvis du bytter bank.  Sparebeløpet skal kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån.

3.Boliglån

Mange banker tilbyr også spesielle boliglån for unge (BLU), tidligere kalt førstehjemslån, for boligkjøpere under 34år. Når det komme til hva bankene kan tilby så vil det alltid være en forskjell på renter og vilkår så du burde ta kontakt med flere for å se hva de kan tilby deg med dine forutsetninger. Husk at bankene trenger deg like mye som du trenger de. Startlån kan også være aktuelt for unge som vil inn på boligmarkedet. Dette er behovsprøvd og kan søkes via kommunen. Det er husbanken i samarbeid med kommunen som tilbyr startlånet, men kommunen administrerer lånet. BLU lånet vil vanligvis være 85 % av markedsverdi, da du stort sett alltid er forventet å ha 15 % som egenkapital. Finansportalen, er en tjeneste fra forbrukerrådet hvor du kan benytte deg av en lånekalkulator og se hva forskjellige banker kan tilby. Går du inn i boligmarkedet med lav egenkapital bør du kompensere med en stram nedbetalingsplan. Da vil du likevel ha nedbetalt såpass mye at du tåler en prisnedgang når du skal selge noen få år senere. Snakk med banken om forskjellige typer lån.

Les også: Inkluder Medsøker Når du Søker om Lån

4.Kartlegg drømmen din

Hva ønsker du fra ditt fremtidige hjem? Det kan lønne seg å sette opp prioriteringer over hva som er viktigst. Hvis du lager en liste og holder deg til den når du er på visning så kan det være lettere å ikke forelske seg i en bolig på grunn av romløsning eller beliggenhet alene. Igjen, start tidlig, ta deg god tid til å se etter bolig, kartlegg hva du vil ha og hva som er realistisk innenfor de finansielle rammene du må forholde deg til. Husk også at forskjellige eierformer representerer forskjellige kostnader. Du kan velge mellom selveier, andels/borettslag, aksjeleilighet og obligasjonsleilighet.

5.«Flytt inn» på forskudd

Når du har kommet frem til hva du ønsker, kan det være lurt å dele dine boliginteresser med en eiendomsmegler, så kan du få tilsendt informasjon når tilsvarende boliger kommer til salgs. Når du mottar informasjon så kan du gjøre deg kjent med prisnivået i området og også gjøre deg kjent med avstander til offentlig kommunikasjon, butikker, bank og alt som er viktig for deg. Hvis du mentalt flytter inn på forhånd kan du lett se om det vil være et fornuftig kjøp.

6.Ha det totale regnestykket med i beregningen

Banken du bestemmer deg for vil gi deg en oversikt over de faste utgiftene du får etter kjøp basert på renter og avdrag men også husleie. Dette burde du tenke på som «ikke» penger da lønnen din må dekke dette hver måned.  Andre utgifter du ikke må glemme å ta med i beregningen er penger til utbedring av boligen hvis nødvendig. Ikke la oppussing velte privatøkonomien din og ta høyde for slike merkostnader før kjøp. Et kupp er ikke alltid et kupp.

7.Visning

Les prospektet og snakk med megler. Størrelse og beliggenhet teller mest for boligens verdi, ikke flott design og interiør. Prøv å se for deg boligen uten pynten når du er på visning. Gå på flere visninger og ta gjerne med deg noen for ekstra hjelp. Konsentrer deg om de viktigste rommene, bad og kjøkken er det dyreste å pusse opp så sjekk nøye for mulige skader og lekkasjer. For en liste på spørsmål du burde ha med på visning, samt sjekkliste, se blant annet på sparebank1 sine nettsider.

8.Budrunder

Ha finansieringsbeviset på plass når du byr, dette er en bekreftelse fra banken på at du har økonomi til å kjøpe boligen. Hvis du har en god kontaktperson i banken kan du også sende inn prospektet og få gode råd om akkurat hvor høyt du kan gå i budrunden for en spesifikk bolig.  Hvis det er flere som skal stå som eiere av boligen, må begge parter signere på bud skjemaet. Det første budet skal være skriftlig. Etter det foregår eventuelle forhøyninger av budet per telefon. Husk å sette opp ønsket overtakelsesdato, finansieringsplan og akseptfrist på budet. Sørg for at du er tilgjengelig på telefon under hele budprosessen.

9.Forsikringer og plikter fra begge parter

Selger er pålagt å opplyse om skjulte feil og mangler, såfremt dette er kjent eller burde være. Hvis selgeren har bodd i boligen i kort tid, er det ikke sikkert at han eller hun kjenner til feil og mangler ved boligen. I disse tilfellene er det derfor viktig at du som kjøper undersøker nøye.  Det er en stor fordel for deg som kjøper om selger har tegnet eierskifteforsikring. Dersom det viser seg at det er en ikke forventet og vesentlig mangel på boligen, har kjøper et krav som i så fall vil bli utbetalt av forsikringsselskapet på vegne av selger.  Boligkjøperforsikring på sin side er en rettshjelpsforsikring.

10.Følg magefølelsen

Boligkjøp styres som oftest av følelser fremfor fornuft. Har du fulgt rådene ovenfor, og du sitter med en god magefølelse, så ikke nøl med å legge inn et bud på boligen. De attraktive boligene går først! Det blir mange valg underveis, men hvis du velger riktig bank, megler, type lån, type eierform og lignende så har du det beste mulige utgangspunktet. Hvis du allikevel skulle bli misfornøyd kan du lese om klagemuligheter på forbrukerrådet sine nettsider.

Lykke til i jakten på drømmeboligen!

Kilder:

www.e24.no

www.finansportalen.no

www.forbrukerradet.no

www.danskebank.no

By , 22 May 2015
Se flere tilbud under

Generelle vilkår og personvern

Ved å benytte tjenesten Vi tilbyr på denne nettsiden (compareking.no) samtykker du til de vilkår og betingelser som blir presentert nedenfor. Dersom du har noen spørsmål vedrørende våre vilkår, oppfordrer Vi til å ta kontakt med oss på telefon 800 16 689 eller per e-post kundeservice@compareking.no.

1. Behandlingsansvarlig for personopplysningene

Liber Finance AS (organisasjonsnummer 913 062 922), Filipstad brygge1, 0252 Oslo er den behandlingsansvarlige for personopplysningene.

2. Innsamling og lagring av personopplysninger

Ved kontakt med Oss, enten ved utfylling av et søknadskjema via internett, telefon eller på annen måte, oppgir du en del data som så blir lagret i vår database.

Formålet med lagringen av opplysningene (herunder personopplysninger) er å yte den tjenesten som fremkommer på nettstedet, altså å gjennomgå og formidle din lånesøknad. Lagrede opplysninger vil også bli brukt til å forbedre tjenestene våre og til å gi deg svar på de spørsmål du måtte ha. I tillegg vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss slik at vi kan svare på dine spørsmål.

Vi vil med jevne mellomrom vurdere de opplysninger som er lagret for å sikre at vi ikke har registrert opplysninger det ikke er behov for, eller lenger enn det som er tillatt ved lov.

3. Utlevering av personopplysninger

Før vi sender din søknad til våre samarbeidspartnere foretar CompareKing.no en kredittsjekk begrenset til innhenting av informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittsjekken foretas av kredittopplysningsbyrået Bisnode.

Dette gjøres for å sikre at du er kvalifisert til å søke om forbrukslån/kredittkort hos våre samarbeidende banker.

I tillegg til den begrensede kredittsjekken som CompareKing.no foretar, vil våre samarbeidspartnere som mottar din lånesøknad også foreta en egen fullstendig kredittsjekk. Gjenpartsbrevet sendes til deg via SMS eller post.

4. Frivillighet, innsynsrett og krav på retting

Det er frivillig å gi fra seg personopplysningene.

Du som bruker kan kreve innsyn i behandlingen av dine personopplysninger, jf. personopplysningsloven § 19.

Videre kan du som bruker ha krav på retting etter personopplysningsloven §§ 27 og 28.

5. Begrensning av ansvar 

Vi er på ingen måte eller under noen omstendingheter ansvarlig for tap eller skade som skyldes opptak av et usikret lån. Før du søker er det viktig at du tenker gjennom dine inntekter og utgifter, slik at du kan se hva du har råd til. Dette er din avgjørelse. 

Videre så er vi ikke ansvarlig for skader som skyldes krig, streik, blokader, norsk eller utenlandsk lovgivning eller andre lignende omstendigheter. Dette gjelder også dersom CompareKing.no selv blir utsatt for lignende. 

6. Elektronisk gjeldsbrev

Ved et eventuelt tilbud kan CompareKing.no og/eller våre samarbeidspartnere sende elektronisk gjeldsbrev per e-post eller post. 

Ingen av disse opplysningene blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker disse opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon brukerne søker. Statistikken er et redskap til å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Dette medfører ingen sikkerhetsrisiko for deg, men du kan stille inn din nettleser slik at den ikke godtar bruk av informasjonskapsler. Gjennom nettleseren din kan du også slette alle lagrede informasjonskapsler. 

Informasjonskapsler

Ved å bruke nettstedet samtykker du til den bruk av cookies som er beskrevet her.

Vi benytter oss av informasjonskapsler, eller cookies. Cookies er små informasjonsfiler som blir liggende igjen på datamaskinen din for at tjenesten vår skal virke best mulig for deg. Informasjonen som lagres kan være opplysninger om hvordan brukerne har surfet på og brukt våre nettsider, hvilken nettleser de bruker, hvilke annonser de har sett og hvordan de har surfet mellom de ulike nettstedene som CompareKing.no samarbeider med.

Ingen av opplysningene som samles inn blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon kundene søker etter. Statistikken er et redskap for å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Det er kun Liber Finance AS som bruker opplysningene som blir hentet inn.

Vi benytter oss av følgende cookies: permanente og midlertidige (såkalte øktsbaserte kapsler).  

Permanente kapsler

Permanente kapsler brukes for eksempel for å kunne tilpasse nettstedet etter dine ønskemål, slik at du ikke trenger å stille inn nettstedet til dine ønskemål hver gang du besøker siden.

Midlertidige kapsler (øktsbaserte)

Øktsbaserte kapsler brukes for eksempel for å håndtere innloggingsinformasjon, navigering mellom sider osv.

De fleste nettlesere tillater deg å blokkere spesifikke eller samtlige cookies. For mer informasjon om hvordan du endrer innstillingene for informasjonskapsler, følg lenken som korresponderer med din nettleser.

Internet Explorer: http://windows.microsoft.com/nb-no/internet-explorer/delete-manage-cookies

Firefox: http://support.mozilla.org/en-US/kb/Cookies

Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647

Safari: http://support.apple.com/kb/PH19214 og for iOS - http://support.apple.com/kb/HT1677 

Les mer om informasjonskapsler på nettstedet til Post- og teletilsynet.

Personvern

Ved bruk av tjenester som tilbys på Compareking.no vil du bli bedt om å oppgi visse opplysninger om deg selv til oss. Vi tar personvern på alvor, og vil med dette informere deg om hvordan dine opplysninger vil bli behandlet, hvem som er ansvarlig og hvilke rettigheter du har.

Tjenestene som er tilgjengelige på Compareking.no tilbys av Liber Finance AS, org. nr.: 913 062 922, forretningsadresse: Filipstad brygge 1, 0252 OSLO (referert til som «Liber Finance AS», «vi» eller «oss»). Norsk rett regulerer tjenestene.

Personopplysningsloven med forskrifter og annet relevant lovgivning regulerer Liber Finance AS’ behandling av personopplysninger. Der ikke annet hjemmelsgrunnlag foreligger er ditt samtykke det rettslige grunnlaget for å behandle dine personopplysninger.

Formålet med vår behandling av personopplysninger er delt: Vi behandler dine personopplysninger for å kunne yte deg den tjenesten som tilbys på Compareking.no, det vil si formidling av din lånesøknad til våre samarbeidspartnere (norske banker), inkludert utlevering av visse opplysninger til vår underleverandør Bisnode for kredittsjekk. I denne relasjonen opptrer vi som finansagent etter finansavtaleloven og samtidig er vi databehandler på vegne av våre samarbeidspartnere. Vi har inngått skriftlig databehandleravtale med våre samarbeidspartnere som regulerer vår behandling av personopplysninger til dette formålet. Når du søker kreditt via våre nettsider samtykker du til at vi kan behandle de opplysninger du oppgir til vår finansagentvirksomhet på vegne av våre samarbeidspartnere. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Gjensidige Bank, MyBank, Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans, Axo Finans og Komplett Bank og nærmere informasjon om deres behandling av dine personopplysninger kan rettes til kundesenter@instabank.no, laansoknad@ikanobank.no, post@easybank.no, forbruker@avidafinans.no eller kundeservice@komplettbank.no.

Vi ønsker også å bruke opplysningene vi samler inn om deg til å forbedre våre tjenester slik at innholdet blir presentert for deg på en effektiv og forståelig måte. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Vi ønsker også å kunne bruke opplysningene vi samler inn om deg til å markedsføre andre relevante tjenester og produkter til deg og da på en slik måte at du kun mottar den markedsføringen som er relevant for akkurat deg. Vi ønsker også å utlevere informasjonen til noen av våre samarbeidspartnere slik at de kan tilby deg produkter som er aktuelle for deg. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans og Komplett Bank. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Det samme gjelder våre samarbeidspartnere. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Liber Finance AS vil være behandlingsansvarlig for dine personopplysninger når du har samtykket til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Liber Finance AS vil opptre som databehandler på vegne av den enkelte samarbeidspartner når vi opptrer som finansagent (for personopplysninger som samles inn på vegne av bankene med formål om formidling av lån).

Informasjon som du gir oss kan omfatte følgende: personnummer, e-post, mobiltelefonnummer, hvorvidt du er norsk statsborger eller ikke, sivilstatus, antall barn, boforhold, utdanning, arbeidsforhold, arbeidsgiver, inntekt og kontonummer. Det er frivillig å oppgi disse opplysningene og det er frivillig om du ønsker å samtykke til at vi også kan behandle dine personopplysninger som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Informasjon som vi innhenter om deg kan være informasjon knyttet til gjeldsposter. Vi innhenter dette fra Bisnode.

Informasjon som personnummer utleveres til kredittopplysningsselskapet Bisnode som ledd i vurderingen av om du oppfyller vilkårene for å få lån hos våre samarbeidspartnere. Bisnode foretar en kredittsjekk begrenset til informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger.

Vi vil oppbevare personopplysningene dine så lenge vi og våre samarbeidspartnere er pålagt etter norsk lovgivning, og så lenge det er nødvendig for å oppnå formålet med innhentingen, det vil si den behandlingen du eventuelt har gitt ditt samtykke til. Deretter slettes opplysningene.

Liber Finance AS har etablert regler og rutiner for beskyttelse av personopplysninger. Vi er sertifisert av DigiCert og vi benytter kryptert kommunikasjon for all overføring av data. Når vi formidler opplysninger til en tredjepart forsikrer vi oss om at det finnes ordninger og avtaler som sikrer at de behandler opplysningene på en betryggende måte.

Du har rett til innsyn i egne personopplysninger, og du kan kreve retting eller sletting av mangelfulle eller uriktige opplysninger. Du kan også når som helst trekke ditt eventuelle samtykke til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Kontakt oss ved behov på e-post: kundeservice@compareking.no, telefon: 800 16 689 eller send brev til Liber Finance AS, c/o Aker Brygge Business Center, Postboks 1433 Vika, 0115 Oslo.

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu