De Beste Forutsettningene For Et Godt Boligkjøp | Investering | CompareKing

10 tips for unge boligkjøpere

Et raskt søk på internett bringer frem mange avisartikler som skriver om hvor tøft boligmarkedet har blitt for unge. Boligprisene øker og med finanstilsynets forslag om å stramme inn boliglånsreglene er det ikke lett for unge å komme seg på boligmarkedet med mindre de får hjelp fra foreldrene sine.  Uansett om man får hjelp eller ikke, er det mye man kan gjøre selv for å sørge for at man gjør et fornuftig kjøp.

1.Start tidlig

I ung alder er det kanskje vanligere å leve i nuet fremfor å planlegge langt fremover i tid. Det er allikevel ikke til å unngå at man er avhengig av penger hvis man vil sikre seg en bolig. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, også kjent fra «luksusfellen», mener det viktigste for unge førstegangskjøpere er å gå forberedt inn i boligmarkedet og å spare nok.  Det er utrolig viktig å begynne sparingen tidlig og ha en eventuell buffer hvis renta går opp eller prisene ned, sier hun til E24.no. Egenkapital er det første du må tenke på i boligkjøpsprosessen og den sparing, foreldre eller andre slektninger eller startlån. Egenkapital skal helst stå for minimum 15 % av kjøpesummen så jo tidligere du starter sparingen jo mer vil du ha å kjøpe for senere. Her kan du lese mer om sparetips.

2.Boligsparing for unge (BSU)

Den perfekte måten å starte sparingen på er i en BSU ordning. Dette er en spareordning som tilbys av de fleste bankene i Norge for personer under 34 år. Med BSU opprettes en egen konto i en bank og beløpene som settes inn gir skattefordeler. Rentebetingelsene er betydelig mer gunstige enn de banken tilbyr for vanlige sparekonti. Ofte er BSU-renten til og med bedre enn boliglånsrentene. Maksimalt innskudd per år er 25 000 kr og man får 20 % av årlig innskudd fradrag i inntektsskatt og trygdeavgift, altså opp ti 5000 kr. Det viktigste å huske er at BSU kan kun inngås en gang og det må være før kjøpet av bolig finner sted, men kontoen overføres hvis du bytter bank.  Sparebeløpet skal kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån.

3.Boliglån

Mange banker tilbyr også spesielle boliglån for unge (BLU), tidligere kalt førstehjemslån, for boligkjøpere under 34år. Når det komme til hva bankene kan tilby så vil det alltid være en forskjell på renter og vilkår så du burde ta kontakt med flere for å se hva de kan tilby deg med dine forutsetninger. Husk at bankene trenger deg like mye som du trenger de. Startlån kan også være aktuelt for unge som vil inn på boligmarkedet. Dette er behovsprøvd og kan søkes via kommunen. Det er husbanken i samarbeid med kommunen som tilbyr startlånet, men kommunen administrerer lånet. BLU lånet vil vanligvis være 85 % av markedsverdi, da du stort sett alltid er forventet å ha 15 % som egenkapital. Finansportalen, er en tjeneste fra forbrukerrådet hvor du kan benytte deg av en lånekalkulator og se hva forskjellige banker kan tilby. Går du inn i boligmarkedet med lav egenkapital bør du kompensere med en stram nedbetalingsplan. Da vil du likevel ha nedbetalt såpass mye at du tåler en prisnedgang når du skal selge noen få år senere. Snakk med banken om forskjellige typer lån.

Les også: Inkluder Medsøker Når du Søker om Lån

4.Kartlegg drømmen din

Hva ønsker du fra ditt fremtidige hjem? Det kan lønne seg å sette opp prioriteringer over hva som er viktigst. Hvis du lager en liste og holder deg til den når du er på visning så kan det være lettere å ikke forelske seg i en bolig på grunn av romløsning eller beliggenhet alene. Igjen, start tidlig, ta deg god tid til å se etter bolig, kartlegg hva du vil ha og hva som er realistisk innenfor de finansielle rammene du må forholde deg til. Husk også at forskjellige eierformer representerer forskjellige kostnader. Du kan velge mellom selveier, andels/borettslag, aksjeleilighet og obligasjonsleilighet.

5.«Flytt inn» på forskudd

Når du har kommet frem til hva du ønsker, kan det være lurt å dele dine boliginteresser med en eiendomsmegler, så kan du få tilsendt informasjon når tilsvarende boliger kommer til salgs. Når du mottar informasjon så kan du gjøre deg kjent med prisnivået i området og også gjøre deg kjent med avstander til offentlig kommunikasjon, butikker, bank og alt som er viktig for deg. Hvis du mentalt flytter inn på forhånd kan du lett se om det vil være et fornuftig kjøp.

6.Ha det totale regnestykket med i beregningen

Banken du bestemmer deg for vil gi deg en oversikt over de faste utgiftene du får etter kjøp basert på renter og avdrag men også husleie. Dette burde du tenke på som «ikke» penger da lønnen din må dekke dette hver måned.  Andre utgifter du ikke må glemme å ta med i beregningen er penger til utbedring av boligen hvis nødvendig. Ikke la oppussing velte privatøkonomien din og ta høyde for slike merkostnader før kjøp. Et kupp er ikke alltid et kupp.

7.Visning

Les prospektet og snakk med megler. Størrelse og beliggenhet teller mest for boligens verdi, ikke flott design og interiør. Prøv å se for deg boligen uten pynten når du er på visning. Gå på flere visninger og ta gjerne med deg noen for ekstra hjelp. Konsentrer deg om de viktigste rommene, bad og kjøkken er det dyreste å pusse opp så sjekk nøye for mulige skader og lekkasjer. For en liste på spørsmål du burde ha med på visning, samt sjekkliste, se blant annet på sparebank1 sine nettsider.

8.Budrunder

Ha finansieringsbeviset på plass når du byr, dette er en bekreftelse fra banken på at du har økonomi til å kjøpe boligen. Hvis du har en god kontaktperson i banken kan du også sende inn prospektet og få gode råd om akkurat hvor høyt du kan gå i budrunden for en spesifikk bolig.  Hvis det er flere som skal stå som eiere av boligen, må begge parter signere på bud skjemaet. Det første budet skal være skriftlig. Etter det foregår eventuelle forhøyninger av budet per telefon. Husk å sette opp ønsket overtakelsesdato, finansieringsplan og akseptfrist på budet. Sørg for at du er tilgjengelig på telefon under hele budprosessen.

9.Forsikringer og plikter fra begge parter

Selger er pålagt å opplyse om skjulte feil og mangler, såfremt dette er kjent eller burde være. Hvis selgeren har bodd i boligen i kort tid, er det ikke sikkert at han eller hun kjenner til feil og mangler ved boligen. I disse tilfellene er det derfor viktig at du som kjøper undersøker nøye.  Det er en stor fordel for deg som kjøper om selger har tegnet eierskifteforsikring. Dersom det viser seg at det er en ikke forventet og vesentlig mangel på boligen, har kjøper et krav som i så fall vil bli utbetalt av forsikringsselskapet på vegne av selger.  Boligkjøperforsikring på sin side er en rettshjelpsforsikring.

10.Følg magefølelsen

Boligkjøp styres som oftest av følelser fremfor fornuft. Har du fulgt rådene ovenfor, og du sitter med en god magefølelse, så ikke nøl med å legge inn et bud på boligen. De attraktive boligene går først! Det blir mange valg underveis, men hvis du velger riktig bank, megler, type lån, type eierform og lignende så har du det beste mulige utgangspunktet. Hvis du allikevel skulle bli misfornøyd kan du lese om klagemuligheter på forbrukerrådet sine nettsider.

Lykke til i jakten på drømmeboligen!

Kilder:

www.e24.no

www.finansportalen.no

www.forbrukerradet.no

www.danskebank.no

By , 22 May 2015
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18