Når Burde Du Absolutt Ikke Ta Opp Forbrukslån? | Forbrukslån | CompareKing
3 Situasjoner Hvor Du Absolutt Ikke Må Ta Opp Et Forbrukslån

3 Situasjoner Hvor Du Absolutt Ikke Må Ta Opp Et Forbrukslån

Forbrukslån kan være et effektivt middel nå uforutsette utgifter eller anledninger presenter seg. Det kan også være billigere og mer oversiktlig enn å sitte med en masse smålån. Man skal likevel tenke seg godt om før man søker om lån uten sikkerhet og man skal absolutt holde seg unna hvis man ikke er trygg på egen økonomi. Her er tre situasjoner hvor du ikke bør søke om forbrukslån:

1. Ikke ta opp et forbrukslån om du har betalingsproblemer

Du må ikke ta opp et forbrukslån uten sikkerhet hvis du har eksisterende betalingsproblemer. Hvis du har lån som du sliter med å tilbakebetale er det best å kontakte den gjeldende finansielle institusjonen for å prøve å få løst situasjonen med dem. Særlig banker og finansieringsselskaper er ofte villige til å gi avdragsfrihet eller en forlengning av løpetid hvis det skulle være nødvendig. Du kan også vurdere et lån med sikkerhet hvis du har fast eiendom, men dette kommer heller ikke med varme anbefalinger da du risikerer å miste huset hvis betalingsproblemene vedvarer.

2. Trenger du virkelig å ta opp et forbrukslån?

Hvis du opplever at lønnen kommer til kort innen måneden er omme, skal du helst styre unna forbrukslån. Det kan være fristende å tro at man kan gjøre budsjettmessige endringer, men hvis man ikke har hatt ekstraordinære utgifter er det for optimistisk å tro at man skal klare det, særlig med nye utgifter i form av renter og avdrag på toppen av det hele. Ikke vær for rask med å anta at du sliter med et forbigående problem. Det siste du vil bli er en gjeldsslave.

3. Burde du ta opp et forbrukslån for å komme deg inn på boligmarkedet?

Det er ikke lett å komme seg inn på boligmarkedet og kravet til egenandel har vært på 15% siden 2012. Hvis man ikke har rike foreldre eller annen støtte er dette penger som de fleste unge ikke har i lommen, og da kan det være fristende å ta et usikret lån for å dekke egenandelen. Men dette skal man tenke seg nøye om før man kaster seg uti. Hvis du skal sitte med et dyrt forbrukslån på toppen av boliglånet er du ekstra sårbar hvis noe uforutsett skulle oppstå. Det er mange årsaker som kan føre til betalingsproblemer: Man kan miste jobben, bli permittert, bli syk eller bli skilt; og for mange er det langt mindre dramatiske endringer som skal til. I 2013 var det rekordtall i Norge på tvangssalg av eiendom, samtidig som forbrukslån så en kraftig økning. Forbrukslån uten sikkerhet er med andre ord en tvilsom idé for å skaffe penger til egenandelen.

En hovedregel når det gjelder usikret forbrukslån er at hvis man sliter med en trang økonomi og har en del uoppgjort gjeld skal man for all del styre unna. Da vil et nytt lån som regel skape flere floker enn det løser.

NB! Bildet brukt i denne artikkelen er designet av Freepik

By , 17 Mar 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18