5 fordeler ved å reise alene

I lange tider har det nok vært betraktet som litt sært eller ensomt å dra på ferie alene. Det kan nå se ut som folks oppfatning om dette er i ferd med å endre seg. Reiseeksperten Expedia.no har gjennomført en undersøkelse som viser at tre av ti nordmenn drømmer om å reise på ferie helt alene. Charlotte Gogstad, talsperson fra Expedia Nordic, sier at nordmenn gjerne reiser alene, og det gjerne med et ønske om å treffe nye mennesker og utforske nye steder.  Hvis du er eventyrlysten og selvstendig har vi noen tips til deg her om å reise alene.

Tid og penger er kun til deg

Selvrealisering med en forsterkende frihetsfølelse trigger mange av oss. Aleneferier kan gi frihet, selvtillit, læring og masse positive opplevelser, det står kun på deg selv. Uten å måtte inngå kompromisser bestemmer du hvor mye ferien skal koste og hvor høyt aktivitetsnivået skal være.

Den store forskjellen fra å reise sammen med venner er at du er nødt til å klare deg selv hele tiden, ta beslutninger og ansvar i forhold til opplevelser, bespisning, overnatting og selskap. Dette kan være en utfordring for mange men du har alle muligheter til å gjøre det til et befriende eventyr. Det er jo bare din egen kalender du trenger å tenke på, da kan du blant annet reise utenom fellesferien og få med deg gode tilbud. På Expedia.no kan du også finne nyttige apper hvis du vil ha elektronisk hjelp underveis.

Lettere å bli venn med lokalbefolkningen

Å reise på ferie alene er den ideelle muligheten for å prøve noe nytt.  Når man reiser sammen med andre kan det være lett å nøye seg med tryggheten i det kjente fremfor å knytte nye vennskap med fremmede mennesker. Når man er alene derimot kan man ikke bruke denne unnskyldningen.  For å få mest mulig ut av aleneferien er det viktig å knytte bånd med kulturen du besøker og ikke føle deg som en outsider. Da kan det lønne seg å gjøre hjemmeleksa si så man kan ivareta sin egen sikkerhet og reise ti et sted hvor det er størst mulighet for å møte mennesker som ikke ser rart etter turister som reiser på egenhånd.

Travel+Leisure har sett på tallene fra Global Peace Index, som rangerer de mest fredfulle landene i verden, og the Happy Planet index, som ser på hvor folk lever lange og lykkelige liv. De har konkludert med en liste inneholdende 20 destinasjoner de mener er best i verden for alenereisende og den representerer en god blanding av forskjellige kulturer, språk og skikker fra hele verden.  Topp fem på denne lista er New Zealand, Norge, Sveits, Costa Rica og Østerrike. Hele listen med bilder og beskrivelser finner du på Travelandleisure.com.

Mer rom for å skreddersy ferien din

Du vil ha god mulighet for refleksjon, finne deg selv og ikke måtte tenke på noen andre. Mange feriesteder er tilpasset familier og par og av den grunn må man ofte betale litt ekstra om man reiser alene. Den trenden er også i ferd med å snu og det er flere reiseselskaper i dag som sørger for at det koster det samme om du reiser alene eller sammen med andre. Derfor er det nå lettere å skreddersy ferien når du reiser alene uansett hvordan ferie du foretrekker.

Hvis charterferie er førstevalget har Star Tour spesialtilbud for alenereisende utenfor sesong. Ving tilbyr dobbeltrom for enkeltpris på Sunprime Atlantic View Suites & Spa. Hvis du synes det er litt skummelt å reise helt alene finnes det forskjellige organiserte turer du kan melde deg på. Et eksempel er gruppeturer for likesinnede, deriblant med kultur-selskaper som Travel og Inspirator. Det finnes også turer spesielt tilpasset single, og til slutt kan vi nevne kvinneturselskapet Jomfrureiser og Carpe Diem.

Cruise er heller ikke kun for familier og par. PR sjef, Courtney Recht, fra Norwegian Cruise Line har uttalt at undersøkelser viser at 35 millioner voksne på verdensbasis drar på ferie alene, men bare fem prosent av dem velger cruise. Dette er jo et stort potensielt marked for aktørene som nå prøver å nå ut til de alenereisende. P&O Cruises sitt skip Azura og Norwegian Cruise Line sitt skip Epic har kabiner som kan bestilles uten at man må betale et tillegg for å reise alene skriver Dailymail.co.uk.

Fleksibilitet

Du vil bli mer fleksibel og det blir lettere å takle uventede komplikasjoner når du ikke har andre å skylde på. Du kan være helt fri for forpliktelser og forventninger til andre enn deg selv. Det fører til at du har helt andre muligheter til å være spontan i løpet av ferien.  Bente Heimtun fra de Ensliges Landsforbund forsker på enslige kvinner og sommerferien deres. Hun oppfordrer alle til å reise og oppleve verden, uansett om du har reisefølge eller ikke. Hun forteller selv om sin første aleneferie til Tyrkia hvor hun ofte følte seg alene fordi alt var tilpasset barnefamilier og par. Etter litt reisetrening opplever hun nå heller feriene på egenhånd som befriende og hun mener det kan gi flere positive opplevelser å reise alene enn sammen med andre. Spesielt ser hun på ny selvtillit og bekreftelse på mestring som viktige bonuser.

Bente anbefaler følgende alternativer til alenereisende. Storbyferier fordi de tilbyr mye opplevelse og man er ikke så synlig alene. Dagsturer er et godt alternativ for å gi et viktig avbrekk, dra for eksempel til en annen bydel, en øy eller ut i naturen.  2-dagersturer kan også friske opp, det viktigste er nye opplevelser og avkobling mener Bente. Hun anbefaler nettstedet: www.flybilligst.com.

Gjør akkurat hva du vil

Mulighetene er uendelige uten kompromiss og innvendinger fra reisefølge. Det gjelder dag til dag på ferien, men selvfølgelig også når du velger type ferie. Å tenke kun på seg selv betyr ikke at man være egoistisk. Dinside.no har skrevet en flott artikkel om «Ferie med mening» hvor vi kan lese om alenereisende som betaler for å drive meningsfullt veldedighetsarbeid på ferie.

Hvis frivillig arbeid er noe for deg kan du blant annet velge mellom å jobbe i barnehjem, dyrereservat eller forskjellige helseprogram. Du kan undervise i engelsk eller jobbe med miljøvern, dyrevern eller biologisk mangfold. Å utbedre infrastruktur er også et alternativ, som vannforsyning, sanitærsystemer og lignende.

Som du kan se trenger det ikke være dyrt, skummelt eller kjedelig å reise på ferie alene. Det kan til og med hende du lærer deg selv bedre og kjenne og lar deg berike av verdens mangfold på en helt annen måte enn om du skulle reist med følge.

Kilder:

www.boarding.no

www.wikitravel.org

www.ensliges.no

www.travelandleisure.com

www.dinside.no

www.reiserogferie.no

By , 20 May 2015
Se flere tilbud under

Generelle vilkår og personvern

Ved å benytte tjenesten Vi tilbyr på denne nettsiden (compareking.no) samtykker du til de vilkår og betingelser som blir presentert nedenfor. Dersom du har noen spørsmål vedrørende våre vilkår, oppfordrer Vi til å ta kontakt med oss på telefon 800 16 689 eller per e-post kundeservice@compareking.no.

1. Behandlingsansvarlig for personopplysningene

Liber Finance AS (organisasjonsnummer 913 062 922), Filipstad brygge1, 0252 Oslo er den behandlingsansvarlige for personopplysningene.

2. Innsamling og lagring av personopplysninger

Ved kontakt med Oss, enten ved utfylling av et søknadskjema via internett, telefon eller på annen måte, oppgir du en del data som så blir lagret i vår database.

Formålet med lagringen av opplysningene (herunder personopplysninger) er å yte den tjenesten som fremkommer på nettstedet, altså å gjennomgå og formidle din lånesøknad. Lagrede opplysninger vil også bli brukt til å forbedre tjenestene våre og til å gi deg svar på de spørsmål du måtte ha. I tillegg vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss slik at vi kan svare på dine spørsmål.

Vi vil med jevne mellomrom vurdere de opplysninger som er lagret for å sikre at vi ikke har registrert opplysninger det ikke er behov for, eller lenger enn det som er tillatt ved lov.

3. Utlevering av personopplysninger

Før vi sender din søknad til våre samarbeidspartnere foretar CompareKing.no en kredittsjekk begrenset til innhenting av informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittsjekken foretas av kredittopplysningsbyrået Bisnode.

Dette gjøres for å sikre at du er kvalifisert til å søke om forbrukslån/kredittkort hos våre samarbeidende banker.

I tillegg til den begrensede kredittsjekken som CompareKing.no foretar, vil våre samarbeidspartnere som mottar din lånesøknad også foreta en egen fullstendig kredittsjekk. Gjenpartsbrevet sendes til deg via SMS eller post.

4. Frivillighet, innsynsrett og krav på retting

Det er frivillig å gi fra seg personopplysningene.

Du som bruker kan kreve innsyn i behandlingen av dine personopplysninger, jf. personopplysningsloven § 19.

Videre kan du som bruker ha krav på retting etter personopplysningsloven §§ 27 og 28.

5. Begrensning av ansvar 

Vi er på ingen måte eller under noen omstendingheter ansvarlig for tap eller skade som skyldes opptak av et usikret lån. Før du søker er det viktig at du tenker gjennom dine inntekter og utgifter, slik at du kan se hva du har råd til. Dette er din avgjørelse. 

Videre så er vi ikke ansvarlig for skader som skyldes krig, streik, blokader, norsk eller utenlandsk lovgivning eller andre lignende omstendigheter. Dette gjelder også dersom CompareKing.no selv blir utsatt for lignende. 

6. Elektronisk gjeldsbrev

Ved et eventuelt tilbud kan CompareKing.no og/eller våre samarbeidspartnere sende elektronisk gjeldsbrev per e-post eller post. 

Ingen av disse opplysningene blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker disse opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon brukerne søker. Statistikken er et redskap til å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Dette medfører ingen sikkerhetsrisiko for deg, men du kan stille inn din nettleser slik at den ikke godtar bruk av informasjonskapsler. Gjennom nettleseren din kan du også slette alle lagrede informasjonskapsler. 

Informasjonskapsler

Ved å bruke nettstedet samtykker du til den bruk av cookies som er beskrevet her.

Vi benytter oss av informasjonskapsler, eller cookies. Cookies er små informasjonsfiler som blir liggende igjen på datamaskinen din for at tjenesten vår skal virke best mulig for deg. Informasjonen som lagres kan være opplysninger om hvordan brukerne har surfet på og brukt våre nettsider, hvilken nettleser de bruker, hvilke annonser de har sett og hvordan de har surfet mellom de ulike nettstedene som CompareKing.no samarbeider med.

Ingen av opplysningene som samles inn blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon kundene søker etter. Statistikken er et redskap for å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Det er kun Liber Finance AS som bruker opplysningene som blir hentet inn.

Vi benytter oss av følgende cookies: permanente og midlertidige (såkalte øktsbaserte kapsler).  

Permanente kapsler

Permanente kapsler brukes for eksempel for å kunne tilpasse nettstedet etter dine ønskemål, slik at du ikke trenger å stille inn nettstedet til dine ønskemål hver gang du besøker siden.

Midlertidige kapsler (øktsbaserte)

Øktsbaserte kapsler brukes for eksempel for å håndtere innloggingsinformasjon, navigering mellom sider osv.

De fleste nettlesere tillater deg å blokkere spesifikke eller samtlige cookies. For mer informasjon om hvordan du endrer innstillingene for informasjonskapsler, følg lenken som korresponderer med din nettleser.

Internet Explorer: http://windows.microsoft.com/nb-no/internet-explorer/delete-manage-cookies

Firefox: http://support.mozilla.org/en-US/kb/Cookies

Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647

Safari: http://support.apple.com/kb/PH19214 og for iOS - http://support.apple.com/kb/HT1677 

Les mer om informasjonskapsler på nettstedet til Post- og teletilsynet.

Personvern

Ved bruk av tjenester som tilbys på Compareking.no vil du bli bedt om å oppgi visse opplysninger om deg selv til oss. Vi tar personvern på alvor, og vil med dette informere deg om hvordan dine opplysninger vil bli behandlet, hvem som er ansvarlig og hvilke rettigheter du har.

Tjenestene som er tilgjengelige på Compareking.no tilbys av Liber Finance AS, org. nr.: 913 062 922, forretningsadresse: Filipstad brygge 1, 0252 OSLO (referert til som «Liber Finance AS», «vi» eller «oss»). Norsk rett regulerer tjenestene.

Personopplysningsloven med forskrifter og annet relevant lovgivning regulerer Liber Finance AS’ behandling av personopplysninger. Der ikke annet hjemmelsgrunnlag foreligger er ditt samtykke det rettslige grunnlaget for å behandle dine personopplysninger.

Formålet med vår behandling av personopplysninger er delt: Vi behandler dine personopplysninger for å kunne yte deg den tjenesten som tilbys på Compareking.no, det vil si formidling av din lånesøknad til våre samarbeidspartnere (norske banker), inkludert utlevering av visse opplysninger til vår underleverandør Bisnode for kredittsjekk. I denne relasjonen opptrer vi som finansagent etter finansavtaleloven og samtidig er vi databehandler på vegne av våre samarbeidspartnere. Vi har inngått skriftlig databehandleravtale med våre samarbeidspartnere som regulerer vår behandling av personopplysninger til dette formålet. Når du søker kreditt via våre nettsider samtykker du til at vi kan behandle de opplysninger du oppgir til vår finansagentvirksomhet på vegne av våre samarbeidspartnere. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Gjensidige Bank, MyBank, Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans, Axo Finans og Komplett Bank og nærmere informasjon om deres behandling av dine personopplysninger kan rettes til kundesenter@instabank.no, laansoknad@ikanobank.no, post@easybank.no, forbruker@avidafinans.no eller kundeservice@komplettbank.no.

Vi ønsker også å bruke opplysningene vi samler inn om deg til å forbedre våre tjenester slik at innholdet blir presentert for deg på en effektiv og forståelig måte. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Vi ønsker også å kunne bruke opplysningene vi samler inn om deg til å markedsføre andre relevante tjenester og produkter til deg og da på en slik måte at du kun mottar den markedsføringen som er relevant for akkurat deg. Vi ønsker også å utlevere informasjonen til noen av våre samarbeidspartnere slik at de kan tilby deg produkter som er aktuelle for deg. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans og Komplett Bank. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Det samme gjelder våre samarbeidspartnere. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Liber Finance AS vil være behandlingsansvarlig for dine personopplysninger når du har samtykket til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Liber Finance AS vil opptre som databehandler på vegne av den enkelte samarbeidspartner når vi opptrer som finansagent (for personopplysninger som samles inn på vegne av bankene med formål om formidling av lån).

Informasjon som du gir oss kan omfatte følgende: personnummer, e-post, mobiltelefonnummer, hvorvidt du er norsk statsborger eller ikke, sivilstatus, antall barn, boforhold, utdanning, arbeidsforhold, arbeidsgiver, inntekt og kontonummer. Det er frivillig å oppgi disse opplysningene og det er frivillig om du ønsker å samtykke til at vi også kan behandle dine personopplysninger som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Informasjon som vi innhenter om deg kan være informasjon knyttet til gjeldsposter. Vi innhenter dette fra Bisnode.

Informasjon som personnummer utleveres til kredittopplysningsselskapet Bisnode som ledd i vurderingen av om du oppfyller vilkårene for å få lån hos våre samarbeidspartnere. Bisnode foretar en kredittsjekk begrenset til informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger.

Vi vil oppbevare personopplysningene dine så lenge vi og våre samarbeidspartnere er pålagt etter norsk lovgivning, og så lenge det er nødvendig for å oppnå formålet med innhentingen, det vil si den behandlingen du eventuelt har gitt ditt samtykke til. Deretter slettes opplysningene.

Liber Finance AS har etablert regler og rutiner for beskyttelse av personopplysninger. Vi er sertifisert av DigiCert og vi benytter kryptert kommunikasjon for all overføring av data. Når vi formidler opplysninger til en tredjepart forsikrer vi oss om at det finnes ordninger og avtaler som sikrer at de behandler opplysningene på en betryggende måte.

Du har rett til innsyn i egne personopplysninger, og du kan kreve retting eller sletting av mangelfulle eller uriktige opplysninger. Du kan også når som helst trekke ditt eventuelle samtykke til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Kontakt oss ved behov på e-post: kundeservice@compareking.no, telefon: 800 16 689 eller send brev til Liber Finance AS, c/o Aker Brygge Business Center, Postboks 1433 Vika, 0115 Oslo.

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu