5 fordeler ved å reise alene | Livsstil | CompareKing

5 fordeler ved å reise alene

I lange tider har det nok vært betraktet som litt sært eller ensomt å dra på ferie alene. Det kan nå se ut som folks oppfatning om dette er i ferd med å endre seg. Reiseeksperten Expedia.no har gjennomført en undersøkelse som viser at tre av ti nordmenn drømmer om å reise på ferie helt alene. Charlotte Gogstad, talsperson fra Expedia Nordic, sier at nordmenn gjerne reiser alene, og det gjerne med et ønske om å treffe nye mennesker og utforske nye steder.  Hvis du er eventyrlysten og selvstendig har vi noen tips til deg her om å reise alene.

Tid og penger er kun til deg

Selvrealisering med en forsterkende frihetsfølelse trigger mange av oss. Aleneferier kan gi frihet, selvtillit, læring og masse positive opplevelser, det står kun på deg selv. Uten å måtte inngå kompromisser bestemmer du hvor mye ferien skal koste og hvor høyt aktivitetsnivået skal være.

Den store forskjellen fra å reise sammen med venner er at du er nødt til å klare deg selv hele tiden, ta beslutninger og ansvar i forhold til opplevelser, bespisning, overnatting og selskap. Dette kan være en utfordring for mange men du har alle muligheter til å gjøre det til et befriende eventyr. Det er jo bare din egen kalender du trenger å tenke på, da kan du blant annet reise utenom fellesferien og få med deg gode tilbud. På Expedia.no kan du også finne nyttige apper hvis du vil ha elektronisk hjelp underveis.

Lettere å bli venn med lokalbefolkningen

Å reise på ferie alene er den ideelle muligheten for å prøve noe nytt.  Når man reiser sammen med andre kan det være lett å nøye seg med tryggheten i det kjente fremfor å knytte nye vennskap med fremmede mennesker. Når man er alene derimot kan man ikke bruke denne unnskyldningen.  For å få mest mulig ut av aleneferien er det viktig å knytte bånd med kulturen du besøker og ikke føle deg som en outsider. Da kan det lønne seg å gjøre hjemmeleksa si så man kan ivareta sin egen sikkerhet og reise ti et sted hvor det er størst mulighet for å møte mennesker som ikke ser rart etter turister som reiser på egenhånd.

Travel+Leisure har sett på tallene fra Global Peace Index, som rangerer de mest fredfulle landene i verden, og the Happy Planet index, som ser på hvor folk lever lange og lykkelige liv. De har konkludert med en liste inneholdende 20 destinasjoner de mener er best i verden for alenereisende og den representerer en god blanding av forskjellige kulturer, språk og skikker fra hele verden.  Topp fem på denne lista er New Zealand, Norge, Sveits, Costa Rica og Østerrike. Hele listen med bilder og beskrivelser finner du på Travelandleisure.com.

Mer rom for å skreddersy ferien din

Du vil ha god mulighet for refleksjon, finne deg selv og ikke måtte tenke på noen andre. Mange feriesteder er tilpasset familier og par og av den grunn må man ofte betale litt ekstra om man reiser alene. Den trenden er også i ferd med å snu og det er flere reiseselskaper i dag som sørger for at det koster det samme om du reiser alene eller sammen med andre. Derfor er det nå lettere å skreddersy ferien når du reiser alene uansett hvordan ferie du foretrekker.

Hvis charterferie er førstevalget har Star Tour spesialtilbud for alenereisende utenfor sesong. Ving tilbyr dobbeltrom for enkeltpris på Sunprime Atlantic View Suites & Spa. Hvis du synes det er litt skummelt å reise helt alene finnes det forskjellige organiserte turer du kan melde deg på. Et eksempel er gruppeturer for likesinnede, deriblant med kultur-selskaper som Travel og Inspirator. Det finnes også turer spesielt tilpasset single, og til slutt kan vi nevne kvinneturselskapet Jomfrureiser og Carpe Diem.

Cruise er heller ikke kun for familier og par. PR sjef, Courtney Recht, fra Norwegian Cruise Line har uttalt at undersøkelser viser at 35 millioner voksne på verdensbasis drar på ferie alene, men bare fem prosent av dem velger cruise. Dette er jo et stort potensielt marked for aktørene som nå prøver å nå ut til de alenereisende. P&O Cruises sitt skip Azura og Norwegian Cruise Line sitt skip Epic har kabiner som kan bestilles uten at man må betale et tillegg for å reise alene skriver Dailymail.co.uk.

Fleksibilitet

Du vil bli mer fleksibel og det blir lettere å takle uventede komplikasjoner når du ikke har andre å skylde på. Du kan være helt fri for forpliktelser og forventninger til andre enn deg selv. Det fører til at du har helt andre muligheter til å være spontan i løpet av ferien.  Bente Heimtun fra de Ensliges Landsforbund forsker på enslige kvinner og sommerferien deres. Hun oppfordrer alle til å reise og oppleve verden, uansett om du har reisefølge eller ikke. Hun forteller selv om sin første aleneferie til Tyrkia hvor hun ofte følte seg alene fordi alt var tilpasset barnefamilier og par. Etter litt reisetrening opplever hun nå heller feriene på egenhånd som befriende og hun mener det kan gi flere positive opplevelser å reise alene enn sammen med andre. Spesielt ser hun på ny selvtillit og bekreftelse på mestring som viktige bonuser.

Bente anbefaler følgende alternativer til alenereisende. Storbyferier fordi de tilbyr mye opplevelse og man er ikke så synlig alene. Dagsturer er et godt alternativ for å gi et viktig avbrekk, dra for eksempel til en annen bydel, en øy eller ut i naturen.  2-dagersturer kan også friske opp, det viktigste er nye opplevelser og avkobling mener Bente. Hun anbefaler nettstedet: www.flybilligst.com.

Gjør akkurat hva du vil

Mulighetene er uendelige uten kompromiss og innvendinger fra reisefølge. Det gjelder dag til dag på ferien, men selvfølgelig også når du velger type ferie. Å tenke kun på seg selv betyr ikke at man være egoistisk. Dinside.no har skrevet en flott artikkel om «Ferie med mening» hvor vi kan lese om alenereisende som betaler for å drive meningsfullt veldedighetsarbeid på ferie.

Hvis frivillig arbeid er noe for deg kan du blant annet velge mellom å jobbe i barnehjem, dyrereservat eller forskjellige helseprogram. Du kan undervise i engelsk eller jobbe med miljøvern, dyrevern eller biologisk mangfold. Å utbedre infrastruktur er også et alternativ, som vannforsyning, sanitærsystemer og lignende.

Som du kan se trenger det ikke være dyrt, skummelt eller kjedelig å reise på ferie alene. Det kan til og med hende du lærer deg selv bedre og kjenne og lar deg berike av verdens mangfold på en helt annen måte enn om du skulle reist med følge.

Kilder:

www.boarding.no

www.wikitravel.org

www.ensliges.no

www.travelandleisure.com

www.dinside.no

www.reiserogferie.no

By , 20 May 2015
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18