Dette Bør Du Ikke Bruke Forbrukslan På | Forbrukslån | CompareKing
bruke forbrukslånet sitt på

5 ting du ikke burde bruke forbrukslånet ditt på

Forbrukslån har blitt veldig populære de siste årene blant kjøpelystne nordmenn. Denne låneformen er uten sikkerhet og du kan derfor velge helt fritt hva pengene skal brukes til. Når bankene tilbyr opptil flere hundre tusen kroner på dagen, kan det være den perfekte løsningen hvis man kommer over et godt tilbud, men mangler kapital. Det er mange som refinansierer forbruksgjeld med forbrukslån og når det er gjort riktig kan man spare mye ved å få en samlet lavere rente enn de fleste kredittkort. Baksiden av medaljen er at forbrukslån kan bli ganske dyre så det er ikke en avgjørelse man burde ta lett på. Her vil vi ta for oss fem ting du ikke burde bruke forbrukslånet ditt på.

Impulsive kjøp

Selv om man kan få et forbrukslån på dagen betyr ikke det at det nødvendigvis er den beste løsningen om man kommer over noe man har veldig lyst på der og da. Det er fort gjort å bli revet med hvis man har sett seg ut en bil, for eksempel, og søke forbrukslån. Det er i tillegg mange selskaper som tilbyr denne låneformen. Søknaden blir behandlet over internett eller telefon og du får raskt svar. På samme tid er det ofte en dyr løsning, for enkelte lån er den effektive renten opp mot 40 prosent. Det er derfor viktig å tenke seg om to ganger og huske at kjøp finansiert med forbrukslån ofte blir dyrere enn man tror. Kjøper du en bil risikerer du å måtte betale tilbake over dobbelt så mye som du faktisk har lånt. Derfor burde du tenke lenger enn det tar å få svar på søknaden og huske at et impulsivt kjøp kanskje blir ett du kommer til å angre på i fremtiden.

Egenkapital ved boligkjøp

OBOS-sjef Martin Mæland uttrykte bekymring til VG da han fortalte at han kjenner til desperate boligkjøpere som tar opp forbrukslån og kredittkortgjeld for å skaffe nok egenkapital til drømmeboligen. Mange unge sliter med å komme inn på boligmarkedet og da spesielt med hensyn til 15 % egenkapital. Med en høyere rente er forbrukslån vanskeligere å betjene enn boliglån så for de som tyr til denne løsningen er dårligere rustet når rentene går opp, eller når boligprisene går ned. I verste fall ender det med at man må selge boligen for å dekke alle utgiftene.

Inkassobransjen presenterte tall til Dagens Næringsliv som viste at antallet tvangssalg aldri har vært høyere i Norge, og at flere enn tidligere tar opp usikrede lån eller forbrukslån. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier styreleder Baard Bratsberg i Norsk inkassobyråers forening til DN. Det finnes allikevel tilfeller hvor det ikke nødvendigvis er negativt å bruke forbrukslån for å kunne møte egenkapitalkravet. Hvis du kjøper en eiendom som du får pusset opp innen et satt budsjett og selger boligen med høy profitt så kan overskuddet dekke forbrukslånet. I de aller fleste tilfeller derimot, er det ikke noe ekspertene anbefaler.

Les også: 10 tips for unge boligkjøpere

Regninger og andre faste utgifter

Forbrukslån egner seg til engangsinvesteringer og burde ikke brukes til faste månedlige utgifter. Hvis lønningen ikke strekker til og du begynner å betale regninger med forbrukslån, kan du fort ende opp med å ha flere regninger lønningen ikke kan dekke. Et ekstremt eksempel på dette ble skissert i «luksusfellen» på TV3 hvor en person hadde gjeld i forbrukslån på 600 000kr og grunnen til det var forklart som at «han hadde ikke tid til å betale regningene». Uansett hvor ekstremt dette eksempelet er så er det alltid viktig å tenke langsiktig hvis man tar opp et forbrukslån. Hvis du bruker det til å betale faste utgifter denne måneden, hva skjer om to måneder når du har akkurat de samme utgiftene, men i tillegg rentene på forbrukslånet som må betales?

Materielle goder du vanligvis ikke ville kjøpt

Hvis du er en av de som tar opp forbrukslån for å unne deg materielle goder som den nyeste Xbox modellen eller en stor flatskjerm TV, så burde du kanskje tenke deg godt igjennom om du virkelig trenger disse tingene. Mange butikker frister med kampanjer som «kjøp nå, betal om to år» og lokker til seg forbrukere som tenker at ting ordner seg helt sikkert innen det er nødvendig å dekke regningen. Samme tankemåte ligger kanskje til grunn for personer som tar opp forbrukslån for å kjøpe varer man egentlig ikke har råd til. Dessverre, så ordner ikke alltid ting seg så det er viktig å tenke seg godt om. Hvis du absolutt trenger disse produktene kan du først undersøke om det finnes en annen måte å finansiere disse produktene på.

Varer du kan betale tilbake innen kort tid

Sammenligner man forbrukslån med kredittkort, så er den største ulempen at renten begynner å løpe allerede fra første dag. I motsetning har et kredittkort ofte en rentefri periode på 40-50 dager. Av den grunn er kredittkort best når du allikevel skal betale tilbake innen en måned eller to. Forbrukslån egner seg bedre for de lengre nedbetalingene.

Uansett om du kommer over et godt tilbud, eller du endelig skal realisere en stor drøm, anbefales det aldri å ta opp et forbrukslån du ikke trenger. Det viktigste, og det vanskeligste når man lar følelsene ta over, er å være realistisk og ærlig i forhold til betalingsevne. Med mindre du vet at du kan betjene lånet i fremtiden, er det ikke anbefalt å ta det opp nå.  Dersom du har behov for et forbrukslån, bør du først kontakte banken din for et tilbud. Hvis økonomien din er god vil du antakelig få et bedre tilbud der om dere har et bra forhold. Du bør imidlertid innhente tilbud fra andre banker i tillegg. Be alltid om effektiv rente så du kan få en realistisk oversikt på kostnaden. På den måten slipper du forhåpentligvis en ubehagelig overraskelse etter hvert som lånet skal betales ned.

Les også: Hvor mye koster et forbrukslån?

Kilder:

www.forbrukslånfordeg.no

www.sammenlignforbrukslån.no

www.flynonstop.no

www.side2.no

www.forbrukerradet.no

www.dn.no

www.vg.no

By , 25 May 2015
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18