Hvordan du kan finansiere oppussing | Investering | CompareKing
laan-til-depositum

Slik finansierer du oppussingen av huset

I dagens boligmarked med høye priser og et krav om egenkapital på hele 15 % så er det mange som lar seg friste av oppussingsobjekter når de kjøper bolig. Hvis det er snakk om omfattende renovering, spesielt hvis det må leies inn arbeidskraft, kan det koste flere hundre tusen. Den beste måten å finansiere et oppussingsprosjekt på vil være avhengig av omfang og om du skal pusse opp for kjøp eller salg blant annet. Det i enkelte tilfeller bli dyrere å utsette oppussing, enn å bite i det sure eplet og ta kostnaden når det er på tide å gjøre utbedringer på huset. I denne artikkelen har vi sett på forskjellige måter du kan finansiere oppussingen på.

Les også: 5 grunner til å pusse opp boligen

Bak det inn i boliglånet ditt

Hvis du kjøper et såkalt oppussingsobjekt og boligens verdi vil øke betydelig etter renovering så kan du snakke med banken din for å se på mulighetene for å inkludere et beløp til oppussing i boliglånet. Dette vil som oftest gjøre lånet litt dyrere, men lånet kan justeres etter oppussing med en ny verdivurdering. Hvis du har eid boligen i noen år bør du starte med en verdivurdering da det er stor sannsynlighet for at verdien på eiendommen er høyere enn da du kjøpte. Hvis du kjøpte på 90-tallet når prisene var på bunn, kan du være så heldig at prisen er tredoblet. Sjekk hvor stor andel lånebeløpet utgjør av boligens verdi før oppussing og lån det du har råd til. Etter oppussing tar du en ny verdivurdering, disse er ofte tilbudt gratis fra eiendomsmeglere eller borettslag. Refinansiering for oppussing regnes som et boliglån når man tar pant i eiendom og er en gunstig form for lån. Ofte får man det nye lånet til samme rente som det gamle, samtidig som man øker verdien på boligen.

Rammelån

Hvis du allerede eier en bolig som nevnt ovenfor, kan du også snakke med banken og høre om muligheten for å ta opp et rammelån. Dette lånet, som også blir kalt boligkreditt og fleksilån, gir deg kreditt med pant i boligen din. Rammelån er en form for boliglån og kan også brukes ved kjøp av ny bolig. Lånet gir mulighet for individuelle avtaler om opplåning og nedbetaling så du har en større fleksibilitet enn typiske boliglån. Du kan få tilgang på kreditt til enhver tid innenfor avtalt kredittramme. Hvis du tar opp rammelån ved nytt boligkjøp og ikke bruker alt innenfor kredittrammen til kjøpet kan du bruke resten til oppussing. Basert på den store prisøkningen vi har sett på boliger i Norge de siste årene, så er det mange som har bygget opp en stor boligformue. Ved å ta opp rammelån med sikkerhet i boligen kan du frigjøre noe av denne formuen til disposisjon.

Les også: Refinansiering av lån spar tusenvis av kroner i året

Bruk private midler

Personer under 34 år med førstehjemslån får finansiert opp til 85 % av kjøpesummen og noe mer enn dette er det svært få banker som gir i lån. Det vil si at hvis det er behov for oppussing, er man nødt til å finne andre måter å finansiere på. Hvis du har sparepenger, kan oppussing være en god investering. BSU-penger kan også brukes til oppussing hvis du har spart opp et betydelig beløp og ikke trenger alt til selve boligkjøpet. Du vil heve standarden på boligen og gjør du de rette utbedringene øker verdien, spesielt oppussing av bad eller kjøkken. Hvis du ikke har egne sparepenger, har du kanskje mulighet for å benytte foreldre som medlåntakere, noen er kanskje villig til å stille en del av sin bolig i kausjon så du kan få låne mer enn 85 %, og kunne bruke dette til oppussing. Når du får ny takst på boligen etter oppussing kan du fjerne kausjonisten.

Les også: 10 tips for unge boligkjøpere

Tenk grønt!

Drømmer du om å gjøre boligen din mer moderne og grønnere? I så fall, etter en del søk på nettet ser det ut som Enova er de det kan lønne seg å kontakte. De sitter på mye kunnskap og kan gi gode råd for hvordan du kan tenke energi i tillegg til at de kan bidra økonomisk. For å få støtte må du søke før du kjøper eller setter i gang med oppussing og målgruppen er private boligeiere. Som en del av prosessen må du få en energirådgiver til å energimerke boligen din og utarbeide en tiltaksplan. I denne planen vil du få en oversikt over hva du kan gjøre for at boligen skal bli avhengig av mindre energi. På denne måten har du altså mulighet til å søke om finansiell støtte til oppussing, samt at du på langsikt kan spare på utgifter til strøm.

Forbrukslån eller kredittkort

Dette er de dyreste formene for finansiering, men med riktige forhåndsregler og oppussing kan du allikevel komme godt ut av det. Kredittkort er mest praktisk som betalingsmiddel i motsetning til å være en finansieringsløsning. Som kjent er kredittkort gratis så lenge man betaler tilbake det man bruker innen 45 til 50 dager. Det vil si at hvis du venter på tilgang til penger som du vet kommer innen den rentefrie perioden er over, så kan du forskuttere med kredittkort. Et forbrukslån kan du få uten garanti og ofte samme dag som du søker. Forbrukslån kan i tillegg brukes på akkurat hva du vil, så en oppussing som vil øke verdien på boligen din kan være et lurt valg. Hvis du har en ryddig økonomi og en god plan i forhold til betjening av lånet kan du minimere de dyre kostnadene.

Les også: Kostnader og gebyrer ved forbrukslån

Hvis du ikke ønsker å låne, eller det rett og slett blir for dyrt for deg er det jo mulig å flytte inn i boligen som den er og heller pusse opp litt underveis. Det er nok overkommelig for de aller fleste å ha et kjøkken eller et bad som ikke er nyrenovert til man har mulighet til å pusse opp. Så lenge det er sikkerhetsmessig forsvarlig å bo i boligen som den er kan dette være en mulighet. Ellers vil vi bare minne om å oppdatere forsikringspolisen etter endt oppussing, så ønsker vi dere lykke til uansett hvordan dere velger å gjennomføre oppgradering av huset.

Kilder:

www.toppfinans.com

www.låne.info

www.enova.no

www.ifi.no

By Emma, 15 Jun 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18