Bør Man Unngå Avdragsfrie Lån? | Livsstil | CompareKing
avdragsfrie lån

Avdragsfrie lån – en god hjelper eller noe man bør unngå?

De fleste som har tatt opp en form for lån, om det er til bolig eller forbruk, har nok fått tilbud om å gjøre deler av nedbetalingsperioden avdragsfri. Det er svært delte meninger om hvor mye nytte man har av et slikt tilbud, og der noen mener at avdragsfrie lån kun er en lur måte for banken å tjene mer penger på, vil andre se klare fordeler med det. Om du er usikker på hvordan det fungerer med lån som blir gjort avdragsfrie, kan du lese litt om fordelene og ulempene i denne artikkelen.

Hva vil det si å få et lån avdragsfritt?

Når du tilegner deg et lån og gjør det avdragsfritt, betyr det kort og godt at du kun trenger å betale det som er av renter og gebyrer. Du forskyver altså nedbetalingen av selve lånet fram i tid, men med den fordelen at regningene for perioden det er avdragsfritt blir lavere. Hvor lenge du kan få lånet ditt avdragsfritt vil være forskjellig fra tilbyder til tilbyder, og det vil også ha mye å si hva slags lån du har. Et boliglån kan du for eksempel i noen tilfeller få avdragsfritt i helt opptil 10 år, mens forbrukslån vanligvis kan gi deg avdragsfrihet i opptil 3 år, eller du kan få enkelte avdragsfrie måneder i året.

Måten det er lagt opp på, vil variere fra selskap til selskap, og i noen tilfeller vil du også kunne bli nektet avdragsfrihet, eller det er noe som rett og slett ikke blir tilbudt. Det er vanligvis i saker hvor tilbyder ser at du vil få problemer med å tilbakebetale lånet når du får fulle terminbeløp bestående av lån og renter, at du kan bli nektet en slik ordning.

Hos noen lånetilbydere vil du også kunne få betalingsutsettelser. Det skiller seg fra avdragsfrihet ved at du utsetter hele betalingen og ikke bare selve nedbetalingen av lånet. Det er vanlig for eksempel ved noen kredittlån at du her også kan få en betalingsfri måned eller to i året. Lånekassen som forvalter studielån i Norge, har opptil 12 betalingsfrie terminer. Men det er viktig å huske på at selv om du ikke trenger å betale, vil rentene fortsatt løpe, og du vil fortsatt øke det helhetlige beløpet du må betale tilbake.

Kritikk

Avdragsfrie lån har fått en god del kritikk, og Finanstilsynet innførte retningslinjer i 2010 som satte en maksgrense på 70% belåningsgrad for å tilby avdragsfrihet. For boliglån har det betydd at andelen lån med en form for avdragsutsettelse har sunket fra 25% til rundt 17%.

Mye av kritikken rundt en slik ordning er at det totale beløpet man må tilbakebetale kan øke ganske betraktelig. Forskjellen på å bare betale renter og gebyrer, framfor å også måtte betale direkte på lånet, kan være flere tusen kroner i måneden på større lån. Så om man tilegner seg et uforholdsmessig høyt forbruk med lave utgifter, vil en kunne få store problemer når den avdragsfrie tiden er ute. Norge har også i svært lang tid hatt forholdsvis lave renter på boliglån, og en økning her vil fort kunne gjøre de månedlige nedbetalingene vanskeligere.

Positive sider ved avdragsfrihet

Det er ikke nødvendigvis kun negative sider ved muligheten til å bare betale renter og gebyrer for en periode, tvert om. Om man bruker det på en gjennomtenkt måte, kan det i noen tilfeller også være gunstig for ens personlige økonomi. Om man har andre lån som er dyrere enn lånet man kan få avdragsfrihet på, vil det kunne være en god idé å fokusere på å betale det dyreste lånet først. I tider med trang økonomi vil man også lettere kunne komme seg over kneika ved å bruke et slikt tilbud.

I enkelte tilfeller kan det også være helt akseptabelt å benytte seg av avdragsfrihet, eller betalingsutsettelse om det er mulig, i en måned eller to for å kunne unne seg noe ekstra, for eksempel litt mer penger å rutte med i en ferie. Det viktigste er at man er klar over den ekstra kostnaden det fører med seg, og at man bare benytter seg av en slik ordning etter en god helhetlig vurdering av sin egen situasjon og økonomi.

Mer info? Klikk deg videre for å lese mer om lån med avdragsfrihet.

By , 27 Sep 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18