Betalingsanmerkning Kan Hindre Kreditt Søknad | Kredittkort | CompareKing
Kredittkort

Betalingsanmerkninger forhindrer deg fra å ta opp kreditt

Betalingsanmerkninger er et viktig verktøy for banker og kreditorer når de skal vurdere betalingsevne hos personer som søker om kreditt som lån eller kredittkort. Hvis du har betalingsanmerkninger kan du få problemer, men det er ikke en permanent merknad og vil forsvinne etter noen år. Det beste er å unngå anmerkninger, men hvis uhellet først er ute er det viktigste å løse problemet så fort som mulig så du ikke blir vurdert til å være betalingsudyktig. Det vil forhåpentligvis gjøre det lettere å unngå betalingsanmerkninger hvis du får en grundig forståelse av hele prosessen som resulterer i en anmerkning så det er temaet for denne artikkelen.

Les også: Hva er kredittscore?

Hvordan betalingsanmerkninger oppstår

Hvis du ikke betaler for deg kan du bli registrert med betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene. En betalingsanmerkning betyr at du blir vurdert som en dårlig betaler og dette kan få betydning for om du for eksempel får lån, forsikring eller mobiltelefonabonnement.  Tidspunktet for registrering av betalingsanmerkning avhenger av om du som skylder penger er en privatperson eller et foretak registrert i Brønnøysundregistrene. For privatpersoner vil anmerkningen registreres 30 dager etter forliksklage, eller annet rettslig tiltak. Når det gjelder foretak blir anmerkningen registrert 30 dager etter at betalingsoppfordring er sendt ut. For krav hvor du er uenig om betaling, eller omtvistede krav, skal du ikke registreres med betalingsanmerkninger i løpet av prosessen. Det forutsetter at du har gitt beskjed til kreditoren eller inkassofirmaet om uenigheten. En omtvistet sak kan heller ikke sendes til inkasso. For at en betalingsanmerkning skal kunne bli registrert på deg, må inkassobyrået ha kontaktet forliksrådet og/eller namsmannen. En måned etter dette kan kredittopplysningsbyråene registrere opplysningene i sine registre.

Les også: 8 myter om Kredittvurdering Som Ikke Slipper Taket!

Inkasso

Hvis du ikke betaler innen betalingsfristen, vil det føre til inkassokostnader i form av forsinkelsesrente. Fra 1. januar 2015 er den 9,25 % av kravet. Med hjemmel i inkassoloven og inkassoforskriften kan kreditor benytte seg av et inkassobyrå for å kreve inn penger hvis du ikke betaler dine forpliktelser. Kreditor kan også velge å drive inn kravet selv. Hvis kravet mot deg går til inkasso, må du betale inkassosalær i tillegg til det du skylder fra før. Dette er for å dekke de omkostningene kreditor eller inkassobyrået har hatt ved inndrivelsen. Det er verdt å merke seg at det er regler kreditor eller inkassobyrået må følge ved inndrivelsen av kravet mot deg, og hvis disse reglene ikke blir fulgt, vil din plikt til å betale inkassosalær helt eller delvis bortfalle. Hvis det er opprettet en inkasso mot deg bør du gjøre deg kjent med regelverket og hvis du mener at inkassator ikke har handlet i tråd med god inkassoskikk, kan du klage til inkassoklagenemnda. Forbrukerrådet gir deg råd og hjelp, på sin nettside, til utforming av klage.

Før et inkassotiltak kan iverksettes, skal du etter kravets forfall ha fått skriftlig varsel fra enten inkassobyrået eller kreditor om at inkasso vil bli satt i verk, og du skal få en betalingsfrist på 14 dager. Hvis du ikke kan betaler, eller er uenig i kravet, er det viktig at du tar kontakt med inkassobyrået eller kreditor så fort som mulig.  

Problemet med betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger forhindrer deg fra å ta opp kreditt. Du må dessverre forvente avslag på opprettelse av kredittkort, bankkonto, avslag på leie av bolig, kjøp av varer og tjenester på kreditt, telefonabonnement, konto hos strømleverandør og lignende. Også hvis du søker på en stilling, spesielt hvis stillingen har et visst ansvar, så sjekker ofte den fremtidige arbeidsgiveren dine anmerkninger, og eventuelt avslår søknaden din. Betalingsanmerkninger kan med andre ord ødelegge veldig mye og følgene kan igjen gjøre det enda vanskeligere for deg å betale det du skylder.

Les også: 4 gode pengeråd som du kan lære av

Når slettes betalingsanmerkningen?

Det er grunnleggende regler for betalingsanmerkninger, inkludert at de skal slettes enten ved nedbetaling eller over tid. Det beste er å betale gjelden din hvis du har mulighet for det, da vil betalingsanmerkningen bli slettet innen en måned. Om du ikke klarer å innfri kravene, vil anmerkningen slettes etter 4 år. Først når betalingsanmerkningen er borte vil du være kredittverdig igjen, og du kan søke om kreditt uten forhindrende merknader. I visse tilfeller kan det være treghet, feil eller forglemmelse som gjør at betalingsanmerkninger mot deg ikke slettes. Derfor, hvis du har hatt betalingsproblemer, og vil være helt sikker på at all den gamle historikken er slettet så kan du be om utskrift av betalingsanmerkninger om deg selv. Dette kan du få gratis fra et kredittopplysningsfirma eller inkassobyrå.

Les også: 3 Økonomiske Avgjørelser Du Må Ta i Dag!

Som du nå har lest så kan betalingsanmerkninger bli et ordentlig hodebry og snu alt opp ned. Du vil bli utestengt fra alle former for kreditt og det kan i verste fall ta hele 4 år før du blir vurdert kredittverdig igjen. Hvis du har betalingsproblemer bør du i alle tilfeller prøve å løse dette så fort som mulig og ikke begrav problemene og håp at de forsvinner. Tenk langsiktig når du forplikter deg til abonnement, forsikringer og alt annet som du eventuelt kan få problemer med å betale. Hvis du er føre var og betaler regninger i tide så kan du unngå å bli vurdert til å være en dårlig betaler i fremtiden.

Kilder:

www.forbrukerraadet.no

www.sammenlignkredittkort.no

www.debitnor.no

www.finansportalen.no

By Emma, 22 Jun 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18