Strømprisene lave i lang tid fremover | Sparetips | CompareKing
Vi kan spare penger på strøm i flere år fremover

Billig strøm i flere år fremover

Med nedgangstider og daglige nyhetsoverskrifter som roper ut om svakere krone, synkende oljepriser, økende arbeidsledighet og prisvekst, så er det hyggelig å få en gladnyhet om at strømregningene forventes å forbli billige i flere år fremover. Som vi skal se på her kan vi takke både Sverige og klimasatsing for at det ikke er denne utgiftsposten som skal sprenge budsjettene våre på en stund. Strømprisen i fjor var den laveste siden 2000 og det ser ut som det skal holde seg på et lavt nivå en lang stund fremover.

Klimadugnad

Norge har brettet opp ermene og møtt naboene for en stor klimadugnad. Så langt derimot, har Norges bidrag bare gitt billig strøm og ubetydelig med utslippskutt. Det er et stort behov for mer ren kraft i Europa. Dette er billigere å bygge i Norden enn på kontinentet, så den store kraftutbyggingen som nå er iverksatt her oppe i nord er en viktig del av den europeiske klimadugnaden. Sverige setter opp vindmøller som bidrar til å senke strømprisene våre. I Norge er det vannkraften som er fastlandets mest verdifulle naturressurs, og Administrerende direktør i Norges vassdrags- og energiverk (NVE), Per Sanderud forvalter den. I dag er det lav oljepris som har blitt Norges finansielle mareritt. I kraftbransjen har prisen også falt, men det motsatte av det som har skjedd i oljebransjen har blitt tilfellet i her, investeringene har økt, selv om prisen synker. Grunnen til dette er subsidier.

Les også: Spar penger OG miljøet – tenk grønt!

Subsidier

Formålet med kraftutbyggingen er at den rene kraften fra Norden skal gå i kabler til kontinentet, for å erstatte skitten kullkraft, og dermed redusere klimautslippene. Derfor mottar kraftselskapene subsidier for å bygge ny ren kraft. Subsidieringen er mulig ved hjelp av det som kalles «grønne sertifikater». Du som strømkunde får et tillegg på regningen som dekker subsidiene til de som bygger ut ren ny kraft. Det er en felles ordning for Norge og Sverige og samlet kapasitet i produksjonen blir økt med nesten 10 prosent i begge land. Det har vært mye utbygging av vindkraft og Sverige produserer nå mer enn Danmark. I og med at vindkraft ikke kan lagres, har vi nå et overskudd da etterspørselen er rimelig konstant, og det presser kraftprisene langt ned i enkelte perioder, sier Sanderud til Aftenposten. Når han får spørsmål om dette var en tilsiktet effekt, svarte Sanderud at formålet ikke var å presse ned prisen, men han anser det som god ressursbruk over tid, og påpeker at vi står overfor dramatiske endringer i klimaet hvis vi ikke får til det grønne skiftet.

Billigste strømmen på 15 år

I tredje kvartal i 2015 var snittprisen 11 øre per kilowattime, noe som markerte den laveste prisen i Norge siden 2000 ifølge E24. Sen snøsmelting og mye nedbør bidro til den lave prisen. Sanderud fra NVE sa til E24 at det var under halvparten av hva strømmen kostet ett år i forveien, og altså det laveste prisnivået for ett kvartal siden 2000. Han fortsatte med å forklare at det hadde vært svært lite vann i landets magasiner i juli, men i oktober var de nesten fulle. Det var første gang NVE hadde sett så stor økning i magasinfyllingen i løpet av ett kvartal. I begynnelsen av juli lå det så mye som 30 terawattimer energi lagret som snø på fjellet. Det tilsvarer rundt en fjerdedel av strømmen NVE produserer på ett år. I tredje kvartal i fjor smeltet det meste av dette, og i tillegg regnet det mye i Sør-Norge, fortalte Sanderud til E24.

Nyte det så lenge det varer

Selv om kraftprisene forventes å være lave i flere år enda, vil det ikke vare for alltid, så du får passe på å nyte det så lenge det varer. Det vil vare helt til klimadugnaden er nærmere ferdig. Sanderud forklarte til Aftenposten at systemet er slik at de billigste prosjektene blir iverksatt først. Så langt er omtrent 80 prosent av investeringen skjedd i Sverige. Norske strømkunder subsidierer utbygging av svensk kraft, men får tilbake ved at strømmen blir billigere. Kraften som produseres skal sendes i kabler til resten av Europa, men kablene er ennå ikke bygget. Av den grunn må den nye kraften brukes i Norden, og da tvinges kraftprisen ned når etterspørselen er tilnærmet uendret. I tillegg er det mer vann enn noensinne i kraftmagasinene. NVE-sjefen sa til Aftenposten at vannstanden til og med steg i romjulen. Derfor tyder alt på at strømmen blir billig i vinter.

Les også: Gjør 2016 til ditt år!

Fremtiden for kraftutbyggingen

Sanderud sa også at det er deres jobb å skaffe strømmen og sikre et kraftnett som tåler den belastningen samfunnet krever. Han tror at det vil bli mange nye anvendelser for elektrisitet i Norge fremover, og nevner biler, lastebiler og trailere som eksempler for hva som kan kreve omtrent 10 prosent av den norske kraftproduksjonen i et normalår. Nå er det ikke produksjonen som er problemet, kraft har Norden produsert masse av, men den må ut til Europa. I tillegg til at kablene ikke er på plass enda, så er ikke Europa helt klart heller. Sanderud uttalte at de er bekymret for at det tar tid å fjerne flaskehalser i kraftnettet i Tyskland. For at Norge og Sverige skal kunne bidra i det grønne skiftet, må tyskerne altså forsterke nettet. Alt dette begrenser mulighetene til å øke krafteksporten. Den nye kraften er midlertidig stengt inne i det nordiske markedet, men de jobber med saken. Frem til de løser det, kan vi iallfall spare noen kroner.

Kilder:

www.aftenposten.no

www.e24.no

By Emma, 19 Jan 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18