Blir Det Prisvekst I Boligmarkedet I År? | Investering | CompareKing

Boligpriser og andre prognoser for 2016

Ved hvert årsskifte kommer ekspertene med spådommer om hva vi har i vente, og i år er intet unntak. I forhold til norsk økonomi, endte ikke 2015 på den beste måten med blant annet svak krone, nedgang i boligprisene og økt arbeidsledighet. Styringsrenta ble historisk lav og er nå på 0,75 prosent. Blir 2016 året vi snur de røde tallene til grønne? Ingen kan si med sikkerhet, men ekspertene spår ofte riktig, og i mange tilfeller kan det være nyttig å ta det de sier med i beregningen før man tar enkelte store avgjørelser. Som når lønner deg seg å selge eller kjøpe eiendom, og tilsier arbeidsmarkedet at man bør holde på den jobben man har? Her kan du lese om hvordan ekspertene tror Norges økonomiske tilstand blir i nærmeste fremtid, med spesielt fokus på boligmarkedet og lønns- og prisvekst.

Les også: 3 grunner til at Norge kan gå inn i en ny resesjon.

Boligbobla sprakk ikke

Etter at boligprisene økte over lang tid, var det flere som mente at boligbobla var i ferd med å sprekke mot slutten av 2015, det kan du lese om i denne artikkelen. Nå, kort tid etter, later det til at dette kanskje ikke er tilfellet og noen spår at boligåret vil starte med et pang. Det skal komme mange nye boliger på markedet denne måneden, men det strømmer fortsatt til med kjøpere, så det er ikke sannsynlig at prisene vil synke. Det er ikke uvanlig at boligprisene stiger i januar, men uventet optimisme i budrunder er det som kan presse prisene opp til nye høyder. Roger Bjørnstad er sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, og han sa til Dagens Næringsliv at han ikke tror boligkjøpere er skremt, tross økonomiske nedgangstider. Sånn han ser det dreier bekymringene seg om oljeøkonomien, mens folks privatøkonomi stort sett er stabil. I tillegg stimulerer den lave styringsrenten boligmarkedet gjennom lave boliglånsrenter. Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, sa at prisveksten i stor grad skyldes en stor kjøpergruppe, til DN. Han tror at det kommer til å bli stor konkurranse om de boligene som legges ut nå og forventer derfor prisøkning.

Vekst i hele landet

Ekspertene tror at den positive veksten i boligprisene vil bli synlig over hele landet. Direktør for Oslo og Akershus i Eiendomsmegler 1, Odd Nymark, er en av de som sier seg enig i dette til DN. Han uthever at etterspørselen i Oslo-regionen er stor og arbeidsledigheten har ikke steget betraktelig. Nymark mener at dette gjør at folk føler seg trygge i jobbene sine, og når de i tillegg har en lav rente som sannsynligvis blir lavere, tør folk å åpne lommeboka. Fra det ekspertene sier, er det ikke overraskende at prisene forventes å øke nå, desember er historisk sett en laber måned i forhold til aktivitet i boligmarkedet, og da virker økningen i antall annonser på mellom 10 og 20 prosent ekstra stor. Ifølge DN bekreftet Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør i Finn.no dette løftet og forklarte at det er mye som relanseres, men det er i tillegg en del nytt. Ekspertene tror at prisveksten, uansett hvor høy den skulle bli, kommer til å avta og flate ut utover året. Ringvirkningene fra oljenedturen var synlig i 2015 og det kommer også til og merkes i år. 

Lønns- og prisvekst

En som mener det ikke ser veldig lyst ut for folks kjøpekraft i år, er sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Makroøkonomene, ifølge E24.no. Han sa at vi kan forvente at prisene vil gå opp, samtidig som vi vil se en mindre lønnsøkning. Også seniorøkonom Kyrre Aamdal sa seg enig i dette, han uttalte at prisveksten i 2016 vil bli høyere enn først antatt, og det vil derfor spise opp lønnsveksten til E24. Ifølge Dørum er den anslåtte lønnsveksten på 2,5 prosent i år, den laveste vi har hatt på 80 år. Prisstigningen forespeiles å ligge på 2,7 prosent. Videre i E24 kunne vi lese at DNB spår, blant annet, flere år med beskjeden lønnsvekst. Prognosene kom fra rapporten «Økonomiske utsikter» som DNB Markets la frem forrige uke. De tror at nordmenns kjøpekraft vil bli svekket på grunn av den svake lønnsveksten selv om de forventer at Norges Bank vil redusere renten til 0,25 prosent innen september. Siden nordmenn har så høy gjeld vil en ytterligere redusert rente øke kjøpekraften, men effekten kan bli usynlig hvis prisveksten overstiger lønnsveksten. Andre hovedpunkter fra rapporten var at når forbruket går ned, vil sparingen gå opp. Grunnlaget for usikkerheten er at det ikke er lett å forutsi akkurat hvor forsiktige folk blir. Det er uansett tydelig at den økonomiske tilstanden, og spesielt med tanke på oljebremsen, setter sine spor i folks kjøpe- og sparevaner. «Økonomiske utsikter», i grove trekk, nedjusterer altså veksten i norsk økonomi, men Aamdal uthever til E24 at asylstrømmen er en av årsakene til at de ikke ser et enda svakere vekstbilde i 2016.

Les også: Økonomisk vekst og DIN rolle.

Uansett hva ekspertene sier så er ingenting satt i stein, men det blir spennende å følge med på spesielt boligmarkedet. Det later ikke til at det haster med å selge huset riktig enda i alle fall. Hvis økonomene spår riktig vil prisene stige en stund til før de jevner seg ut senere i året. Etter det gjenstår det bare å se om lønningen strekker til når prisene går opp. Vi klarer nok å oppnå balanse, selv om prisveksten overgår lønnsveksten, vinner vi litt på lavere rente.

Kilder:

www.dn.no

www.e24.no

By Emma, 05 Jan 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18