Bredbåndshastigheten Er Ikke Raskest, Men Rask Nok | Teknologi | CompareKing
Bredbåndshastigheten i Norge

Bredbåndshastigheten i Norge Er Ikke i Verdenstoppen, Men Det Er Raskt Nok For Ola Nordmann

I Norge finnes en rekke leverandører innen fast og mobilt bredbånd. Det faste bredbåndet leveres via en telefonkabel til husstander, kontorer og andre faste destinasjoner; mens trådløst bredbånd kan brukes til mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner. De største leverandørene i Norge er Telenor, NextGentel, Get og Canal Digital mens viktige aktører innen mobilt bredbånd er ICE og NetCom, etterfulgt av Telenor og Nextgentel.

Opp- og nedlastningshastigheter

Når vi snakker om bredbåndshastigheten i Norge skiller vi gjerne mellom opp- og nedlastningshastigheter. Du bruker nedlastning hver gang du surfer eller ser video eller hører på musikk over nettet. Dette dreier seg altså om informasjonen du som mottaker får fra nettet. Du bruker opplastning når du sender en epost eller laster opp noe til nettet. I blant brukes begrepene nedstrøms og oppstrøms, som betyr det samme. Det er som regel nedlastningshastigheten som er den raskere av disse to, noe som jo er naturlig da de fleste vil laste ned mye mer informasjon fra nettet enn det man pleier å laste opp. Det er også derfor nedlastningshastigheten ofte er det eneste som nevnes i det hele tatt. Hvis du vil ha like hastigheter, skal du helst benytte deg av fiber eller Shdsl. Hastighetene blir målt i kilobits per sekund eller megabits per sekund, men dette er noe helt annet enn kilobyte og megabyte som man snakker om i forbindelse med en harddisk.

Tilgjengelig bredbåndspakker i Norge varierer vanligvis i hastigheter fra mellom rundt 1.5 Mbit/s til 26Mbit/s. I kilobits blir det altså 1500 og 26 000 respektivt. Hvilke hastigheter du bør gå for avhenger helt av bruksnivået.

En stor familie vil vanligvis trenge en sterk linje da mange skal bruke samme forbindelsen samtidig, og gjerne til dataintensive tjenester. Hvis man bor alene og ikke bruker nettet mye, stort sett til epost og litt surfing, holder det med 1.5Mbit/s. For en ok samtalekvalitet på Skype trenger du faktisk ikke mer 100 kbit/s og for HD-kvalitet rekker det med 1.5Mbit/s. Hvis du skal laste ned filmer og musikk eller slippe ventetid når du er på nettet, bør du likevel oppgradere til 35 Mbit/s. For de fleste er dette nok. Apple anbefaler for eksempel på sine nettsider at du minst har 8 Mbit/s for å se video i full HD.

Hvis det er mange som skal bruke dataintensive tjenester samtidig; for eksempel leie filmer, online spill og videosamtaler i HD; eller man laster opp mye bilder eller sikkerhetskopier, kan det være fordel med 65 Mbit/s . Da kan du laste ned flere filmer og sanger samtidig mens du surfer på nettet. Du burde i så fall også vurdere de høyeste hastighetene, 16-26 Mbit/s, da prisforskjellen vanligvis ikke er så stor. For en stor familie med mye nettaktivitet kan dette være den beste løsningen. Over 2 Mbit/s i opplastningshastighet, er vanligvis mer enn nok for de fleste brukere.

Bildet brukt i denne artikkelen er designet av Freepik

By , 27 Jul 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18