Bør Du Bruke Forbrukslån Som Egenkapital | Forbrukslån | CompareKing
Shutterstock

Bruk forbrukslånet ditt som egenkapital til boligkjøp

Det har blitt vanskeligere de siste årene å komme seg inn på boligmarkedet, spesielt på grunn av kravet til 15 % egenkapital. Derfor er det kanskje ikke overraskende at media har formidlet bekymring over at fler og fler, spesielt unge, tar i bruk forbrukslån og kredittkort for å skrape sammen nok penger til egenkapitalen. Det er mye uenighet om hvor vanlig det faktisk er å bruke usikret lån som egenkapital og også om det i det hele tatt bare er negativt, så det skal vi se nærmere på her.

Hva er et forbrukslån?

Dette har vi skrevet en del om allerede så skal ikke gå i dybden her, men kort sagt er det et usikret lån du kan skaffe raskt, enten over telefon eller på nett, og pengene kan brukes til hva som helst. Det varierer i forhold til din personlige økonomi, betalingsevne og lånebeløp hvilke vilkår du vil bli tilbudt. Uansett situasjon, anbefaler vi deg å bruke en lånekalkulator, så du kan finne det beste tilbudet.

For å lese flere gode artikler om forbrukslån kan du følge denne linken

Bruke forbrukslån som egenkapital til boligkjøp

Det har vært mye skrevet i media, og mye uenighet, om det å bruke forbrukslån som egenkapital ved boligkjøp. VG, Dagens Næringsliv og Aftenposten skrev alle, ved utgangen av 2013, om at siden egenkapitalkravet ved boligkjøp økte fra 10 til 15 prosent i 2011, så har det blitt mer vanlig å ta opp forbrukslån for å skaffe egenkapital. Disse overskriftene var i all hovedsak basert på tall fra Norske inkassobyråers forening, styreleder Baard Bratsberg uttalte til DN at de merket en tydelig oppgang i antall forbrukslån når bankene strammet inn egenkapitalkravet. Han sa også at han ikke så noen annen årsak til det smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital.

E24 slo senere tilbake og skrev at det er en myte at det å bruke forbrukslån som egenkapital er et utstrakt problem. De hadde snakket med forsker Lars Gulbrandsen fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som forfattet rapporten «Husholdningenes gjeld og formue høsten 2012. I denne undersøkelsen fant de at kun 0,6 prosent av de spurte har brukt forbrukslån som finansieringskilde til egenkapital. Kun 0,2 prosent oppgir at de har brukt forbrukslån til egenkapital etter at kravet ble skjerpet. I en lignende undersøkelse fant økonomiprofessor Ellen Katrine Nyhus fra Universitetet i Agder indikasjoner på at veldig få unge benytter seg av forbrukslån som egenkapital. Hun sa seg enig med Gulbrandsen i at problemet virket å være hauset opp.

E24 ga seg ikke der og snakket med eksperter for å finne ut om det i det hele tatt har vært en økning av forbrukslån, igjen var svaret de fikk nei. Seniorrådgiver Egil Rokhaug fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartmentet (BLD), er gjeldsekspert og bekreftet at det har vært en økning i antallet forbrukslån de siste årene, men påpekte at dette må ses i sammenheng med finanskrisen og den store nedgangen i forbruk den har frembragt. Basert på det, mente Rokhaug at det ikke var en unormal økning. Bratsberg svarte E24 og sa at han ikke hadde noe vitenskapelig belegg for sine utsagn, men så en trend der forbrukslån ikke bare brukes til forbruk, men også langsiktige investeringer.

Les også: 10 tips for unge boligkjøpere

Positivt og Negativt

Alle saker har minst to sider så vi skal ikke være belærende og si at det bare er negativt å bruke forbrukslån som egenkapital. Du kan allikevel lese om hvorfor vi ikke anbefaler det som første utvei i  5 ting du ikke bør bruke forbrukslånet ditt på. Nå har vi sett på igjen og ønsker å tilby synspunkter både for og mot så du kan ta en avgjørelse du er fornøyd med. Vi begynner med det negative og det kan sies at rent moralsk sett er dette en tvilsom måte å finansiere boligkjøp på. Grunnen til det er at det er mulig å holde det skjult fra banken samtidig som betalingsevnen til låntakeren blir svekket. Forbrukslån er dyrere enn boliglån så i verste fall blir det umulig å betjene og man blir nødt til å selge eiendommen. Finanstilsynet la frem tall som i 2013 som viste at tvangssalg av eiendom var på sitt høyeste, samtidig som at inkassobransjen viste at antall forbrukslån økte.

På den annen side så kan det være en måte å komme seg på boligmarkedet hvis man ikke har andre muligheter for finansiering. Hvis du kjøper et oppussingsobjekt som du vet vil få en verdiøkning så kan det lønne seg å bruke et forbrukslån til egenkapitalen. Bare husk at oppussing koster så få en fullstendig oversikt over hvilke utbedringer som er nødvendige så du kan ta med det i beregningen. Når det gjeler eiendommer uten oppussingsbehov, vil verdien stige med en vanlig utvikling i boligmarkedet. Dermed kan man få en ny verdivurdering av boligen og i gode tider kan man endre belåningsgraden slik at det er mulig å refinansiere lånet. På den måten kan du kanskje klare å kvitte deg med forbrukslånet etter kort tid og spare store kostnader. Husk at du også får skattefradrag på renteutgiftene dine.

Les også: Slik finansierer du oppussingen av huset

Vår konklusjon er at det ikke trenger å straffe seg å bruke forbrukslån som egenkapital. Sørg bare for at du får det beste lånet tilgjengelig ved bruk av vår lånekalkulator, sett opp ett budsjett og lag en god plan for hvordan du skal betjene forbrukslånet ditt. Så lenge du klarer å betale avdragene i tide og fortsatt dekker faste utgifter så kan det være en måte å oppnå boligdrømmen.

Kilder:

E24.no

VG.no

DN.no

Forbrukslånfordeg.no

By Emma, 24 Jun 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18