Hvor mye penger er det vanlig at russen bruker | Livsstil | CompareKing
Russen investerer i lek og moro!

Bruker russen 100, eller flere tusen kroner?

For mange er Russetiden høydepunktet på videregående.  Flere sparer i mange år på forhånd for å ha nok penger til Russetiden. Noen angrer på alle pengene de bruker, mens andre ikke. Hvorfor bruker russen så mye penger? Og hva bruker de egentlig pengene på?

Russetiden starter i slutten av april og varer frem til 17. mai. Når i april det starter varierer fra år til år. Russetiden er noe elevene må stå for selv, det er ikke noe skolene legger til rette for.

Er det verdt pengene?

Russefeiring har vært en populær feiring helt fra 101 år tilbake, men forskjellen på feiringen da og nå er stor. Før i tiden feiret de at de var blitt en selvstendig nasjon, mens nå har temaet i feiringen utviklet seg til fyll og festing. Etter å ha snakket med to kandidater om russetiden der aldersforskjellen er 30 år har de en ting til felles fra russetiden «Øl i røsten, dugg i blikket».

Statistikken viser at russen bruker mer og mer penger hvert år. Siden 2011 har det steget med hele 4000 kr. pr/pers. I år har 1 av 4 personer brukt mer enn 10 000 kr. på russetiden, i tillegg bruker 1 av 3 i snitt 30 000 kroner. Det finnes kun et fåtall som kun bruker 5- 6000 i russetiden. 

Det meste av pengene i russetiden går til:

  • Russebil på: 15 - 20 000 kr.
  • Klær og utstyr: 10 – 20 000 kr.
  • Forskjellige russetreff: 6000 kr.
  • Drikke, bensin, mat o.l.: 30 000 kr.
  • Sjåfør til russebussen: 40 000 kr.

Forbrukerminister Solveig Horne sier:

«Ungdom trenger mer kunnskap om personlig økonomi».

Hun mener ungdommer ikke er klar over hvilke økonomiske vansker voksenlivet har å by på, og at det er veldig lett å tråkke feil. Mange tar økonomiske valg før de er klar over hva konsekvensene er, og de fleste lærer ikke før de har gått på en smell.

En undersøkelse viser at det kun er 1 av 5 som angrer på pengene de brukte i russetiden, men de fleste angrer kanskje ikke før flere år senere når de skal ta opp lån eller etablere seg.

På en annen side synes flertallet det er verdt alle pengene. Noen synes det er kjipt å tenkte på alt annet de kunne brukt pengene på, men de angrer ikke. Andre mener at russetiden er en stor feiring etter 13 års skolegang, og at det skaper minner for livet. Russebussen er en sosial møteplass, og russefeiringen blir som en lang reise de kan ta med venner på.

Hvor får de alle pengene fra?

Russen tjener penger på dugnadsarbeid, sponsorer og i tillegg legger de inn fra egen lomme. Russetiden blir et sterkt press for mange unge, ikke bare økonomisk men også sosialt. Det handler om å ha den beste bussen, det beste anlegget, eller det beste navnet. På den måten blir det brukt mye unødvendige penger.

Det er om å gjøre og være høydepunktet og bli lagt merke til. For å oppnå dette må det brukes ekstra mye penger for å skille seg ut best mulig.

Mange foreldre synes det går altfor mye penger i russetiden, men på den andre siden mener de at ungene deres har jobbet veldig hardt for å få inn penger og mener de har fått lært noe da.

Hva lærer man av russetiden?

Det blir sagt mye negativt om russen og pengebruket deres. Det mange ikke tenker over er at de jobber hardt for å få samlet inn penger og får erfaring. f-b.no skriver etter et intervju av en russ:

«Vi har lært mye av selve byggingen av bussen. I tillegg er det en stor jobb å ha kontroll og ansvar for 26 gutter. Vi har lært oss om salgs- og kjøpsteknikker i forbindelse med bussen, og mange av oss kunne omtrent vært utdannet snekkere og malere etter den jobben vi har gjort, hehe».

Han legger også til at de selger russebussen og utstyr videre etter russetiden, så der de får litt penger igjen.

Selv om russetiden kan bestå av mye drikking, ekstrem pengebruk og slåssing er dette noe som fortsetter år etter år. Det er til og med flere som er med russen selv om de er ett år yngre eller eldre for å oppleve det en gang til.

Russefeiring har gode røtter i Norge og har uten tvil overlevd på egen hånd. Allerede i første klasse på videregående gleder elever seg til russetiden og begynner å planlegge. Selv om assosiasjonene med feiringen endrer seg hvert tiår, forblir det en tradisjon. Alt i alt ser man at russen har hvert, er her og kommer alltid til å bli!

Kilder:

fno.no

vg.no

daria.no

f-b.no

By , 09 Aug 2015
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18