Spar penger på å bytte bank | Sparetips | CompareKing
Spar penger på å bytte bank

Bytt bank og spar penger

Det er kanskje ikke typisk norsk å prute, men nå som konkurransen mellom bankene har tatt seg opp kan det lønne seg å forhandle med de for å få de beste betingelsene. Ifølge forbrukerrådet er det tusenvis av rentekroner å spare ved å gå fra de store bankene til mindre nisjebanker. Så kanskje tiden er inne for å bytte bank, med mindre du allerede har de beste betingelsene, du skylder deg selv i det minste å forsikre deg om at du ikke går glipp av flerfoldige tusen.

Gresset er noen ganger grønnere på den andre siden

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, sier til NRK at bankmarkedet nå har blitt hardere og er veldig annerledes fra det vi så eksempelvis i 2014. Flere banker tilbyr nå effektive renter ned i 2,66 prosent, samtidig som storbankenes renter ligger etter over tretallet. Han sier videre at mange kan spare mye på å bytte bank og viser til renteoversikten du kan finne på finansportalen.no. Konkurransen er størst om boliglånkundene og de største sparingene mener Jensen du kan få om du bytter til de mindre bankene som har kuttet kraftig i rentene. Hvis du har et boliglån på 2 millioner kroner, kan det være så mye som 8.000 – 10.000 kroner å spare i løpet av et år. Selv om renteforskjellene ser minimale ut når du sammenligner banker så husk at det ikke skal så mye til for at det skal lønne seg. Med et boliglån på 1 million kroner vil selv en beskjeden renteforbedring på 0,5 prosent gi deg en årlig besparelse på hele 5000 kroner.

Hvordan går du frem for å bytte bank?

Man har sjelden kun lønnskonto i banken, de fleste benytter seg av et mangfold av tjenester som forsikringer, sparekontoer, boliglån, forbrukslån, kredittkort osv. Ofte kan det lønne seg å velge tjenester fra flere banker for å ha de beste betingelsene, men du kan også samle alt hos en bank. Skaff deg en oversikt over hvilke tjenester du benytter deg av så du du vet hva slags tilbud du skal hente inn. Spør også bankene om de har noe å tilby for å bli totalkunde, altså å ha alt på et sted. Neste steg blir å finne ut hva slags betingelser du har nå. Mange bedrifter og organisasjoner har avtaler med banker og forsikringsselskap som gir de ansatte eller medlemmene gode betingelser for å benytte seg av deres tjenester. Undersøk om det finnes slike muligheter gjennom arbeidsplassen, fagforening eller lignende. Ta også stilling til dine egne forhandlingsmuligheter. Akkurat som du trenger banken trenger den deg og, så jo mer du har å tilby jo mer verdifull blir du for bankene og da har du gode forhandlingsmuligheter.  Når du har gjort alt forarbeidet kan du enten kontakte de forskjellige bankene eller få hjelp hos finansportalen.no. Der kan du sammenligne renter på de tjenestene du er interessert i og få hjelp elektronisk til å bytte bank.

Hvis du ikke vil eller kan bytte bank

Noen har kanskje et veldig personlig og godt forhold til kontaktpersonen sin i banken og andre kan være bundet til banken gjennom tjenester knyttet til arbeidsgiver, fagforening eller lignende. Uansett grunn er det mest sannsynlig ikke alle som ønsker å bytte bank, men det betyr ikke at du trenger å gå glipp av nyttige sparetips. VG oppfordret norske bankkunder om å ta kontakt med banken for å be om å få bedre rentebetingelser på boliglånet. Mange av de som tok i mot oppfordringen fikk positivt svar og sparte flere tusen i rentekostnader årlig. En bankkunde opplevde å få renten redusert med hele 0,75 prosentpoeng. Flere var overrasket og skuffet over at lojale kunder ikke får bankens beste rente automatisk, men det viser at vi ikke må være naive og sørge for at vi får de beste betingelsene. Redaktør og daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen sa til VG at mange bankkunder mest sannsynlig har en ugunstig rente på boliglånet. Hun påpeker at bankene har formidable overskudd og sier det hovedsakelig skyldes at de tar seg godt betalt i administrative påslag. Realfsen uthever også at bankenes utlånsmarginer til husholdninger har ligget rundt tre prosent i hele 2013 og 2014. Styringsrenten i Norge er på 1,25 prosent, og pengemarkedsrentene ligger også lavt. Hun sier at selv med sjenerøse påslag på pengemarkedsrentene kommer man opp i utlånsrenter rundt 2,75 prosent. Derfor bør gode bankkunder få et boliglån med en rente godt under tre prosent. Har du over fire betaler du nok for mye.

For å oppsummere så burde du skaffe deg oversikt over hvilke betingelser du har nå og hvilke tjenester du benytter deg av. Da kan du sammenligne med andre banker og sørge for at du får de beste rentene tilgjengelig. Ikke vær redd for å være en irriterende kunde, det er dine penger det er snakk om så sørg heller for at bankene sloss om deg.

Kilder:

www.finansportalen.no

www.nrk.no

www.vg.no

By Emma, 10 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18