Bredbåndsguiden Som Hjelper Deg Med Å Ta Kontroll | Teknologi | CompareKing
Den Komplette Bredbåndsguiden Som Hjelper Deg Med å Ta Kontroll!

Den Komplette Bredbåndsguiden Som Hjelper Deg Med å Ta Kontroll!

Vi blir stadig mer og mer avhengig av internett-tilgang, enten det er på landstedet eller på flyet på vei til London for en storbyweekend. Med internett-tilgang har du mulighet for å se filmer, ringe gratis til venner og jobbe fra hjemmekontoret ditt. Å velge det riktige beste bredbåndet er ikke alltid like lett - spesielt med så mange forskjellige selskaper i markedet som konkurrerer om oppmerksomheten. Skal jeg velge bredbånd fra Telenor eller NextGentel? Hvilke hastighet passer for mitt forbruk? Få svar på spørsmålene dine ved å lese bredbåndsguiden vår!

 

Den Komplette Bredbåndsguiden Del 1

I følge NextGentel kan bredbånd defineres som en "høyhastighets tilkobling til telenettet som tillater rask surfing på internett, IP-telefoni og sanntids overføring av lyd og bilder (web-radio og web-TV)". For å få internett i hjemmet ditt må du ha en kontrakt med en internett leverandør slik som Telenor, NextGentel eller Directconnect. En bredbåndskontrakt er en kontrakt mellom deg og internett-leverandøren din som skisserer hvor mye data du kan bruke og hvilke hastighet du har tilgang på. Dette er som oftest oppgitt per måned.

 

Selv om du har tilgang på gratis internett på offentilige steder er det vanligvis lurt å ha din egen bredbåndsplan for hjemmet ditt. Offentlige nettverk kan være usikker ettersom hackere ofte prøver å infiltrere disse nettverkene får å stjele sensitiv informasjon. Med bredbåndsplan i hjemmet er du beskyttet gjennom et passord. Disse passordene er meget vanskelig å hacke.

 

Hva er inkludert i et bredbåndsabonnementet ?

Hvert enkelt abonnement vil ha forskjellige priser og tjenester. De vanligste tingene du burde sjekke inkluderer:

 
Månedspris

Abonnementet din vil indikere hvor mye må betale for internett tilgang og når det skal betales. Som oftest er prisen for abonnement oppgitt som et månedlig pris. Hvis du skulle glemme å betale for planen din vil internett bli kuttet nesten umiddelbart og du kan forvente at det påløper purregebyrer. Vilkårene for abonementet er nøye beskrevet i kontrakten du må signere. Det er derfor viktig å lese gjennom disse vilkårene.

 
Bredbåndshastighet

Hastigheten av bredbåndet ditt er som oftest oppgitt som en maks hastighet(ofte illustrert som X/X Mbit/s). Med maks hastighet snakker vi om nedlastingshastighet og opplastningshastighet. Nedlastingshastigheten din beskriver hvor raskt informasjon kan bli lastet ned til enheten din fra nettet mens opplastningshastigheten er det motsatte, hvor raskt informasjon blir opplastet til nettet. Hastigheten du får er avhengig av hvor du er lokalisert og hvor mye du er villig til å betale.

 
Tradløst modem

Mest sannsynlig så må du betale et tillegg for å få et tradløst modem installert. Prisene kan variere fra 200-900 kroner.

 

Jeg sender og mottar data, hva betyr det egentlig?

Det er alltid nyttig å forstå hvordan bruksdata fungerer, spesielt for de som har begrenset tilgang til data. Alt du foretar deg på internett enten det er å spille spill, web-chat eller Facebook absorberer data. Noen aktiviteter bruker mer data enn andre, men hvordan vet du nøyaktig hvor mye data hver enkelt aktivitet bruker og hvor mange gigabyte du trenger totalt?

 
Hva betyr GB, MB og KB?

GB : Gigabyte
MB: Megabyte ( 1024 MB = 1 GB)
KB : Kilobyte ( 1024 kB = 1 MB)

 
Hvor mye data trenger jeg?

Databruken din per måned er avhengig av hvordan du bruker internett. Det er noen grunnleggende retningslinjer som kan gi deg en oversikt om hvor mye data du bruker i måneden. Disse tallene er dog ikke 100% nøyaktig ettersom de er basert på gjennomsnittsverdier, men det gir deg en generell oversikt over hvor mye data du bruker.

 

0,4 GB = Gir deg ca 40 timer surfing på nettet
0,8 GB = Du kan sende 200 e-poster
2.0 GB = Last ned 1 film (ikke HD)
4 MB = Last ned 1 sang
5,2 GB = 80 timers Spotify bruk

 
Hva skjer om jeg overskrider bruksgrensen min?

Hver bredbåndsplan skisserer hva som skjer om du eventuelt overskrider grensen din. Det er derfor viktig å sjekke kontrakten nøye for å se hvilke konsekvenser dette eventuelt har. Nedenfor finner du noen av de vanligste konsekvensene.

 

Tilgangen din blir kuttet etter at dataen er brukt opp
Du kan bli belastet ekstra for den ekstra dataen du har brukt
Du kan fortsatt ha tilgang til internett men med en svært langsom hastighet

 
Hvordan finner jeg ut hvor mye data jeg har brukt?

Hvis du har et begrenset abonnement vil leverandøren sannsynligvis sende deg et varsel når du har brukt en viss prosentandel av den totale bruken din. Denne advarsel vil informere deg om at du burde redusere bruken av internett for å unngå avgifter eller andre konsekvenser.

 

Den Komplette Bredbåndsguiden Del 2

I denne andre delen av bredbåndsguiden vil vi se litt nærmere på hva du burde vurdere når du skal velge en bredbåndsplan og ulike typer internettbrukere. I tillegg vil vi også se litt nærmere på hvilke gebyrer og avgifter som er assosiert med bredbånd.
 

Hva du bør vurdere når du velger en bredbåndsplan

Det er visse ting du burde tenke på før du velger et abonnement. Nedenfor finner du noen av de viktigste.

 
Ubegrenset eller begrenset?

Hvis du velger en ubegrenset pakke kan du surfe så mye du vil uten å bekymre deg for at du overskrider grensen din. Dette er gunstig for familier som bruker internet daglig til å laste ned masse filmer og spiller spill på nettet. Hvis du ikke er så aktiv på internett kan du velge en begrenset pakke som passer til deg og ditt databruk.

 
Hvilken type internett bruker er du?

Hvis du ikke er sikker på hvor mye data du trenger så kan du se om du kjenner deg igjen i beskrivelsene nedenfor.

 

Misbrukeren
Du bruker internett et par timer hver dag og er involvert i aktiviteter som krever høy databruk slik som streaming av filmer og musikk, nedlasting av filmer og spill på nettet.
Hva du bør se etter:
Ubegrenset eller en begrenset bredbåndsplan med høy hastighet og mye data tilgjengelig.

 

Moderaten
Du sjekker internett daglig men bruker ikke mye data. Som oftest besøker du sosiale nettsider slik som Facebook, Twitter og LinkedIn en per ganger dagen. Du sjekker også emailen din regelmessig og streamer musikk i ny og ne.
Hva du bør se etter:
Identifiser en plan med moderat databruk som er tilstrekkelig for å dekke internett behovene dine. Det er også viktig at nedlastningshastigheten er høy.

 

Lettvekteren
Du bruker internett en par gangr i uken hovedsaklig for surfing.
Hva du bør se etter:
Et begrenset abonnement med en lav data kvote som dekker dine behov. Hastighet er ikke så viktig ettersom du ikke laster ned musikk eller videoer.

 
Hvilke hastighet kan jeg oppnå?

Hastigheten du oppnår påvirkes av en rekke faktorer slik som serverplassering, internett bruken din, antall brukere som er koblet på nettverket samtidig, været og utstyret(modem, kabler etc) du har.

 
Bør jeg få en kjøpe en komplett løsning eller kun et enkelt bredbånd?

I disse dager er det mulig å få bredbåndspakker som inkluderer andre tjenester slik som fasttelefon, TV og bredbånd. Om du burde gå for en slik pakke er avhenging av bruken din og hva du har råd til. En komplett løsning gir deg ofte bedre oversikt over regningene du må betale ettersom du betaler for flere tjenester på samme regning. Det er også mulig at det gir deg bedre valuta for penga. Dette er noe som hver enkelt må vurdere.

 
Gebyrer og avgifter

I tillegg til månedsprisen som du betaler for abonnementet så er det andre gebyrer og avgifter du burde vite om.

 
  • Installasjonsavgift
  • Purregebyr
  • Pris for modem
  • Avgifter for overskridelse av databruk
  • Gebyrer for kansellering av kontrakt
  • Avgifter for å bytte leverandør

  •  

Andre punkter du burde vurdere inkluderer:

 
Pålitelighet

Før du velger en leverandør er viktig å snakke med venner og bekjente for å finne ut andres erfaringer med selskapene du vurderer. Hvis et selskap har fått mye klager er det sannsynligvis lurt å velge et annet selskap.

 
Dekning

Ikke alle leverandørene har full dekning i Norge. Sjekk om selskapet du vurderer har dekning i området du bor. Dette kan sjekkes på nettsidene til de relevante selskapene. Du kan blant annet sjekke Telenor for å se om de har dekning i området der du bor. Vi håper at denne bredbåndsguiden var nyttig deg og dine! Hvis du føler at det er elementer som skulle vært inkludert i artikelen legg gjerne ved en kommentar

By , 12 Nov 2013
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18