Rekordmange tomme utleieboliger | Livsstil | CompareKing
Mange utleieboliger står tomme

Det har aldri vært flere tomme utleieleiligheter

Over 9000 utleieboliger står tomme i Norge og dette tallet har aldri vært høyere. Tallene har steget de siste årene spesielt og det er likt i alle de største byene. I denne artikkelen har vi sett nærmere på årsaken for økningen i utleieleiligheter og hvorfor det har sine fordeler.

Boligboble?

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, har uttalt at det utleiemarkedet vi ser nå, med rekordmange ledige utleieleiligheter, kan være første tegn på en boligboble til Klassekampen, sitert i Aftenbladet. Holvik peker på at det er hele 9300 ledige utleieleiligheter i Norge og tror boligbobla kan sprekke. Selv om studentene snart vil innta universitetsbyene så har ikke Holvik tro på at alle de ledige boligene vil ble fylt opp i løpet av de neste ukene. Utleiemegleren bekrefter antallet ledige boliger og har hentet tallene fra Finn ifølge Aftenbladet.

Spekulasjon i boligmarkedet

Holvik tror videre at boligbobla vil sprekke fordi for mange har spekulert i eiendom. Hun påpeker at leiligheter som opprinnelig ble kjøpt som investeringsobjekter, men som nå står tomme kan i neste rekke bli solgt. Da vil boligmarkedet bli fylt opp av mindre leilighet, som kan forårsake at prisene faller. Hvis de ikke selger, vil de mest sannsynlig sette ned leieprisen isteden. E24 snakket med Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren i Stavanger og Grethe Eriksen i Eiendomsmegler1 i Boligutleie som bekreftet at tallene på tomme utleieboliger er det høyeste registrert. De uthever at gode tider har gitt høye forventninger til leieprisene men ingen av de har opplevd at utleiere har havnet i økonomisk uføre på grunn av prisnedgangen. Det kan jo være et tegn på at prisene lå for høyt i utgangspunktet.

Les også: Tips til boligkjøp

Oljemarkedets ringvirkninger

Det skrives mye om at oljeeventyret kanskje går mot slutten og det har store ringvirkninger, også på boligmarkedet. Økonomene sier at utleierne har vært bortskjemte i Stavanger, men at de har justert forhåpningene nå som markedet har endret seg. I tillegg gjør den lave renten det billigere å sitte på en utleiebolig, sier Hauge til Aftenbladet. Stavanger, Bergen og andre områder som er påvirket av oljebremsen, merker også godt at mange utenlandske arbeidere reiser hjem. Ved nedgang i oljebransjen, er det de tilreisende konsulentene som kuttes først. Mange av disse har vært gode kunder på leiemarkedet. Aftenbladet presenterte tallene på tomme utleieboliger i noen av de største byene i Norge:

    Oslo:               1819

    Stavanger:         853

    Trondheim:        809

    Bergen:             779

    Kristiansand:     386

En manns død er en annen manns brød

Eriksen fortalte til Aftenbladet at Eiendomsmegler1 samarbeider mye med andre avdelinger og de har merket en stor forskjell. Før var det vanlig at meglere tok kontakt for å få hjelp til å leie ut boliger de ikke klarte å selge. Nå har situasjonen snudd og meglere ber om hjelp til å selge boliger de ikke får leid ut. Dette er ikke ideelt for utleierne, men boligprisene er høye og media forteller oss at det nå er selgeres marked. På samme tid kan de rekordhøye tallene på tomme utleieboliger tilsi at det nå også er leietakeres marked. Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, sier til E24 at det ikke er nødvendig å ta en leilighet med høy husleie eller dårlig beliggenhet. Han sier imidlertid at nye leiligheter med sentrumsbeliggenhet fortsatt kan kreve en rimelig høy leiepris, men det er betydelig færre leietakere å konkurrere med når man er på utkikk etter utleiebolig. Derfor er det ikke nødvendig å betale overpris. Farmakis sa også at de hadde sett økende antall utleieleiligheter i 2014 også, men ingen hadde trodd at det skulle øke med 45 prosent på to år.

Gode tider

Eriksen sa til Aftenbladet at hun synes det endrede leiemarkedet på mange måter er positivt. Siden det har vært tøft for privatpersoner å leie bolig de siste årene, gjør det ingenting om prisene går litt ned. Hun sier videre at det blir spennende å se hvor mange boliger som fortsatt står tomme om en måneds tid når studentene inntar de store byene spesielt. I hennes mening er det et klart tegn på at boliginvesteringer for utleie har vært for høye hvis vi er i samme situasjon i september. Therese Lerøen, leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), sier til E24 at det slett ikke er sikkert at mange ledige utleieleiligheter er løsningen for studenter som ser etter bolig. Ifølge henne hjelper det ikke at boligene står tomme hvis utleieprisen er for høy. Undersøkelser viser at beliggenhet i nærhet av studiestedet og de andre studentene er det viktigste, ifølge Lerøen. Det vil ofte bety leiligheter med sentrumsnær beliggenhet, som fortsatt kan ha en høy pris. Det er noe av grunnen til at NSO fortsatt jobber for at så mange studenter som mulig skal få bo i studentboliger, og de har en målsetting om at det skal bygges 3000 nye boliger årlig.

For å oppsummere så er det gode nyheter for deg som vil leie bolig på det private markedet. Det er viktig at utleierne priser boligene korrekt, så hvis du ønsker en bolig med god standard så er det en god tid for å finne utleieleilighet nå før markedet snur igjen.

Kilder:

www.e24.no

www.aftenbladet.no

By Emma, 06 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18