Norges Best Likte Strøm Guide | Livsstil | CompareKing
Norges Best Likte Strøm Guide - Bli En Strømekspert

Norges Best Likte Strøm Guide - Bli En Strømekspert

Strøm har blitt en så viktig del av hverdagen vår at vi av og til tar det for gitt. Du trenger strøm for å lade smarttelefonen din, se på tv, lage mat og en rekke andre hverdagslige aktiviteter. Har du merket hvor hjelpeløs du blir hver gang strømmen går i huset? Alt blir plutselig vanskelig og tidkrevende. Heldigvis så er det slik at det er veldig lite sannsynlig at strømmen vil gå for en lengre periode ettersom Norge har et godt og velfungerende strømnett. Vi har tatt for oss de vanligste begrepene du burde kjenne til. Dette er din strøm guide!

Utgangspunktet for prisene på strøm er innkjøpsprisen på Strømbørsen. Det er den prisen vi og alle andre strømleverandører må betale for strømmen. I tillegg kommer ulike påslag, avhengig av hvilken strømleverandør og strømavtale du har. Strømprisen varierer også noe mellom de ulike landsdelene.

Det er lett å bytte strømleverandøren

Har du lyst å bytte strømleverandør? Det er enklere enn du tror. Etter at du har funnet din nye leverandør så vil selskapet sende deg en kontrakt og et eget skjema for oppsigelsen av den gamle avtalen. Deretter tar det nye strømselskapet kontakt med din gamle leverandør og ordner opp i det. Omtrent 3 uker etterpå skjer byttet og du vil begynne å motta kraft fra din nye leverandør. Hvis du har lyst å gjøre det ennå enklere så kan du sjekke ut Elskling.no - en nettside som sammenligner strømleverandører og hjelper deg med å bytte helt kostnadsfritt.

Strømleverandører opererer gjerne med tre typer priser du som forbruker kan velge: 

  • Variabel pris
  • Fastpris
  • Markedspris

Hvis du velger variabel pris, innebærer det at strømprisen følger markedet. Variable prisen vil gå opp hvis prisen på kraftmarkedet går opp – tilsvarende hvis den skulle gå ned. Imidlertid er det lagt inn buffere slik at denne prisen ikke vil svinge like mye som den generelle markedsprisen og i tillegg er selskapene nødt til å varsle om endringer 14 dager i forveien.

Markedspris derimot følger prisene på spotmarkedet mye tettere, og selskapene er heller ikke pålagt å varsle om prisendringer. Markedsprisen vil i tillegg være litt høyere enn spotprisen skulle tilsi ettersom leverandøren legger på et lite mellomlegg. Fordelen med disse to prismodellene er at man kan nyte godt av eventuelle prisnedganger, men kan også bli nødt til å betale mer for kraften når prisene stiger.

Den sikreste måten for forbrukerne som ønsker seg en oversiktlig og forutsigbar utgiftspost, er den faste prismodellen. Her betaler man en fastpris, og eventuelle svingninger er det leverandøren som dekker. Ulempen er selvfølgelig hvis prisen skulle gå ned i den perioden man har tegnet kontrakt for.

By , 23 Apr 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18