Hvordan starte opp bedrift og jobbe hjemmefra | Livsstil | CompareKing
Laptopen kan bli ditt nye hjemmekontor!

Drømmer du om å jobbe hjemmefra?

Er du lei av forstyrrelser på arbeidsplassen, en sjef som ikke forstår deg eller pendling hver dag? Da drømmer du kanskje om å jobbe hjemmefra. Det kan gi deg friheten til å være din egen sjef, har mindre forstyrrelser og du trenger aldri å sitte i kø for å komme til arbeidsplassen. Det er mange jobber du kan gjøre hjemmefra, noen krever egenkapital og andre ikke, og noen representerer en høyere risiko enn andre. Hvis du har en idé så kan vi gi deg noen tips for hvordan du kan starte opp en virksomhet. Mangler du en idé har vi også en del forslag om hva du kan begynne med.

Forretningsidé

En forretningsidé danner ditt grunnlaget for å tjene penger, og sier noe om hva du skal drive med. Dette er derfor selve grunnlaget for å kunne starte egen bedrift og din første arbeidsoppgave blir å sette denne idéen ut i livet. Jo grundigere arbeid du legger inn i denne fasen, jo større mulighet er det for at du vil lykkes. Ta en nøye vurdering av idéen din, kartlegg egenskapene dine og markedet du skal inn på, samt alle andre forutsetninger som vil avgjøre fremgangen for virksomheten din. Gjør rede for hva som trengs og gjøres og om utgangspunktet du har, så blir det enklere å overkomme alle utfordringene underveis. Vær ærlig med deg selv og hvilket utgangspunkt du har for å være sikker på om du har ressurser og egenskaper til å kunne fullføre det selv.

Forretningsplan                                                             

Det er ikke sikkert du trenger en forretningsplan, men det er i de fleste tilfeller et nyttig hjelpemiddel. I en forretningsplan kan du synliggjøre potensialet i forretningsidéen din og ordlegge hvordan du skal ta hånd om finansiering, konkurranse, lisenser og lignende. Hvor omfattende forretningsplanen skal være avhenger av hvilken type bedrift du skal starte, samt om du er avhengig av ekstern finansiering. Du må på en måte selge din egen idé og forklare hva dine økonomiske mål er på kort og lang sikt.

 

Oppstart

Når planlegging, eventuell egenkapital og forarbeid er unnagjort er du klar for å starte opp bedriften din. Det er flere selskapsformer å velge mellom, de mest vanlige er aksjeselskap (AS) og enkelpersonforetak (ENK). For å finne ut hvilken selskapsform som passer for din bedrift, og hva det tilhørende regelverket og de formelle kravene er kan se på nettsidene til Altinn. Det er også her du registrerer foretaket ditt elektronisk med Samordnet registermelding. Du kan sjekke Brønnøysundregisteret for om firmanavnet du velger er ledig.

Økonomi

Helt fra planleggingsfasen og etter oppstart av bedriften må du ta stilling til om du skal betale for å ha en regnskapsfører eller revisor. Du vil vite fra informasjonen fra Altinn om du er pålagt det eller ikke. Hvis du skal ta deg av egen regnskapsføring så sørg for at du skaffer deg grunnleggende kunnskaper om emnet så du ikke får problemer med Skatteetaten senere. Skatt og merverdiavgift er noe av det som er viktigst.

Fordeler og ulemper

Noen av fordelene med å jobbe hjemmefra er:

  • Du får skattefradrag for hjemmekontoret.
  • Kort reisevei og fleksibel arbeidstid
  • Du blir din egen sjef
  • Færre forstyrrelser
  • Større frihet og mulighet for å påvirke egen lønn

Ulemper:

  • Kan være usosialt
  • Ingen frynsegoder med mindre du betaler for de selv
  • Sykepenger er som hos vanlige arbeidstakere, hvis du har et AS. Har du et ENK er det først fra 17. dag du får sykepenger, men du kan kjøpe en tilleggsforsikring slik at dette skillet blir ubetydelig i praksis.

Fleksibilitet

Det er mye man kan velge mellom hvis man ikke har en klar forretningsidé, og du trenger jo ikke bare velge en ting heller. Mange begynner gjerne med en jobb ved siden av å være ansatt og ser om de etter hvert kan satse på hjemme jobben fulltid. Din Side har snakket med flere personer som har erfaring fra å jobbe hjemmefra. En av de er Alv Hågård Gustavsen, informasjonskonsulent i UngInfo, som i en periode jobbet som tekstforfatter. En annen var Trine Lorange, som begynte for seg selv hjemmefra med å lage smykker. Begge fortalte at det var veldig praktisk og fleksibelt, spesielt i oppstartsfasen fordi det ikke var nødvendig å leie et lokale. Begge to anbefalte også å ha ett eget rom hvor man utførte arbeidet så man lettere kunne skille det fra privatlivet.

Les også: 3 virksomheter du kan starte for mindre enn 1500 kroner

Alternativer

Som sagt er det mye man kan velge mellom, vi nevner i fleng: grafiske yrker, pokerhai, gullsmed, kunstner, spilltester, artikkelforfatter, oversetter, selge bilder, betalte spørreundersøkelser, sosiale medier, forfatter, blogg, AdSense, affiliate, nettsalg, spekulasjon i aksjer og valuta, telefonsupport, IT-support, intervjuer, programmerer osv.

Frilansarbeid

Hvis du vil jobbe som frilanser så vil du ha oppdragsgivere, men du kan fortsatt jobbe hjemmefra og ha større variasjon og valg i forhold til arbeidsoppgaver. Alt du kan gjøre på en PC med internett, er det mulig å jobbe med som frilanser. Noen gode nettsider for å finne frilansarbeid og bli registrert er blant annet frilansbasen.no, frilansbanken.no og upwork.com.

Kilder:

www.jobbehjemmefraonline.no

www.dinside.no

By Emma, 14 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18