Oljeprisene raser og krona svekkes ytterligere | Livsstil | CompareKing
Blåmandag for norsk økonomi

En dårlig uke for norsk økonomi

Ukens avisoppslag begynte med å vise at oljeprisene fortsatt synker og i sammenheng svekkes krona ytterligere. Oljeprisene har ikke vært lavere siden 2008, og nordmenn får nå mindre for pengene på ferie, spesielt i land med euro og amerikanske dollar. Men hvor mye har denne nedgangstiden å si for norsk økonomi og enkeltpersoners privatøkonomi? Bensinprisene er lavere enn på mange år, og det er det mange som gleder seg over. For mange betyr ikke prisen på et oljefat så veldig mye, uansett om det er 50 eller 100, i alle fall ikke når bensinpriser ikke nødvendigvis reguleres i takt med oljeprisen. I denne artikkelen kan du lese om hvorfor det ikke bare er negativt at oljeprisene synker og hvordan ekspertene tror det kommer til å utvikle seg fremover.

Hvor mye for oljefatet?

Dagens Næringsliv skrev mandag at oljeprisene falt kraftig forrige uke, og fortsette å rase denne uken. Prisen på nordsjøoljen Brent har sunket med over en dollar per fat i løpet av dagen. Ved 13-tiden på fredag var prisen 39 dollar og over helgen sank det til 36,77 dollar til mandag 15. desember. Allerede på fredag markerte prisen det laveste nivået siden 2008. Det kraftige fallet kom etter OPEC holdt strategimøte på fredag hvor de besluttet å opprettholde produksjonstaket på 30 millioner oljefat per dag i 2016. Produksjonen på 31 695 millioner fat per deg er omtrent 900 000 for mange fat enn det OPEC spår etterspørselen vil bli i 2016. Som Dagbladet skrev, med tilbud større en etterspørsel er det oppstått et tilbudsoverskudd og ifølge Bloomberg News vil dette vedvare i oljemarkedet. Will Yun, råvareanalytiker i Huyndai Futures i Seoul sa til Bloomberg News at OPECS produksjon i november tyder på at det globale tilbudsoverskuddet øker, og oljeprisen kan falle videre mot 30 dollar per fat. I 2008 sank oljeprisen til 36,6 dollar på julaften. Da kuttet OPEC produksjonen for å redusere tilbudsoverskuddet, men det gjør de altså ikke i år. Det er også rapportert økt transport av gass fra Australia og USA, så det later til at prisene kan synke i dette markedet også.

Les også: Økonomisk vekst og DIN rolle.

Krona svekkes

Dette har skjedd gradvis hele året og etter oljeprisfallet mandag, svekkes krona ytterligere. Euroen koster snart 10 kroner hvis det fortsetter i samme retning, mandag var prisen 9,59 kroner. Amerikanske dollar og engelske pund er heller ikke billig hvis du skal kjøpe med norske kroner. Mandag denne uken kostet en dollar 8,74 kroner, og et pund kostet hele 13,21 kroner. Dette gjør denne uken til den svakeste uken i år for den norske krona. En svak krone er noe vi alle kan kjenne på når vi drar utenlands, og lønninga vår ikke strekker like langt som den har før. For alle med inntekter i norske kroner, er dollaren nå faktisk 33 prosent dyrere enn den var for 12 måneder siden. I større skala påvirker det også store selskaper som er avhengig av å kjøpe varer fra utlandet. En gruppe aktører som har tapt på den svake kronekursen er norske bistandsorganisasjoner som nå sier de finner det vanskeligere å gjennomføre prosjekter. Et eksempel kommer fra Kirkens Nødhjelp som blant annet har et prosjekt i Malawi hvor de bygger sykehus og helsesenter. De har nå tapt 200 000 som resultat av den svake krona. De kjøper medisinsk utstyr som betales i dollar eller euro.

Ikke bare negativt

Det er mye negativ lesing om norsk økonomi om dagen, og en ny resesjon er til og med blitt varslet, som du kan lese om her. Men noen tjener på andres nedgangstider, og til og med aktører i oljebransjen har nå uttalt at det er positive sider ved de synkende prisene. Dagens Næringsliv skrev om oljefeltet Johan Sverdrup som forventes å starte produksjon i 2019. Oljeanalytikere mener at dagens billige olje kan gjøre dette feltet mer lønnsomt. Sverdrup-feltet vil være lønnsomt om oljeprisen ligger på rundt 35 dollar fatet, så det beveger seg nære tapsgrensa nå. Allikevel er analytikerne ubekymret fordi kostnadene også faller når prisene synker. De påpeker at jo lenger oljeprisen er lav, jo flere investeringer blir kuttet og det gjør sannsynligheten for at oppgangen blir større når det først snur. De sparer altså penger nå i kostnader ved å kutte i produksjon, men det anses som lite sannsynlig at Sverdrup-feltet blir stanset. Analytikerne mener at oljeprisen skal opp allerede mot slutten av neste år. En Pareto-analytiker har estimert prisen for et fat nordsjøolje til rundt 80 dollar i 2018 og 2019, til DN. Hvis det blir realiteten, vil feltet være verdt flere hundre milliarder kroner. Globale aksjefond tjener også på oljeprisfall og selv den svake krona er god business for enkelte. Det høyner blant annet verdien på plasseringer i utenlandsk valuta. Svakere krone betyr også at norske eksportbedrifter tjener ekstra godt.

Les også: Er boligbobla i ferd med å sprekke.

Ser inn i fremtiden

Uansett hvor dystre nedgangstidene blir for økonomien, har den en evne til å komme seg gjennom det og i det minste balanseres på nytt. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets, tilbød nedjusterte oljeprisprognoser i forrige uke kunne vi lese i DN. Hun uthevet tre årsaker til at oljeprisen vil falle videre i nærmeste fremtid: rentemøte i den amerikanske sentralbanken, investorer som stenger handelen før jul og avmating i oljeetterspørselen. Analytiker Trond Omdal i Pareto, sa til DN at de tror markedet balanseres i andre halvdel neste år. Han trekker imidlertid frem oljeproduksjonen til både Irak og Iran som usikkerhetsmomenter og tror det er sannsynlig at markedet vil være i ubalanse også ved inngangen til 2017.

Kilder:

www.dn.no

www.dagbladet.no

www.bistandsnytt.no  

By Emma, 15 Dec 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18