Dingser trumfer Apper | Teknologi | CompareKing
Er appenes tid over?

Er Appmarkedet mettet?

Mobiltelefonen er nærmest blitt en del av familien for folk flest. Den er med overalt, er sjelden av og den brukes til mer og mer. Denne utviklingen tok virkelig fart når ordene «det finnes en app for alt» ble allemannseie. Takket være apper og QR koder, er de fleste transaksjoner og hendelser nå mulig å utføre, eller målt ved hjelp av smarttelefonen din. Enten det er for å måle fysisk aktivitet, lese kart eller gå på kino, er det eneste du trenger, teknologien du har i lomma. Men ingen trender varer for alltid, og selv om apper trolig er kommet for å bli, begynner markedet å bli mettet. Mange kastet seg på bølgen og mange tjente seg veldig rike, men nå ser det ut som de beste idéene er brukt opp og hvis du ikke har blitt en storaktør i appe-økonomien enda, bør du kanskje vende kreativiteten til andre prosjekter.

Gründerne velger dingser fremfor apper

Dette var siste nytt fra NTNU når Dagens Næringsliv snakket med gründerstudenter som sa at de nå i liten grad satser på appmarkedet. Isteden satser de heller på fysiske produkter og avansert programvare. Ifølge Microsoft-topp Bjørn Olstad, er apper blitt mindre viktige og vi er nå på vei inn i en ny æra. Tallene bekrefter Olstads utsagn. DN viste til en rapport nylig lansert av Apple som sa at 1,6 millioner europeere jobber i app-økonomien, per januar i år. Nordmenn utgjør en høy andel av utviklere, gründere eller programmerere på appmarkedet, kun slått av Finland. Sett i det lyset er det ikke så overraskende at arbeidsmarkedet ikke lenger skriker etter app-spesialister. NTNU studentene har skjønt såpass, og kun noen få i det seneste kullet satser på appbaserte ideer, ifølge DN. Ideene de har mest tro på heller isteden mot avansert programvare og konkrete ting som en skinnegående robot eller et kabelsystem til Go-Pro- kameraer. En av disse er entreprenørskapsstudent Johannes Jakobsen som skal prøve å bringe en journalistrobot ut på markedet. Han fortalte til DN at noen av de mest suksessfulle bedriftene fra Entreprenørskolen er de som har jobbet med konkrete produkter som hengekøyer eller skibagger.

Les også: Vipps så er det gjort med Mcash

Stor konkurranse

Det er mange om beinet på NTNUs entreprenørskole. Alle vil bli den neste Zuckerberg og ha den neste store idéen. I tillegg, som en sesong av Farmen er det like viktig å velge riktige lagmedlemmer, på samme tid som man velger bedriftsside, og ingen ønsker å bli stående igjen alene. I motsetning til Farmen derimot, holder de seg unna alliansebygging. Professor Roger Sørheim ved Entreprenørskolen sa til DN at flere av lagene vil bryte sammen, og ofte tidlig. Det er ikke uvanlig at under halvparten når målet. Han fortsetter med å forklare at det skrives avtaler på forhånd om hvordan eventuelle brudd skal håndteres. I hvert kull er det gjerne ikke flere enn fem til åtte ideer som når markedet, ifølge Sørheim. Selv når en bedriftsside når markedet, trenger det ikke være den samme ideen som lagmedlemmene begynte med.

Les også: Norges beste jobber

Smarte valg

I dette læringsmiljøet er det viktig å ta riktige valg underveis. Akkurat nå mener Bjørn Olstad, som har en doktorgrad i databehandling fra NTNU, at studentene gjør lurt i å velge bort jakten på appsuksess. I sin tid var Olstad den yngste professoren på universitetet. Nå er han direktør i Microsoft-systemet. Ifølge Olstad er det to trender som i hovedsak er grunnen til at apper blir mindre viktige fremover. Først og fremst er det fullt, siden App store ble lansert i 2008, er det lastet opp over 1,5 millioner apper. For å begripe hvor overflødig dette er så tenk over hvor mange apper du har på telefonen din, og hvor mange du faktisk bruker i løpet av en helt vanlig dag. For det andre er det en ny æra hvor kommunikasjonsbaserte applikasjoner tar over. Olstad tror det som eksisterer som apper i dag, vil finnes i en variant innenfor disse systemene etter hvert. Eksempler på kommunikasjonsbaserte applikasjoner, eller IM (Instant messaging) er Messenger, WhatsApp og Slack blant annet. Noen som har begynt denne prosessen er kineserne, gjennom deres Messenger WeChat. I denne applikasjonen har de inkluderte masse av funksjonene vi i vesten gjør via apper.

Les også: Hvorfor alle snakker om delingsøkonomi

Teknologiske fremskritt

WeChat rommer mye, dating, markedsplasser og samhandling med selskaper. Du kan leve hele livet ditt der. Olstad fortalte at det går rykter om at Facebook vil prøve å kopiere WeChat-modellen. Han mener at på samme måte som web er blitt mindre viktig i mobilverdene, så vil apper bli mindre viktige når IM får en større rolle og tar en større del av markedet. Flere har fortsatt tro på dingsenes tilbakekomst, en av de er Tor Bækkelund fra Startuplab. Han tror at konkrete ting nå blir sett på som fryktelig enkle å lake. Det samme synet som mange hadde på apper for en tid tilbake. Metodene for å bringe frem en app er blitt forenklet med årene, og nå skjer det samme med hardware, ifølge Bækkelund. Som eksempler tar han opp 3D-modellering, prosjektstyringsverktøy og 3D-printing. Det betyr at alle oppfinnere på linje med Reodor Felgen og Petter Smart, igjen kan sette inn støtet og ikke nødvendigvis bli overkjørt av app-oppfinnerne.

Kilder:

www.dn.no

By Emma, 30 Jan 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18