Nedgang i boligprisene | Investering | CompareKing
Sprekker boligbobla?

Er boligbobla i ferd med å sprekke?

Det har vært et godt år for eiendomsmeglerne så langt. Uansett hva økonomene har spådd eller trodd så har boligprisene fortsatt å stige. I juni skrev flere aviser om at ekspertene mente vi var på vei inn i en boligboble. Bobler av natur er ikke laget av stål, så mange har nok gått og ventet på at den må sprekke til slutt. Er tiden inne nå, eller kommer prisene til å fortsette å stige? Det skal vi se litt nærmere på i denne artikkelen.

Les også: 3 grunner til at Norge kan gå inn i en ny resesjon

Husker du sommeren?

Værmessig har 2015 ikke gitt oss den beste sommeren i manns minne, så for mange ble det nok mer avislesing enn bading i år. Hvis det var tilfellet for deg fikk du sikkert med deg utviklingen på boligmarkedet. Spesielt i juni ble det rapportert inn sterk økning i boligprisene, noe som overrasket, og til og med skremte enkelte. Kjell Senneset fra analyseselskapet Prognosesenteret, var en av disse, som fortalte til Dagens Næringsliv at prisene i juni var mye høyere enn de både hadde håpet og trodd. Senneset mente at prisveksten var uforklarlig og mente derfor at vi helt klart snuste på en boligboble. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, sa seg enig i dette til DN. Ifølge han var prisnivået høyere enn det som trengs for å få bygget nok over tid. Både Andreassen og Senneset mente at det var behov for økt boligbygging. De pekte på at tidligere økninger i boligpriser har vært et resultat av lav arbeidsledighet, god økonomi, lite boligbygging og høy befolkningsvekst. I år har vi sett det motsatte, økende arbeidsledighet, dårligere økonomi, økt boligbygging og synkende befolkningsvekst. Allikevel nådde boligprisene nye høyder. Ifølge DN trodde Senneset det er for mange investorer involvert i markedet og det kan være årsaken til at prisnivået ikke har gjenspeilet den økonomiske situasjonen i landet.

Les også: Tips til boligkjøp

Vinteren kommer

Nå har det blitt kaldere i været og det virker som boligmarkedet også har kjølnet. Nå i oktober skrev Hegnar om prisfall i boligmarkedet. De som igjen og igjen har spådd en nedgang i boligprisene fikk endelig rett. Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling, sa at dette ikke var uventet, men nedgangen var kraftigere enn de hadde sett for seg. Prisstatistikken fra Garanti Eiendomsmegling viste at prisene på omsatte borettslagsleiligheter gikk ned 4 prosent i oktober sammenlignet med september, det er et solid boligprisfall. Sesongjusterte tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en mindre dramatisk utvikling derimot, når man sammenligner boligprisene fra 2. kvartal til 3. kvartal. De viste at boligprisene steg med 1,2 prosent i denne perioden i år. Eksempelvis kunne rapportere en nedgang på -1,9 i Stavanger som ikke er overraskende. Ellers var det ingen nedganger, men moderate stigninger. Drogseth tror det blir spennende å følge prisene fremover, spesielt i lys av den noe usikre situasjonen i norsk økonomi. Han føyde til at antall oppdrag hadde vært høyere i oktober en samme måned de siste årene, noe som spredde optimisme, i Hegnar.

Les også: Økonomisk vekst og DIN rolle

Framtidsutsiktene

Selv om det har vært en nedgang i boligprisene i oktober, er det for tidlig å si om boblen nå er i ferd med å sprekke, eller om den kommer til å sprette opp igjen. Nedgangen rammer enda ikke hele landet og eiendomsmeglerne melder om høy aktivitet. Eiendom Norge skrev, mindre dramatisk enn Hegnar, at det heller har vært en moderat utvikling i boligmarkedet i september, og deres tall viste at boligprisene sank med 0,9 prosent. Ifølge nettsiden deres tror de allikevel på videre prisfall. De tror at en forklaring for at den økonomiske situasjonen, frem til nå, ikke har sett ut som en påvirkningsfaktor for boligprisene er at forbrukernes handlemønster har blitt overvurdert. De skriver at selv om folk har lest om økonomiske nedgangstider i nyhetene, vil det ikke påvirke handlingsmønsteret før de kjenner utfordringene på kroppen. Nedgangstidene har først og fremst gitt utslag i økt kjøpekraft hos forbrukerne med lønnsvekst og rekordlave renter. I tillegg har vi hatt moderat boligbygging og økt befolkningsvekst, så da er det ikke rart vi har sett vekst i boligprisene. Når vi til slutt ser en endring nå skyldes det at de økonomiske utfordringene begynner å ramme flere av forbrukerne. Arbeidsledigheten stiger og det skaper en større usikkerhet blant forbrukerne. September tallene bekrefter uansett, ifølge Eiendom Norge, en moderasjonstrend. Dette er synlig i hele landet, bortsett fra Oslo som foreløpig viser få moderasjonstegn. Eiendom Norge skriver også at de er spente på tallenes utvikling, men tror at toppen er nådd for i år og at boligprisene vil være lavere i starten av 2016 enn de er nå.

Les også: Alt du trenger å vite om renter

Vi er inne i en spennende tid og vi kan ikke gjøre annet enn å følge med videre. Det er ikke mulig å ha sikre prognoser for fremtiden, men med en stadig voksende befolkning, moderat boligbygging og rekordlave renter, er det fortsatt mulig å være optimistisk for neste år.

Kilder:

www.dn.no

www.hegnar.no

www.ssb.no

www.eiendomnorge.no

By Emma, 03 Nov 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18