lavprisselskap

Er det trygt å fly med lavprisselskap?

Nordmenn er reiseglade, det er det ingen tvil om. Vi gjennomførte 4.9 millioner reiser totalt i 4. kvartal i fjor.  Det var noe færre innenlandsreiser, men utenlandsreiser økte med 3 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2013. Undersøkelser viser også at nordmenn kjører bil hjemme, men flyr utenlands.  Det er derfor også naturlig at mange ser etter den billigste måten å fly utenlands på når destinasjon er valgt. Kan det gå utover sikkerheten å tenke på lommeboka? Det vil vi prøve å se litt nærmere på her.

Ulykkesåret 2014

Media malte et dystert bilde bestående av store flyulykker i 2014 og antall døde i kommersiell luft transport var nesten firedoblet fra tallene i 2013. Omtrent halvparten av disse dødsulykkene kom fra Asia. I tillegg berammet majoriteten av ulykkene lavprisselskap. Selv om fly fortsatt er den tryggeste måten å reise på, så ble 2014 et utypisk år sammenlignet med flere år på rad med synkende tall av offer. Det antallet tallet på døde endte opp på 924 for 2014 og er det høyeste dødstallet siden 2005 da kommersielle flyulykker kostet 1014 mennesker livet verden over. Antall ulykker er derimot redusert sammenlignet med 2005 som ble rammet med 24 dødsulykker, tallet i 2014 var 8. 

Fortsatt trygt å fly

Tony Tyler, generalsekretær fra den internasjonale luftfartsorganisasjonen sa, ifølge Check-in.dk, at noe av det sikreste du kan foreta deg er å gå ombord i et fly.  Uttalelsen kom i 2014 og han påpekte at over tre milliarder mennesker reiste med fly i 2013, av disse var det kun 210 som omkom i forbindelse med flyulykker. I tillegg bekrefter luftfartstilsynet at ingen passasjerer ble alvorlig skadd i flyulykker i norsk kommersiell luftfart i 2014, Seniorrådgiver Eirik svare fortalte at de faktisk ikke har hatt noen alvorlige skader på passasjerer på norske rutefly siden 1993.

De tryggeste selskapene i verden

JACDEC og Airlineratings.com foretar vurderinger og kårer verdens tryggeste flyselskap årlig. Førstnevnte, som ligger i navnet, Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre, baserer kåringen stort sett på ulykkestall. Sistnevnte derimot, utfører en 7-stjernes sikkerhetsvurdering hvor de blant annet gir stjerner hvis selskapet er IOSA sertifisert som er et internasjonalt og anerkjent evalueringssystem for operative styrings- og kontrollsystemer hos et flyselskap. Eksempler på andre spørsmål i vurderingen er om selskapet er på EUs svarteliste og har noen omkommet i forbindelse med en flyulykke de 10 siste årene? På begge listene er Quantas, Lufthansa og Cathay Pacific Airways rangert i toppen. På JACDEC listen kan vi også se noen lavprisselskap, JetBlue er helt oppe på 15. plass. For noen av selskapene som flyr fra Norge kommer heller ikke lavprisselskapene så dårlig ut, EasyJet (15.) og Ryanair (32.) er begge rangert høyere enn SAS (48.)

EUs svarteliste

EU har en svarteliste over flyselskaper som har så dårlig sikkerhet at de ikke får lande på flyplasser i Europa, lista har mer enn 300 flyselskaper. Norske flyeksperter advarer og sier at de ikke ville fløyet med flyene på svartelista.  Disse selskapene har flyforbud også i Norge. I tillegg må alle må følge den samme sikkerhetsstandarden i EU/EØS så det gjelder også lavprisselskap som flyr frai Norge som Ryanair, Widerøe, Norwegian og EasyJet. 

Er lav pris lik lav sikkerhet?

Hans Kjãll, flysikkerhetsanalytiker, uttalte ifølge hegnar.no at når lavprisselskaper presser priser langt nok ned kan det gå utover sikkerheten. Han påpeker at lavprisselskapene har flere ulykker og mener at når man presser prisene langt nok ned, når man til slutt en grense der den menneskelige faktoren spiller en rolle. Han mener dog 75 prosent av alle flyulykker skyldes menneskelig svikt. Uttalelsen kom etter flyulykken i Alpene hvor annenflygeren antas å ha styrtet flyet med vilje. 

Tidligere direktør for Havarikommisjonen for sivil luftfart, Finn Heimdal mener det ikke er grunnlag for å hevde at lavprisselskapene går på akkord med sikkerheten, ifølge Dagsavisen. Han har selv jobbet med luftfart i en årrekke og er utdannet pilot. Heimdal sa videre at han ikke trodde at ulykken i Alpene var et bevis på dårlig sikkerhet i Europa, men heller et spesielt engangstilfelle.  Han påpeker at i Europa er alle underlagt strenge sikkerhetsregler, så ingen slipper unna med juks. Tobias Rückerl, flyekspert fra det tyske konsulentselskapet Adavco støtter Heimdal og sier at det ikke er noen grunn for å være bekymret for sikkerheten når man velger lavprisselskap i Europa.

Hvorfor er det billig å fly?

Ryanair ble opprettet i 1990 og har vært en stor aktør i konkurransen mot de dyrere flyselskapene. Konkurransen har gått bra og i dag utgjør lavprisflyturene godt over en tredel av alle direkteflyturer i Europa. Hvis vi skal tro på Heimdal og Rückerl som sier at det ikke er grunn for bekymring for sikkerheten hos lavprisselskapene så kan det hjelpe å se på hva som faktisk gjør disse selskapene billigere enn konkurrentene. 

Ifølge en oversikt fra 5wgraphics.com som er basert på informasjon fra organisasjonen European Low Fares Airline Association (ELFAA), hvor både Ryanair og Norwegian er medlem, er det mange faktorer som holder prisene nede. En lavere grad av komfort om bord og bruk av mindre avsidesliggende flyplasser er to av hovedpunktene. Fokus på direkteruter og betaling for bagasje er andre eksempler. Sett under ett er lavprisselskapenes satsing på effektivisering. Et eksempel på hvor gode Ryanair har bitt på det er fra 2005 der hver ansatt betjente over 9500 passasjerer. Hos British Airways var det til sammenligning 735 reisende på hver ansatt.

Konklusjon

Ekspertene virker ikke helt enige, men basert på de strenge kravene som er satt til sikkerheten innen luftfart i Europa er det trygt å fly med lavprisselskap i Norge. Media har skrevet om flere andre grunner for hvorfor vi ikke burde velge enkelte av lavprisselskapene, men det har ikke vært forbundet med sikkerhetsspørsmål så er derfor ikke diskutert her. 

De områdene lavprisselskapene sparer penger på er ikke faktorer som direkte påvirker sikkerheten. Derfor blir det mer et praktisk valg for hver enkelt reisende om hva som er best.

Kilder

http://www.ssb.no/reise

http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_en.htm

http://www.jacdec.de/airline-safety-ranking-2015/

http://www.airlineratings.com

http://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2014/07/28/0911/Luftfart/-det-er-trygt-a-fly

http://www.hegnar.no/okonomi/artikkel541527.ece

http://www.side3.no/derfor-er-flyturen-sa-billig/3490955.html

By , 18 May 2015
Se flere tilbud under

Generelle vilkår og personvern

Ved å benytte tjenesten Vi tilbyr på denne nettsiden (compareking.no) samtykker du til de vilkår og betingelser som blir presentert nedenfor. Dersom du har noen spørsmål vedrørende våre vilkår, oppfordrer Vi til å ta kontakt med oss på telefon 800 16 689 eller per e-post kundeservice@compareking.no.

1. Behandlingsansvarlig for personopplysningene

Liber Finance AS (organisasjonsnummer 913 062 922), Filipstad brygge1, 0252 Oslo er den behandlingsansvarlige for personopplysningene.

2. Innsamling og lagring av personopplysninger

Ved kontakt med Oss, enten ved utfylling av et søknadskjema via internett, telefon eller på annen måte, oppgir du en del data som så blir lagret i vår database.

Formålet med lagringen av opplysningene (herunder personopplysninger) er å yte den tjenesten som fremkommer på nettstedet, altså å gjennomgå og formidle din lånesøknad. Lagrede opplysninger vil også bli brukt til å forbedre tjenestene våre og til å gi deg svar på de spørsmål du måtte ha. I tillegg vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss slik at vi kan svare på dine spørsmål.

Vi vil med jevne mellomrom vurdere de opplysninger som er lagret for å sikre at vi ikke har registrert opplysninger det ikke er behov for, eller lenger enn det som er tillatt ved lov.

3. Utlevering av personopplysninger

Før vi sender din søknad til våre samarbeidspartnere foretar CompareKing.no en kredittsjekk begrenset til innhenting av informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittsjekken foretas av kredittopplysningsbyrået Bisnode.

Dette gjøres for å sikre at du er kvalifisert til å søke om forbrukslån/kredittkort hos våre samarbeidende banker.

I tillegg til den begrensede kredittsjekken som CompareKing.no foretar, vil våre samarbeidspartnere som mottar din lånesøknad også foreta en egen fullstendig kredittsjekk. Gjenpartsbrevet sendes til deg via SMS eller post.

4. Frivillighet, innsynsrett og krav på retting

Det er frivillig å gi fra seg personopplysningene.

Du som bruker kan kreve innsyn i behandlingen av dine personopplysninger, jf. personopplysningsloven § 19.

Videre kan du som bruker ha krav på retting etter personopplysningsloven §§ 27 og 28.

5. Begrensning av ansvar 

Vi er på ingen måte eller under noen omstendingheter ansvarlig for tap eller skade som skyldes opptak av et usikret lån. Før du søker er det viktig at du tenker gjennom dine inntekter og utgifter, slik at du kan se hva du har råd til. Dette er din avgjørelse. 

Videre så er vi ikke ansvarlig for skader som skyldes krig, streik, blokader, norsk eller utenlandsk lovgivning eller andre lignende omstendigheter. Dette gjelder også dersom CompareKing.no selv blir utsatt for lignende. 

6. Elektronisk gjeldsbrev

Ved et eventuelt tilbud kan CompareKing.no og/eller våre samarbeidspartnere sende elektronisk gjeldsbrev per e-post eller post. 

Ingen av disse opplysningene blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker disse opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon brukerne søker. Statistikken er et redskap til å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Dette medfører ingen sikkerhetsrisiko for deg, men du kan stille inn din nettleser slik at den ikke godtar bruk av informasjonskapsler. Gjennom nettleseren din kan du også slette alle lagrede informasjonskapsler. 

Informasjonskapsler

Ved å bruke nettstedet samtykker du til den bruk av cookies som er beskrevet her.

Vi benytter oss av informasjonskapsler, eller cookies. Cookies er små informasjonsfiler som blir liggende igjen på datamaskinen din for at tjenesten vår skal virke best mulig for deg. Informasjonen som lagres kan være opplysninger om hvordan brukerne har surfet på og brukt våre nettsider, hvilken nettleser de bruker, hvilke annonser de har sett og hvordan de har surfet mellom de ulike nettstedene som CompareKing.no samarbeider med.

Ingen av opplysningene som samles inn blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon kundene søker etter. Statistikken er et redskap for å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Det er kun Liber Finance AS som bruker opplysningene som blir hentet inn.

Vi benytter oss av følgende cookies: permanente og midlertidige (såkalte øktsbaserte kapsler).  

Permanente kapsler

Permanente kapsler brukes for eksempel for å kunne tilpasse nettstedet etter dine ønskemål, slik at du ikke trenger å stille inn nettstedet til dine ønskemål hver gang du besøker siden.

Midlertidige kapsler (øktsbaserte)

Øktsbaserte kapsler brukes for eksempel for å håndtere innloggingsinformasjon, navigering mellom sider osv.

De fleste nettlesere tillater deg å blokkere spesifikke eller samtlige cookies. For mer informasjon om hvordan du endrer innstillingene for informasjonskapsler, følg lenken som korresponderer med din nettleser.

Internet Explorer: http://windows.microsoft.com/nb-no/internet-explorer/delete-manage-cookies

Firefox: http://support.mozilla.org/en-US/kb/Cookies

Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647

Safari: http://support.apple.com/kb/PH19214 og for iOS - http://support.apple.com/kb/HT1677 

Les mer om informasjonskapsler på nettstedet til Post- og teletilsynet.

Personvern

Ved bruk av tjenester som tilbys på Compareking.no vil du bli bedt om å oppgi visse opplysninger om deg selv til oss. Vi tar personvern på alvor, og vil med dette informere deg om hvordan dine opplysninger vil bli behandlet, hvem som er ansvarlig og hvilke rettigheter du har.

Tjenestene som er tilgjengelige på Compareking.no tilbys av Liber Finance AS, org. nr.: 913 062 922, forretningsadresse: Filipstad brygge 1, 0252 OSLO (referert til som «Liber Finance AS», «vi» eller «oss»). Norsk rett regulerer tjenestene.

Personopplysningsloven med forskrifter og annet relevant lovgivning regulerer Liber Finance AS’ behandling av personopplysninger. Der ikke annet hjemmelsgrunnlag foreligger er ditt samtykke det rettslige grunnlaget for å behandle dine personopplysninger.

Formålet med vår behandling av personopplysninger er delt: Vi behandler dine personopplysninger for å kunne yte deg den tjenesten som tilbys på Compareking.no, det vil si formidling av din lånesøknad til våre samarbeidspartnere (norske banker), inkludert utlevering av visse opplysninger til vår underleverandør Bisnode for kredittsjekk. I denne relasjonen opptrer vi som finansagent etter finansavtaleloven og samtidig er vi databehandler på vegne av våre samarbeidspartnere. Vi har inngått skriftlig databehandleravtale med våre samarbeidspartnere som regulerer vår behandling av personopplysninger til dette formålet. Når du søker kreditt via våre nettsider samtykker du til at vi kan behandle de opplysninger du oppgir til vår finansagentvirksomhet på vegne av våre samarbeidspartnere. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Gjensidige Bank, MyBank, Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans, Axo Finans og Komplett Bank og nærmere informasjon om deres behandling av dine personopplysninger kan rettes til kundesenter@instabank.no, laansoknad@ikanobank.no, post@easybank.no, forbruker@avidafinans.no eller kundeservice@komplettbank.no.

Vi ønsker også å bruke opplysningene vi samler inn om deg til å forbedre våre tjenester slik at innholdet blir presentert for deg på en effektiv og forståelig måte. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Vi ønsker også å kunne bruke opplysningene vi samler inn om deg til å markedsføre andre relevante tjenester og produkter til deg og da på en slik måte at du kun mottar den markedsføringen som er relevant for akkurat deg. Vi ønsker også å utlevere informasjonen til noen av våre samarbeidspartnere slik at de kan tilby deg produkter som er aktuelle for deg. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans og Komplett Bank. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Det samme gjelder våre samarbeidspartnere. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Liber Finance AS vil være behandlingsansvarlig for dine personopplysninger når du har samtykket til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Liber Finance AS vil opptre som databehandler på vegne av den enkelte samarbeidspartner når vi opptrer som finansagent (for personopplysninger som samles inn på vegne av bankene med formål om formidling av lån).

Informasjon som du gir oss kan omfatte følgende: personnummer, e-post, mobiltelefonnummer, hvorvidt du er norsk statsborger eller ikke, sivilstatus, antall barn, boforhold, utdanning, arbeidsforhold, arbeidsgiver, inntekt og kontonummer. Det er frivillig å oppgi disse opplysningene og det er frivillig om du ønsker å samtykke til at vi også kan behandle dine personopplysninger som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Informasjon som vi innhenter om deg kan være informasjon knyttet til gjeldsposter. Vi innhenter dette fra Bisnode.

Informasjon som personnummer utleveres til kredittopplysningsselskapet Bisnode som ledd i vurderingen av om du oppfyller vilkårene for å få lån hos våre samarbeidspartnere. Bisnode foretar en kredittsjekk begrenset til informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger.

Vi vil oppbevare personopplysningene dine så lenge vi og våre samarbeidspartnere er pålagt etter norsk lovgivning, og så lenge det er nødvendig for å oppnå formålet med innhentingen, det vil si den behandlingen du eventuelt har gitt ditt samtykke til. Deretter slettes opplysningene.

Liber Finance AS har etablert regler og rutiner for beskyttelse av personopplysninger. Vi er sertifisert av DigiCert og vi benytter kryptert kommunikasjon for all overføring av data. Når vi formidler opplysninger til en tredjepart forsikrer vi oss om at det finnes ordninger og avtaler som sikrer at de behandler opplysningene på en betryggende måte.

Du har rett til innsyn i egne personopplysninger, og du kan kreve retting eller sletting av mangelfulle eller uriktige opplysninger. Du kan også når som helst trekke ditt eventuelle samtykke til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Kontakt oss ved behov på e-post: kundeservice@compareking.no, telefon: 800 16 689 eller send brev til Liber Finance AS, c/o Aker Brygge Business Center, Postboks 1433 Vika, 0115 Oslo.

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu