Sett sparemål for 2016 og sett i gang! | Sparetips | CompareKing
2016 er året du tar kontroll over finansene

Gjør 2016 til ditt år!

Godt nyttår kjære lesere! Når julestria er over og man har ryddet etter nyttårsfesten er tiden inne for å starte det nye året. Er du en av de som setter utallige nyttårsforsetter for deg selv hvert år, og har brutt de fleste før februar er over? Grunnene til at dette er tilfellet for mange, kan være mye forskjellig, deriblant at du har satt forsetter som du ikke har tilstrekkelig motivasjon for å opprettholde, eller at du ikke har utarbeidet en plan for hvordan du skal endre en vane, som de fleste nyttårsforsetter innebærer. Å bryte forsetter kan være demotiverende, og det er jo ikke den beste måten å starte et nytt år på. Av den grunn vil vi dele noen tips for hvordan du heller kan nå konkrete målsetninger, fremfor forsetter, for 2016.

Skriv ned gode mål

Når du har funnet gode mål for hva du ønsker å utrette i 2016, bør du skrive de ned. Dette hjelper deg ikke bare med å huske, men det meste blir mer offisielt med en gang det er definert med ord på papir, og da er det samtidig litt viktigere å holde seg til. Det er også viktig at målene i seg selv er godt gjennomtenkt, de burde være konkrete, realistiske og tidsavgrenset. Det betyr ikke at du ikke bør være ambisiøs, men hvis du setter opp et veldig urealistisk mål som du ikke klarer å nå, er faren for å miste motivasjonen stor. Hvis det er noe spesielt du trenger penger til, kan det lønne seg å sette opp et sparemål, la oss kalle det gullpokalen. Uansett om det du sparer til er tidenes ferie til vinteren, et bryllup, ny bil eller oppussing av leiligheten, kan du finne frem bilder og ha rundt deg, for å minne deg på hva sluttmålet er. Det blir litt lettere å si nei til en bytur, eller spise matpakke istedenfor å gå på café, hvis du stadig minnes på at du gjør det for gullpokalen.

Les også: Slik får du bedre kredittscore.

Veien til målet

Hvis målene dine er veldig ambisiøse vil ikke veien for å nå de gå seg selv. På den annen side kan du overraske deg selv med hvor mye du faktisk kan oppnå, med god planlegging og beslutningsevne. Mestringsfølelsen øker også i takt med størrelsen på gullpokalen så sikt høyt hvis du vet du er klar for å gå for gull. Den enkleste metoden er å sette opp en konkret fremdriftsplan hvor du deler opp målet ditt i mindre delmål. På den måten får du milepæler det er lettere å oppnå og du kan stryke ut delmål fortløpende fra fremdriftsplanen din. Et sparemål, for eksempel, kan du dele opp på antall uker eller måneder. Hvis du trenger 6000 kroner til noe om 6 måneder, kan du sette et delmål for 1000 kroner per måned. Hvis du er streng med deg selv og følger opp fremdriftsplanen, vil du få muligheten til å være føre var. Hvis du vet det er en måned du ikke vil ha mulighet til å sette til side 1000 kroner, kan du se hvilke måneder du kan gjøre opp for dette. En god oversikt over personlig økonomi kan være avgjørende for måloppnåelse, og den beste måten å få dette på er ved å føre budsjett og regnskap.

Budsjett/Regnskap

Det er ikke alle som synes det er moro å føre budsjett eller regnskap, men det er den enkleste løsningen du har for å bli sjef over egen økonomi. Derfor tror jeg det er trygt å garantere at du kommer til å takke deg selv hvis du setter opp en detaljert oversikt over inntekter og utgifter. Hvis dette er helt nytt for deg kan du lese om hvordan du oppretter et personlig budsjett i denne artikkelen. En målsetning for 2016 kan jo være å begynne med dette. Hvis du allerede har god kontroll på økonomien, kan du se på regnskapet ditt fra 2015 for å identifisere hvor det er muligheter for å stramme inn og eventuelt danne sparemål eller andre målsetninger ut fra dette. Hvis du ser at du sprang budsjettet i desember på grunn av julekalendere og presanger for eksempel, kan du spare mye ved å planlegge en kreativ kalender og sette i gang produksjon av hjemmelagde gaver nå.

Les også: Kreativ julekalender i år?

Hva vil gjøre 2016 bedre for deg?

Hva enn det er du trenger å forandre, gjøre mer eller mindre av, for å oppnå de målene du setter deg i 2016, er det lurt om du tenker nøye igjennom hva som er oppnåelig og hva som vil ha størst innvirkning på hverdagen din. Sett deretter opp en fremdriftsplan og sett i gang! Her er noen forslag på målsetninger, mange kan også fungere som tiltak underveis for å oppnå gullpokalen.

  • Bli en fornuftig forbruker og bruk mindre penger på unødvendige kjøp.
  • Planlegg middagene på forhånd så du også får god bruk av middagsrestene.
  • Ta med handlenett i butikken og spar både miljøet og lommeboka.
  • Spar opp til egenkapital for boligkjøp.
  • Lev etter et strengt budsjett og spar det som spares kan.
  • Planlegg julegavene nå og vær ute i god tid med å lage presanger, eller spar penger på salg.
  • Kjør mindre bil.
  • Få en bedre kredittscore.
  • Bli gjeldsfri.
  • Invester som proffene, er du for eksempel nysgjerrig på CFD-handel, kan du lese om det her.

Vi i CompareKing ønsker deg lykke til i 2016 og håper livet og lommeboka smiler!

Kilder:

www.gjerriknark.com

www.bloggnorge.com

By Emma, 03 Jan 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18