Groupon har avsluttet sitt Nordiske eventyr | Sparetips | CompareKing
Groupon er ferdig i Norge

Groupon har lagt opp i Norden

Alle oss spareentusiaster har hørt om, og kanskje også brukt, Groupon. Dette har vært en tjeneste på internett hvor man har kunnet få rabatter på tjenester og produkter. Alt fra godteri og barberblader til restaurantbesøk og feriereiser. Hvis du prøvde å logge deg inn hos Groupon i går fikk du se en melding om at de ikke tilbyr sine tjenester i Norge lenger. Både de norske og svenske avisene har møtt en lite snakkesalig kommunikasjonsansvarlig i selskapet, så det har vært nødvendig å gå tilbake i tid for å finne publiserte nyheter som sier noe om hvorfor det har kommet til dette.

Rabattgigant

 Siden 2010 har kjøpeglade nordmenn boltret seg med gode tilbud fra Groupon. I går, derimot, ble man møtt av den følgende beskjeden på nettsiden:

«Kjære kunde,

Du har blitt omadressert hit fordi du har forsøkt å få tilgang til Groupon sin norske hjemmeside. Vi beklager å informere deg om at fra og med 16. november 2015 avslutter Groupon sin virksomhet i Norge og har ikke mulighet til å tilby deg nye dealer i dag».

Den samme beskjeden finner man på svenske, danske og finske hjemmesider. De gir videre informasjon om at man skal ta kontakt med kundeservice om man har aktive bestillinger som de lover å være behjelpelig med. Bortsett fra det, virker det som avisene har møtt en taus vegg når de etterspør mer informasjon om nedleggelsen.  En journalist i E24 kontaktet pressehåndteringsapparatet til Groupon i Storbritannia og spurte Erik Bjørklund, sjef for Groupons virksomhet i Norge, om han kunne bekrefte eller avkrefte om selskapet skulle avvikle virksomheten i Norge. Det kunne han ikke. E24 lyktes heller ikke med å få en kommentar fra Groupons kommunikasjonsansvarlig for Norden, Simon Johns.

Les også: 4 gode pengeråd som du kan lære av.

Ikke overraskende for alle

Svenska Dagbladet skrev at beskjeden om nedleggelsen mandag ikke var sjokkerende for de ansatte. De rapporterte at det lenge har vært dårlig stemning og generell misnøye blant de som jobber for Groupon i Sverige. Tidligere i 2015 ble både sjefen for de nordiske landene, Saira Gill, og sjefen for Europa, Roy Blanga, avskjediget, ifølge Breakit. Videre skrev de at det har gått dårligere og dårligere for Groupon de siste par årene, bare i tredje kvartal i år har inntekten gått ned med nesten 20 prosent, sammenlignet med samme periode i 2014. I tillegg har selskapet sagt opp mange ansatte i år, og lagt ned virksomheten i ni land på fire kontinenter. For Sverige alene, var tallene for 2014 og 2015 ikke tilgjengelig, men i 2013 var inntektene $11 millioner, ned fra $15 millioner fra året før. Groupon har gjort det veldig bra i Sverige, men det har altså gått kraftig nedover de siste årene. En annen årsak, ifølge Svenska Dagbladet, er at de har fått mer konkurranse, blant annet fra Schibsteds Let’s deal, som ble grunnlagt av Alexander Hars og Lars Karlsson, markedsledere innen feltet.

Les også: En krone her og en krone der.

Pressemeldingen

E24 fikk til slutt en pressemelding signert av en talsperson i Groupon, etter kl. 16 på mandag. Der sto det at selskapet, etter nøye vurderinger har valgt å legge ned virksomheten i Sverige, Danmark, Norge og Finland fra 16. november 2015. De skrev at de jobber hardt for å holde alle avtaler allerede inngått med både leverandører og kunder, i tillegg til at de fokuserer på de ansatte for å støtte de i prosessen. Hvis du som kunde allerede har kjøpt noe fra Groupon som du ennå ikke har mottatt, vil dette kjøpet beholde gyldigheten frem til den avtalte datoen. Hvis du foretrekker, kan du i stedet motta full refusjon. Denne informasjonen skal ha blitt sendt til alle kunder på e-post.

Les også: Økonomitips for de i 20-årene.

Globalt selskap

Groupon sin virksomhet i Norden er ganske liten på verdensbasis, så det kan også forklare hvorfor de har kommet frem til at det er mest lønnsomt og legge ned. E24 skrev at Reuters varslet om kutt i september, da var det snakk om å kutte opp til 1 100 jobber utenfor USA. Til da hadde selskapet i tillegg annonsert at de la ned virksomheten i Marokko, Panama, Filippinene, Puerto Rico, Taiwan og Uruguay. Dollaren har styrket seg kraftig det siste året, på samme tid som Groupon har vært godt representert i markeder utenfor Nord-Amerika. Inntektene per 2014 fra markeder utenfor Nord-Amerika sto for omtrent 43 prosent av Groupon sine totale inntekter, ifølge Reuters.

Les også: Spar penger OG miljøet, tenk grønt!

Hva nå da?

Dette kom kanskje brått på for en del kunder, men det ser endelig ut og alle avtaler som allerede er inngått før 16. november er fortsatt gyldige, så da blir det nok en ryddig overgang. For dere som «trenger» en nettside å titte på daglig for tilbud på nesten alt mellom himmel og jord, så er Let’s Deal et alternativ. Vi i CompareKing skal uansett fortsette å skrive om sparetips og andre emner som kan holde finansene dine på rett spor, så det er bare å stikke innom.

Kilder:

www.e24.no

www.hegnar.no

www.svd.se

By Emma, 18 Nov 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18