Historien Bak 17. Mai (Grunnlovsdagen) | Livsstil | CompareKing
Den Spennende Historien Bak 17. Mai (Grunnlovsdagen)

Den Spennende Historien Bak 17. Mai (Grunnlovsdagen)

Den store dagen nærmer seg med stormskritt - da snakker vi selvfølgelig om 17.mai 2014! For de av dere som holder på med de siste forberedelsene så gjelder det å legge inn litt ekstra innsats denne uken. Vet du egentlig hvorfor vi feirer 17.mai? Hvis du må tenke deg om så burde du lese denne artikkelen.

Her gir vi deg historien bak 17.mai...

Norges Grunnlov ble undertegnet på Eidsvoll den 17. mai i 1814. Grunnloven erklærte at Norge skulle være et selvstendig rike. Selve feiringen av 17.mai begynte spontant blant studenter fra tidlig av. Selv om Norge erklærte seg som et selvstendig rike i 1814 så var landet fremdeles i union i Sverige pågrunn av Mossekonvensjonen. I de første årene etter at Norge ble erklært selvstendig så var kongen av Sverige og Norge motvillig til å la folk feire ettersom han trodde det var en slags protest eller opprør mot unionen. Etter en hendelse i 1829 som resulterte i mye oppstyr måtte kongen tillate markeringen av dagen. Det var imidlertidig ikke før 1833 at den offiselle feiringen ble igangsatt av tidligere statsråd Christian Krogh.

Etter 1864 ble det etablert et barnetog i Christiania med kun gutter. Dette initiativet ble tatt av Bjørnstjerne Bjørnson. Det var først i 1899 at jentene fikk lov til å delta i paraden.

Har du tenkt å delta i årets parade? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

By , 13 May 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18