Den Interessante Historien Om Mobiltelefonen! | Teknologi | CompareKing
Historien Om Mobiltelefonen

Den Interessante Historien Om Mobiltelefonen!

Vet du hvem som eide den første håndholdte mobiltelefonen? Dette er den interessante historien om mobiltelefonen!

Martin Cooper 

Hvilken som var den første mobiltelefonen blir gjerne et definisjonsspørsmål. Som den første håndholdte mobilen regnes likevel som oftest den Martin Cooper ga en demonstrasjon av i New York i 1973. I flere tiår hadde bilmobiler blitt brukt i noe omfang, blant annet av det svenske politiet siden 1946, men disse var som regel tunge og fastmonterte. Ericsons 1956 MTA-modell veide for eksempel ikke snauere enn 40 kilo.

Coopers telefon, som han produserte for Motorola, veide til sammenligning bare knappe kiloen. Det måtte likevel ti år til før Motorola kunne legge den ut for allment salg. Først måtte man bygge ut et nettverk med telefonmaster, og det ble ikke akkurat billig da den først kom på hyllene i 1983. Da måtte man nemlig punge ut med hele 4000 dollar for å slå kloa i en Motorola Dyna TAC 8000X.

Nye mobilenheter

På 1980-tallet kom en ny serie med mobilenheter, men mange av disse var mye tyngre enn Motorolas. Nokias første mobil, Mobira Talkman fra 1984, veide for eksempel hele syv kilo og lignet mer på en bærbar radio. Grunnen var ganske enkel. Med Motorola Dyna TAC 8000X kunne man ikke snakke i mer enn 35 minutter før batteriet gikk tomt, og for å få lengre taletid ble det nødvendig med tunge batteripakker. Mobilen ble dermed igjen begrenset til bruk i bilen.

Motorola fortsatte å utvikle lettere enheter mot slutten av tiåret, og var blant annet pionerne bak pose-telefonen som gjorde det noe enklere å slepe det tunge batteriet rundt. Motorolas MicroTAC 9800X1 fra 1989 var en mye lettere utgave og introduserte et viktig nytt designelement, nemlig mobilklaffen. Men batteribegrensningene betydde at det ennå var et marked for pose-telefonene til godt ut på 1990-tallet.

GSM-systemet 

Med det nye tiåret gikk man samtidig over til en ny mobilgenerasjon: fra analog til digital. GSM-systemet ble innført og på dette feltet var det Nokia som etter hvert tok over føringen. Modellen Nokia 1011 dukket opp i 1992 som den første kommersielle GSM-mobilen. Dette var også den første masseproduserte mobiltelefonen og veide nette 475 gram. Med Nokia 8810 fra 1998 var Nokia også det første selskapet til å fjerne den utstikkende antennen og introduserte dermed ’candy-bar’ modellen. Ikke bare det, Nokia var de første til å prøve integrerte dataløsninger. Nokia 9000i Communicator fra 1997 kunne sende og motta faks, tekst og eposter og hadde begrenset adgang til nettet. Dette var ikke bare en mobil; men en lommedata med åtte megabyte ram, Qwerty tastatur og bred LCD skjerm. I 1999 lanserte Nokia dessuten WAP-browsing og tok ytterligere et steg i retning av det vi kjenner som smart-telefonen.

I 2002 begynte Blackberry å kapre mye av markedet for integrerte løsninger, med blant annet Qwerty tastatur og epost. Det var også på denne tiden at de første innebygde kameraene begynte å dukke opp. Mobiltelefoni gikk dessuten videre inn i en tredje generasjon fra og med 2001, med 3G-systemet UMTS. Dette systemet økte overføringshastigheten for data og gjorde det mulig å overføre større datamengder via mobilen. Systemet har senere blitt videreutviklet og i disse dager er det snakk om et 4G-system som vil øke overføringshastighetene ytterligere.

Hele revolusjonen med store skjermer og Qwerty tastatur ble riktignok skjøvet til side da Apple lansere sin iPhone i 2007, med touch-skjerm. I dag er begrepet smart-telefon omtrent ensbetydende med touch; og multimedia-funksjoner som høyhastighets-adgang til internett og e-post er vanlig kost. Med nedlastbare applikasjoner kan man samtidig skaffe seg en hel haug med diverse funksjonaliteter som ikke nødvendigvis kommer automatisk med mobilen. Designen bak Apples iPhone var også såpass nyskapende at mange konkurrenter har fulgt etter i samme retning.

By , 01 Jan 2012
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18