Hvordan Fungerer Egentlig BankID? | Livsstil | CompareKing
BankID Er Intet Mindre Enn Genialt, Men Hvordan Fungerer Det Egentlig?

BankID Er Intet Mindre Enn Genialt, Men Hvordan Fungerer Det Egentlig?

BankID er en form for legitimasjon som kan brukes for å identifisere deg på nettet eller for å signere noe elektronisk. For å beskrive det litt teknisk kan vi kalle løsningen en publikumsrettet PKI (Public Key Infrastructure). BankID er juridisk bindende og man kan dermed signere eller bekrefte dokumenter og meldinger på internett. Det sparer deg for tid med å sende papirdokumenter i posten.

BankID brukes først og fremst for tilgang til nettjenester hos norske banker og er tilgjengelig hos alle bankene som utsteder det. Løsningen kan også brukes på mobil for kunder av DNB, Eika Gruppen, Sparebank1, Skandiabanken, Nordea og Spareskillingsbanken. Det fungerer riktignok ikke med alle SIM-kort og du bør sjekke med operatøren først om de har dekning for BankID.

Hva er formålet med BankID?

Formålet med ordningen er å forsikre både bank og kunde at de kan stole på hvem de kommuniserer med elektronisk. Samtidig er man sikker på at innholdet ikke blir lest eller endre underveis. BankID brukes også for å bekrefte fakturaer i nettbanken, som for eksempel med eFaktura.

Ved handel på internett kan du bruke BankID, eller BankAxess som det da heter. Dette forutsetter at selger også har BankID. Ordningen brukes til å identifisere kjøperen og for å gi fullmakt til at penger skal bli trukket direkte fra konto. For å bruke BankAxess må man inngå en avtale med banken sin. Omtrent halvparten av BankID-brukere har en slik avtale.

Rent teknisk kan PKI beskrives som et system basert på asymmetrisk kryptering. Dette fungerer med to nøkler, en privat og en offentlig. Det som krypteres med den ene nøkkelen kan dekrypteres med den andre. Disse nøklene består i realiteten av to meget store primtall. BankID skiller seg fra andre PKI-løsninger i den forstand at bruker ikke kar kontroll over den private nøkkelen og at den offentlige heller ikke er tilgjengelig. Derimot brukes nøkkelparene internt i løsningen.

By , 25 Mar 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18