Slik Fungerer Et Lån Uten Sikkerhet | Forbrukslån | CompareKing
Slik Fungerer Et Lån Uten Sikkerhet

Slik Fungerer Et Lån Uten Sikkerhet

Lån uten sikkerhet vil si at du, som låntaker, slipper å stille med eiendeler som pant for å få innvilget lånesøknaden. Långiveren har dermed ikke den samme sikkerheten i den forstand at de ikke har noe å legge beslag på og selge hvis du ikke klarer å betjene lånekostnadene. Med usikrete lån dreier seg som regel om forbrukslån. Med forbrukslån trenger du ikke å opplyse om hva du skal bruke pengene til og står fritt til å velge selv.

I de fleste låneforhold er man nødt til å stille med sikkerhet i form av verdifulle eiendeler som hus, bil, båt eller hytte. Med forbrukslån uten sikkerhet kreves det bare at man består en kredittsjekk. Øvrige kriterier varierer, men det er vanlig at man må dokumentere fast inntekt og være over en viss alder. For de fleste forbrukslån må du være minst 20 år gammel, men visse lån gis også til attenåringer for lånesummer opp til 50 000 kroner. Du må også regne med avslag hvis den faste inntekten din er mindre enn 200 000 kroner i året. Hvis du ikke oppfyller et av disse kravene går det fremdeles an å stille med en kausjonist. Hos enkelte låntilbydere må du også vise at du har en norsk adresse og har bodd i landet en viss tid. Med et lån uten sikkerhet øker risikoen for långiver, som kan miste pengene hvis lånesummen ikke blir tilbakebetalt. Derfor kommer slike lån som regel med høyere rente enn vanlige lån. Låntilbyderne kompenserer for risikoen ved å ta seg bedre betalt.

Et fleksibelt lån med lang nedbetalingstid

Det er mulig å låne alt fra små summer, ned til en tusenlapp, til større lån, helt opp til 350 000 kroner med en nedbetalingsplan på opptil 15 år. Den effektive renten ligger vanligvis mellom 9% til 25%. Det kan virke mye, men større forbrukslån har likevel som regel en lavere rente enn kredittkort, eller andre kortsiktige forbrukslån, som for eksempel SMS-lån.

Långiver er pliktig til å oppgi effektiv rente og de totale lånekostnadene. Men vær oppmerksom på at visse låntilbydere er mer ivrige på å presentere den nominelle renten. Da er ikke etablerings- og fakturagebyr tatt med i regningen, så du bør være sikker på at det du ser på er den effektive renten, med alle utgifter medregnet.

Et forbrukslån kan bli et alternativ hvis man trenger penger fort og behovet ikke kan dekkes med kredittkortet og de tilhørende rammebetingelsene der. Kanskje man må dekke en uforutsett utgift, erstatte eller få reparert noe i huset, få reparert noe på hus eller bil eller man må kjøpe en ny bil. Det kan også være at man rett og slett ikke vil gå glipp av et godt tilbud eller ikke har anledning til å vente til man får råd til å dra på en velfortjent ferie. Uansett hva det måtte være, stikkordet er forbigående behov, ellers er lån uten sikkerhet sjelden løsningen og heller kilden til et problem.

Enkelte låntilbydere bruker samtidig begrepet ryddelån og antyder med det at forbrukslån kan brukes til å rydde opp i økonomien. Tanken er her at man samler diverse smålån i et større lån for å sikre seg bedre oversikt og bedre rentevilkår.

NB! Bildet brukt i denne artikkelen ble Designet by Freepik

By , 16 Mar 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18