Grunnen Til At Fibernett Er Lynraskt Og Pålitelig | Teknologi | CompareKing
Dette Er Grunnen Til at Fibernett Er Lynraskt og Veldig Pålitelig

Dette Er Grunnen Til at Fibernett Er Lynraskt og Veldig Pålitelig

Fibernett er et bredbåndsystem som overfører datasignaler ved hjelp av lys via en fiberoptisk kabel. Lyset, som ofte kommer fra en laser, blir sendt gjennom en kjernetråd laget av glass eller plast med en diameter på en brøkdel av et hårstrås tykkelse. Lyset overføres i lysets hastighet og gir dermed høye hastigheter og minimal motstand.

I motsetning til ADSL er ikke fibernett tilgjengelig på et åpent telenett. Fiberkabel blir lagt i jorden av leverandører som har monopol på sine nettverk. Dette betyr at installasjonskostnadene er mye høyere, og at du ikke kan skifte til en annen leverandør uten nye installasjoner.

På plussiden skal det likevel nevnes at du slipper de fysiske begrensningene som kommer med både vanlig telenett og koaksialkabel. Det vanlige telenettet leveres via strøm på en kobberlinje og overføringskapasiteten minker med økende avstand fra tilknytningspunkt til telefonsentralen. Denne gamle metoden fører også til en langt mindre stabil tjeneste enn med optisk fiber.

Koaksialkabel kan vanligvis heller ikke måle se med fiber når det gjelder hastighet og stabilitet. Med begge løsninger kan du få en trippel-play pakke; med bredbånd, tv og telefoni levert i ett. Men det er bare med optisk fiber du kan sikre deg en dedikert linje som ikke påvirkes av andres nettbruk. Med fiber kan du også få hastighetene synkront, slik at opplastningen er like rask som nedlastningen. Når det er sagt skal det også nevnes at tjenesten på fiberlinjer ikke alltid leveres synkront da dette reguleres av bredbåndleverandøren. Leverandører av kabel-TV bruker gjerne optisk fiber i kjernenettet og koaksial ut til abonnenten. En fordel med dette er at kablene er enklere å reparere og billigere å legge. En fiberkabel består som regel av glass på innsiden, og det kreves spesialutstyr for å fikse et kabelbrudd. Fibernett koster dermed en del mer, selv om koaksial også leveres av operatører med monopol på sine linjer.

De største kjente fiberleverandørene i Norge er Telenor, Broadnet, Altibox, Vikenfiber, og Pronea. Altibox gikk tidligere under navnet Lyse Tele og står bak et utbredt nettverk i Rogaland. Andre stedet i landet er fibernett begrenset til større byer da fiber er kostbart å strekke fra punkt til punkt. I 2012 ble det besluttet at Telenor skulle åpne sitt fibernett og leie det til mindre aktører.

By , 31 Mar 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18