Lær Deg Forskjellen På Nominell Og Effektiv Rente | Livsstil | CompareKing
Lær Deg Forskjellen På Nominell Og Effektiv Rente og Unngå Svindyre Overraskelser

Lær Deg Forskjellen På Nominell Og Effektiv Rente og Unngå Svindyre Overraskelser

Når du skal søke om forbrukslån er det ofte at rentesatsen du får oppgitt ikke dekker alle lånekostnadene. Isteden får du en grunnrente som utelater eventuelle gebyravgifter. Med forbrukslån er det ganske vanlig med termingebyr i tillegg til etableringsgebyr, så denne grunnrenten er absolutt ikke noe å stole på hvis du vil ha oppgitt alle låneutgiftene på et sted. Det er derfor viktig å skille mellom nominell og effektiv rente.

Hva er grunnrenten?

Grunnrenten er den som kalles for nominell. Den beregnes noe ulikt men det vanligste er å summere månedlige renteutgifter. Det vil altså si at hvis den nominelle renten er på fem prosent, betaler du tilsvarende av lånebeløpet i årlige renteutgifter. Man skal også være oppmerksom på at den nominelle renten normalt sett bare regnes en gang i året, uansett hvor mye avdrag du betaler i mellomtiden.

For de fleste forbrukslån må du på grunn av gebyrer uansett betale mer enn bare den nominelle renten. Det er da du skal se etter den effektive renten, som viser hvor mye du faktisk må betale totalt. Den effektive renten består med andre ord av den nominelle renten pluss eventuelle ytterligere kostnader; som etableringsgebyr, faktureringsgebyr, depotgebyr eller termin/månedsgebyr. Antall betalingsterminer per år og løpetid spiller også inn. Formelen for å beregne årlig effektiv rente er relativt komplisert, men du kan regne deg frem til en god indikasjon så lenge du vet den nominelle renten, etableringsgebyr, termingebyr og antall terminer per år.

Hvor høy er renten?

Med forbrukslån vil den effektive renten vanligvis variere et sted mellom 8% til helt opp til 22% og noen ganger enda høyere. Banker og finansieringsselskaper er pliktig til å oppgi eksempler på effektive rente, men den eksakte rentesatsen får du først vite etter at du har sendt inn en ikke-forpliktende søknad. Dette er fordi renten fastsettes på grunnlag av en individuell kredittvurdering, og de beste tilbudene er forbeholdt søkere med god årsinntekt og solid gjeldshistorie.

Har du kontroll på nominell og effektiv rente nå? Hvis du føler at du mangler i denne artikkelen vennligst legg igjen en kommentar!

By , 15 Apr 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18