informasjon om leasing | Livsstil | CompareKing
Leasing av privatbil

Hva er leasing og hvordan fungerer det?

Har du lyst på en ny bil, eller trenger maskiner eller annet utstyr til bedriften din? Hvis du ikke ønsker eller har mulighet til å ta opp et stort og dyrt lån, så kan leasing være løsningen for deg. I denne artikkelen vil vi forklare hvordan leasing skiller seg fra ordinær leie og hva det egentlig innebærer. Det vanligste å lease er privatbil så de fleste eksemplene i denne artikkelen vil omhandle det, men de grunnleggende reglene vil gjelde for leasing generelt.

Hva er leasing?

Kort forklart er leasing en finansieringsform som kan anses som en mellomting mellom leie og lånefinansiering. Utleier kan være en bank, finansinstitusjon, forsikringsselskap eller lignende. Det er utleier som vil ha eiendomsretten til leasingobjektet, mens du som leasingtaker har bruksrett. Det skilles mellom finansiell og operasjonell leasing og det defineres ut ifra om eierskapet overføres fra utleieren til leasingtakeren. Det er ikke snakk om formelt eierskap, men den som tar den finansielle risikoen definerer hvem som er den faktiske eieren. Ved finansiell leasing er det leasingtakeren som har den finansielle risikoen, mens det ved operasjonell leasing er utleieren. I Norge benyttes det nesten utelukkende operasjonell leasing av personbiler. For varebiler er det mer vanlig at det inngås en avtale om at leasingtaker skal kjøpe objektet ved kontraktens utløp, dette klassifiseres som finansiell leasing. En leasingavtale vil alltid gå over et forhåndsbestemt tidsrom, det vanligste er at du blir enig med leasingselskapet om at du skal lease en bil i tre til fem år. Grunnen til at tidsrommet er fastbestemt er at leasingselskapet må vite hva bilens verdi er når du skal levere den tilbake. Du skal nemlig betale det bilen synker i verdi fra du begynner å bruke den til leasingavtalen opphører.

Les også: Betalingsanmerkninger forhindrer deg fra å ta opp kreditt

Praktisk informasjon

Det er et par begrep det er verdt å merke seg som forklarer en del om hvordan leasing fungerer. Det første er Restverdi. Dette blir satt på alle personbiler av en bilforhandler når det inngås en leasingavtale. Restverdien er den prisen bilforhandleren kjøper bilen tilbake for, og differansen mellom denne verdien og startleien brukes for å beregne månedsleien. Alle personbiler må ha en restverdi etter endt leasingperiode, mens varebiler og lastebiler kan leases ned til null kroner. Startleie er som regel 10 % av bilens kjøpesum og er ikke et depositum, men fungerer som en slags egenkapital. Startleien er et forskudd på leien så den er med på å redusere den fremtidige månedsleien.

Bortsett fra det faste månedsbeløpet må du huske at du selv er ansvarlig for forsikring, drift og vedlikehold av kjøretøyet. I tillegg vil det somregel bli avtalt hvor langt bilen kan kjøre innenfor den avtalte leiesummen. Denne kjørelengden påvirker månedsleien, og det vil kunne påløpe gebyrer hvis du overgår denne lengden uten at det er avtalt på forhånd.

Les også: Du Må Lese Denne Guiden Til Bilforsikring Før Du Kjøper Forsikring

Ulemper ved leasing

  • Det er dyrt, du får en høy bilkostnad ved en 3-årig eiertid på en ny mail. Du mister også muligheten til optimal eiertid som er det dobbelte hvis du skal tenke på lommeboka. De tre første årene er da bilen faller mest i verdi.
  • Det kan bli veldig dyrt hvis du kjører for mye. Hvis du kjører mer enn den avtalte kjørelengden, må du betale opp til to kroner per overkjørte kilometer. Dette er fordi økt kjørelengde svekker bilens verdi. Hvis du kjører mindre enn avtalt, derimot, får du ingenting refundert.
  • Du får ikke kompensert for høyere restverdi grunnet lite kjøring eller egne påkostninger.
  • Oppgjøret kan bli dyrt og frustrerende. Hvis det er skader påført kjøretøyet, som for eksempel riper i lakken, må du betale ekstra etter avsluttet leieforhold. Du kan også bli belastet økonomisk hvis du ikke har fulgt serviceintervallene.
  • Du mister fleksibilitet. Hvis du skulle få behov for større bil mens du fortsatt er i leasingperioden må du kjøpe deg ut av avtalen. Dette kan jo fort bli aktuelt om du får barn eller kjæledyr.

Fordeler ved leasing

  • Du slipper å ta opp et stort billån, svekke rentebetingelsene på boliglånet eller binde opp kapital.
  • Du har alltid ny bil. Hvis du ønsker å bytte bil hvert tredje år, kan privatleasing være økonomisk gunstigere enn å eie ny bil i tre år.
  • Det er forutsigbart og du har full oversikt over hva den koster deg hver måned, forutsatt at renten ikke endrer seg.
  • Leasingmodeller og utstyrsnivå er gjerne «håndplukket» av forhandlerne med tanke på å holde leiekostnadene nede og sikre lavest mulig verdifall.

Leasing er altså generelt noe dyrere enn å kjøpe/eie bilen selv. Mange ser allikevel på det som et godt alternativ da man ikke trenger å ta opp lån så det kan fri opp kapital. Leasing er tilgjengelig for både privatpersoner og bedrifter.  Det er også et godt alternativ hvis du er opptatt av trygghet og driftssikkerhet da du vil få bruksrett på en helt ny bil til en gunstig pris. Det viktigste å huske er og ikke kjøre lenger enn avtalt på forhånd og kjør forsiktig så oppgjøret ikke koster skjorta. Hvis leasing ikke passer for deg og du heller ønsker å ta opp et lån for å kjøpe en bil selv så kan vi hjelpe deg med billån.

Kilder:

www.naf.no

www.no.wikipedia.org

www.vg.no

By Emma, 01 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18