Øk Kunnskapen Din Om Mobilnett i Norge | Teknologi | CompareKing
Øk Kunnskapen Din Om Mobilnett i Norge

Øk Kunnskapen Din Om Mobilnett i Norge

Det finnes seks forskjellige standarder for mobilnett i Norge: NMT, GSM, GPRS, EDGE, UMTS, CDMA og LTE.

Det første kommersielle mobilnettverket

NTM-nettverket var det første kommersielle mobilnettverket i Norge og var i bruk helt til 2005. Grunnen til at dette analoge nettverket fikk overleve så lenge skyldtes god rekkevidde, noe som viste seg nyttig for brukere på hytta eller i båt. NMT 450-nettverket åpnet for alminnelig bruk i 1983.

NTM ble etterfulgt av det digitale GSM-nettverket, lansert for første gang i Norge i 1993. Den nye teknologien sikret bedre talekvalitet og åpnet for tekstmeldinger og dataoverføringer. Det siste var av stor betydning, og all senere utvikling har vært rettet mot større dataoverføringshastigheter. Det finnes en rekke standarder for å koble seg til internett med en GSM-mobil: HSCSD, GPRS og EDGE. Innføringen av GPRS (General Packet Radio Service) og EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) endret det slik at man ikke lenger betalte for tiden man brukte på nettet, men isteden hvor mye man lastet ned for. Hastigheten på disse kommunikasjonsstandardene er i praksis begrenset til 40-100 kbps og grunnen til at de fremdeles brukes skyldes bredere dekning.

Begge er nå forbipassert av det som regnes som en helt ny generasjon i mobiltelefoni. Der utviklingen fra analog til digital beskrives som et steg fra første til annen generasjon, markeres UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) som terskelen til en tredje generasjon (3G). Denne standarden har senere blitt videreutviklet med CDMA (Code Division Multiple Access) og CDMA+. Med 3G og Turbo-3G, som CDMA gjerne kalles, kan du bruke dataintensive tjenester som videotelefoni og laste ned direktesendte filmer og musikk. Både Telenor og NetCom har bygget ut sine nettverk med Turbo-3G. Ice.net har også bygget ut et system basert på de gamle NTM-frekvensene og markedsfører seg som best på dekning i utkanter, men dette er først og fremst rettet mot mobilt bredbånd, ikke tale. Hvem som faktisk har størst dekning finnes det ikke noe enkelt fasitsvar på. Enkelte stedet vil Telenor ha de sterkeste signalene og andre steder er det NetCom. I større byer skal det uansett ikke merkes noen forskjell og hva slags mobil du bruker kan også være av betydning når det gjelder gode signaler.

Den nye LTE-teknologien lover enda høyere overføringshastigheter enn Turbo-3G og markedsføres som 4G. Det er riktignok uenighet om hastigheten og stabiliteten man får med LTE oppfyller internasjonale krav til betegnelsen 4G. Både Telenor og NetCom jobber for tiden med å bygge ut sine nettverk. I fremtiden skal LTE altså ikke lenger bare være forbeholdt de store byene. NetCom har forpliktet seg til 98 prosent befolkningsdekning innen 5 år. Ice.net har også nylig sikret seg frekvenslisenser til utbygging av 4G.

By , 30 Mar 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18