Kronekursen mot utenlandsk valuta | Sparetips | CompareKing
Hvor er det billigst å feriere i år?

Hvor får vi mest for krona på ferie?

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og hvis du ikke har alt pakket og klart allerede, prøver du kanskje fortsatt å bestemme deg for destinasjon. I fjor var det en del nordmenn som ville avlyse utenlandsferiene fordi det var så fint vær her hjemme. Kanskje flere velger å bli i Norge denne sommeren av samme grunn, det ble sagt på radioen i forrige uke at det kan se sånn ut. Nå er det jo ikke bare været som kan være årsaken til det. Kronekursen har gjort at pengene våre ikke strekker like langt som før, og fra og med 1. juni ble flyseteavgiften innført og gjorde flybillettene litt dyrere. Det har ikke så mye for seg å spekulere i hva som får folk til å bli eller dra, og været kan man aldri gardere seg helt for, men krona er ikke blitt dyrere overalt. Det er noen land hvor den norske krona faktisk har styrket seg i forhold til lokal valuta.


Les også: Flyseteavgiften blir innført fra 1. juni

 

Store svingninger

Vi som har fulgt med på finansnytt det siste året vet at overskriftene har vært sterkt preget av oljesmell, nedgangstider, økende arbeidsledighet, rentekutt, økende konsumprisindeks og en svak krone. Som du kunne lese her i oktober var det da identifisert 3 grunner til at Norge kan gå inn i en ny resesjon, men tross litt snauere økonomisk vekst ser det ikke riktig så ille ut nå. Selv om prisveksten har økt mer enn lønnsveksten, har ikke Ola og Kari nordmann strammet inn forbruket betraktelig, så folk flest klarer seg godt ifølge statistikken. Utsiktene for ferievaluta er heller ikke så dystre som man først ville trodd. Det er ikke til å komme fra at det har vært en betydelig svekkelse av krona, hvis man sammenligner med dollaren for eksempel er den fortsatt dyrere enn for et år siden, tross at den er ti prosent lavere enn den var på toppen. Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken Capital Markets, sa til Dagens Næringsliv at i det store og det hele er det blitt dyrere for nordmenn å feriere i utlandet, men det finnes store unntak.


Les også: Alt du trenger å vite om konsumprisindeks.

 

Billigere noen steder

Hvis du reiser til Argentina, Brasil eller Russland for eksempel, er valutaen faktisk blitt billigere målt i norske kroner. Når det justeres i forhold til prisstigning, jevner det seg noe ut. Den argentinske pesoen for eksempel er svekket med over 30 prosent mot krona i løpet av det siste året, men samtidig har prisene steget rundt 40 prosent. Noe lignende er også sett i Brasil, Sør-Afrika og Russland. Blant de fem store valutaene som har blitt billigst i år er det kun Mexico som ikke på samme tid har hatt en betydelig prisstigning. Noen av valutaene som er blitt dyrere de siste 12 månedene er USA, majoriteten av Europa, Pakistan, Filippinene, Indonesia og Japan. Hvis du reiser til Russland, Mexico, Brasil, Argentina, Sør-Afrika, Malaysia, New Zeeland, Thailand, India, Polen, Sveits, Storbritannia eller Sør-Korea, derimot er valutaen blitt billigere.


Les også: En dårlig uke for norsk økonomi.

 

Må vente lenger på sterk krone

Selv om kronekursen svinger og det er variasjoner fra land til land, tror Knudsen at vi fortsatt må belage oss på å ha svak krone i noen kvartaler til. Han påpeker at pundets svekkelse de siste dagene kan ses i lys av at det hersker stor frykt for at landet skal velge å forlate EU-samarbeidet etter folkeavstemningen 23. juni. Det er derfor trolig at pundet vil svinge en del også fremover. Alle land som har Euro som valuta, blir uansett dyre i sommer. I skrivende stund ligger euroen på 9,23 og Knudsen tror at den vil holde seg på rundt 9,50 de kommende kvartalene. Først når veksten begynner å tilta i Norge igjen, kan vi forvente at krona vil styrkes.


Les også: Rentenytt pryder overskriftene igjen.

 

DNB tror på sterkere krone

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets, sa til DN at de tror at krona kan styrkes allerede i løpet av sommermånedene. I forhold til euro spår de at den kan ligge på 9,20 i løpet av en måned og på 9 mot slutten av sommeren. DNB-analytikeren tror at krona er overdrevet svak nå grunnet usikkerhet om hvor hard oljesmellen vil ramme norsk økonomi. Tross at norsk økonomi fremdeles er svak og renten vil bli kuttet en gang til, som er negativt for kronekursen, tror de på videre oljeprisoppgang og dermed sterkere krone. Også meglerhuset trekker frem at de forventer store utslag mot britiske pund på grunn av usikkerheten rundt om Storbritannia vil gå ut av EU, også kalt «Brexit». De tror allikevel at Storbritannia vil velge å bli i EU-samarbeidet som vil gi en lettelse blant folk som i tur kan styrke pundet igjen. Derfor forespeiler det at pundet vil koste 12,22 kr om en måned mot 11,79 akkurat nå.


Vi håper ferien blir fantastisk uansett hvor du skulle velge å tilbringe den, og litt valutanytt kommer forhåpentligvis godt med i planleggingen hvis du fortsatt har noen tråder igjen å feste. God sommer!


Kilde: www.dn.no
By Emma, 10 Jun 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18