Sparetips for pensjonstilværelsen | Sparetips | CompareKing
Spar til pensjonsfriheten

Hvordan spare til pensjon

Selv om det kan virke langt frem i tid for de fleste så er pensjon utrolig viktig. Noen eksperter råder oss til å starte med pensjonssparing i tenårene, men det betyr ikke at du må ta til takke med en ubehagelig pensjonstilværelse selv om du har levd fra lønning til lønning frem til nå. Uansett alder og livssituasjon er det grep du kan ta for å spare til din egen pensjon. I denne artikkelen har vi samlet masse råd om hvordan og hvor mye du burde spare. Vi begynner med råd for de yngste og avslutter med de eldste så er det bare å plukke opp tråden der man selv befinner seg.

Først og fremst

I tenårene kan du legge ned grunnmuren for det som etter mange år i arbeidslivet skal bli pensjonshuset ditt. Husk at pensjon faktisk er lønn, din lønn, så blir det kanskje lettere å finne motivasjon for å spare. I 2011 ble pensjonsreformen innført som sørget for at du tjener opp pensjon fra du er 13-75 år. Det vil si at arbeid, uansett om det er deltid, fulltid eller en sommerjobb så vil det bidra til mer penger når du går av med pensjon. I første rekke er det nok bolig som er det lureste sparemålet. For å kunne møte kravet om 15 prosent egenkapital den dagen man skal kjøpe bolig lønner det seg å opprette en BSU-konto så tidlig som mulig, og det kan du gjøre så fort du har høy nok skattbar inntekt. Hvis du tjener for lite risikerer du å miste skattefradraget.

Etableringsfasen

De fleste mellom 20 og 30 år er enten studenter eller i etableringsfasen. Som nevnt så teller alle år med inntekt så en jobb ved siden av studiene eller en sommerjobb kan du takke deg selv for senere. På samme måte kan du tenke at alle perioder borte fra arbeidslivet er penger tapt for pensjonspotten din. Mange bytter jobb flere ganger i livet og da bør pensjon alltid være med når lønn diskuteres. Spør din nye arbeidsgiver om pensjonsordningen og er den dårligere enn det du bytter fra bør det kompenseres i høyere lønn. Vær bevisst på at det også er regler for hvor lenge du må jobbe i bedriften før du kan bli medlem av pensjonsordningen, normalt mellom ett og tre år. Derfor bør du ikke avslutte arbeidsforholdet før du har tjent opp pensjonsrettighetene. Hvis du har kjøpt bolig bør nedbetaling av boliglånet prioriteres. Hvis ikke bør du fortsatt spare til bolig i BSU.

Bolig i boks

I 30 til 40 årsalderen har du forhåpentligvis etter flere år med BSU sparing kommet deg på boligmarkedet. I denne perioden er det viktig å fokusere på å nedbetale gjeld. Øyvind Røst i Dine Penger uthever til E24 at det er en veldig trygg og god form for sparing, siden det er fritt for risiko slår det annen sparing i rentemarkedet. I denne perioden bør du klargjøre deg for langsiktig pensjonssparing for alvor og det gjør du ved å kvitte deg med gjeld. Betal ned den dyreste gjelden først, hvis du har mye dyr gjeld kan du fryse avdragene på boliglånet for å prioritere gjelden med den høyeste renten. Etter det bør du sette opp en buffer-konto som vi har anbefalt flere ganger, blant annet i artikkelen 4 gode pengeråd. Spar opp et sted mellom en og tre månedslønner, rundt 20 000 er et anbefalt minstebeløp. Dette bør stå på en bankkonto som reserve mot uforutsette utgifter. Forbrukerøkonom Christine Warloe er forbrukerøkonom i Nordea, og hun fortalte til E24 at hun anbefaler alle å sette opp budsjett. Etter alle utgifter er trukket fra ser du hva ditt faktiske sparepotensiale er.

Start pensjonssparingen

Når du har kvittet deg med en del gjeld og fått oversikt over sparepotensialet ditt kan du begynne å tenke på aksjefond. Dette er jevnt over anbefalt av ekspertene når det kommer til langsiktig sparing. Røst, spareekspert i Dine Penger, anbefaler indeksfond, i E24. Dette er fond med lavere kostnader enn andre typer fond, og har god spredning som vil si at risikoen er lavere. Sett opp en spareavtale i aksjefond, et månedlig sparebeløp på mellom 500 og 2000 kroner er overkommelig for mange. Risikoen med langsiktig sparing i aksjefond til pensjonen er mye mindre en aksjefondssparing på kort sikt, sier Røst til E24. Warloe sier seg enig med Røst og advarer mot å falle for fristelsen til å time markedet som gir en større risiko for å tape penger.

Trapp opp sparingen

Etter hvert som økonomien blir romsligere kan du øke fondssparingen og bygge en sterkere pensjonsgrunnmur. Mange velger også å investere i eiendom, eksempelvis hytte eller utleieleilighet. Boligprisene kan imidlertid falle så det kan være lurt å fordele investeringene i flere markeder. Du kan alltids snakke med en rådgiver hvis du ønsker hjelp til å plassere sparepengene. Dine Penger viser til beregninger Nordea har gjort for VG som sier at en person med ordinær inntekt må sette av minst 1000 kroner i måneden for å få utbetalt 70 prosent av inntekten i pensjon. Hvordan dette spares og over hvor lang tid er opp til deg.

Reduser risikoen

Jo nærmere du kommer pensjonsalder og også når du tar ut pensjonen, jo mer bør du tenke på å redusere risikoen. Selg deg gradvis ut av aksjefondene og fortsett med å kvitte deg med gjeld hvis du fortsatt har noe igjen. Konserndirektør i DNB, Karin Bing Orgland råder folk til å tegne en utbetalingsavtale med banken eller fondsselskapet man inngår avtale om fondssparing med, til Dine Penger. På den måten kan du redusere risikoen som man alltid må anerkjenne når man begir seg ut på aksjemarkedet.

Nordmenn sparer en del til pensjon, men veldig mange har nok økonomi til å spare mer enn de gjør. Hvis man ønsker å opprettholde den levestandarden man har blitt vant med som lønnsmottaker, er pensjonssparing veldig viktig. Så selv om det kan bli fristende å bruke alle pengene nå, så tenk at du ikke vil angre når du kan kose deg litt ekstra når du går av med pensjon og har masse tid til eventyr.

Kilder:

www.dinepenger.no

www.e24.no

www.dinside.no

By Emma, 07 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18