Hvordan unngå spare-fellene | Sparetips | CompareKing
Bruker du for mye penger på salg?

Ikke bli en Spare-Taper

Med dette mener jeg absolutt ikke at det er noe som helst negativt med å være sparebevisst. Overskriften bunner heller i en observasjon av at mange går litt av hektene når det kommer til salg og tilbud, og ser seg blind på alle tusenlappene de «sparer». Hvis man har et snev av manglende impuls kontroll og et høyt fokus på før-priser, kan man ha fort for å tømme lommeboka på salg uten å ende opp med noe man virkelig trenger. Det kan kalles en spare-felle og de som går i den ofte er spare-taperne. Vi kan nok alle kjenne oss igjen i hvor lett det er å bli lurt av lokketilbud, så enten du er en spare-taper eller ikke, kan du få noen tips her for å unngå de verste fellene.

En god plan kan redde dagen

Impulskjøp kan fort bli dyrt, så hvis du planlegger innkjøpene dine godt, er det større mulighet for at du faktisk sparer penger når du finner varer på tilbud. Det enkleste å planlegge er kanskje matinnkjøp, men det er også i disse butikkene du blir bombardert av flest tilbudsplakater og reduserte priser. Hvis du går i matbutikken uten handleliste, eller i det minste en bestemt plan, er det ikke godt å si hva du ender opp med, spesielt hvis du er sulten! Det er også da du er mest utsatt for spare-fellene. Hvis du bare kjøper ting fordi de er på tilbud står du i fare for å ende opp med ting du ikke trenger og i verste fall bare kaster. Hvis kjøleskapet ditt er fullt av varer med tilbudslapper og utløpsdatoer som er forbigått, bør du begynne å ta med handleliste fra nå av. Istedenfor å tenke at du sparer 300 kr hvis du kjøper 5 av et produkt, se på holdbarhetsdatoen, og ta en vurdering på om du vil få bruk for det, eventuelt om du har plass i fryseren, eller om det vil ende i søpla. Hvis søpla er svaret, har du heller ikke spart noe i det store og det hele.

Les også: En krone her og en krone der

Lag budsjett og vær streng

Grunnlaget for å legge en god plan for alle innkjøp ligger i et godt personlig budsjett. Hvis du lurer på hvordan du skal sette opp ett budsjett kan du lese om det her.  Hvis du bruker salg i butikkene på å spare inn på poster i budsjettet ditt, blir det reell sparing. Med det mener jeg at du kan være sikker på at nødvendige utgifter er dekket, men sitte igjen med litt ekstra fordi du utnyttet deg av gode tilbud underveis. Hvis du da har en buffer- eller sparekonto du setter pengene du sparer, kommer du raskere til det sparemålet du har satt seg. Har du ikke ett konkret sparemål allerede, anbefales det for ekstra motivasjon.  Hvis du har det og budsjettet ditt i bakhodet når du går i klesbutikker på januarsalg, blir det forhåpentligvis enklere å stå imot alt du kan spare på å bruke tusenvis på klær.

Les også: 4 gode pengeråd som du kan lære av

2 for 1 – lurt eller lureri?

Dette og lignende lokketilbud finner man på mange forskjellige varer og i mange tilfeller kan det bety halv pris, eller en annen reduksjon, men andre ganger ikke. Det finnes eksempler på tilfeller hvor butikker bruker lokketilbud som dette når de ikke klarer å bli kvitt enkelte varer, eller matvareprodukter som snart går ut på dato. I mange tilfeller ender man opp med å bruke mer penger enn man hadde tenkt, fordi man vil utnytte seg av et godt tilbud. Som et eksempel fant jeg et tilbud på internett for et flyselskap som hadde 2 for 1 tilbud på business class billetter. Det varierer hvor mye mer disse billettene koster sammenlignet med de billigste setene, men det kan hende at det kun er passasjerer som i utgangspunktet reiser med business class, og som reiser minst to sammen, som sparer på å benytte seg av dette tilbudet. For å unngå fellene trenger du ganske enkelt bare å gjøre litt forarbeid, sjekk hva du ville betalt om du hadde kjøpt det du egentlig hadde tenkt til, og i tillegg før-prisen. På denne måten vet du når du sparer og når du blir lurt.

Les også: Hvilke regninger er tryggest å utsette.

Bruk og kast samfunn

Det er om dagen tilbud på smågodt i flere butikker og dette har illustrert godt hvordan enkelte går litt av hektene når det er salg. I nærbutikken hørte jeg om utallige voksne mennesker som hadde handlet inn smågodt som aldri før, noen fylte til og med handlevogner. Uansett hvor billig smågodt er, finnes det vel grenser for hvor mye en husholdning orker å spise, eller i alle fall burde spise. Med mindre du har en egen og rimelig stor post i budsjettet ditt som er øremerket smågodt, så vil det ikke være mye penger å spare på å kjøpe flere kilo når det er på tilbud. Det er i grunn få ting det lønner seg å kjøpe inn i ekstreme mengder, selv om det er på tilbud. Ofte ender man opp med å spise, eller på annen måte forbruke mer, av noe fordi man har endt opp med et større parti enn vanlig. Da er det heller ikke et tilfelle av reell sparing. Den eneste måten å spare penger på, er å bruke mindre. Hvis du planlegger godt, og ikke øker forbruket av varer, kan du spare på tilbud uten å bli en spare-taper.
By Emma, 14 Mar 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18