Bytt ut kjøpesenteret med sofaen | Livsstil | CompareKing
Bare noen tastetrykk unna julegavene

Juleshopping på nett

Foretrekker du sofaen framfor fulle kjøpesentre med julemusikk og paniske shoppere? Da er du ikke alene. Det er blitt mer og mer vanlig å ta, om ikke hele, i alle fall deler av julehandelen på nettet. Før har forbrukerrådet ikke anbefalt dette, men nå kommer de med råd til hvordan du kan sikre deg at handelen gjøres sikkert så du ikke blir lurt. Noen kommer nok ikke i julestemning før de har ruslet i julepyntede gater og kjøpt presanger til sine nære og kjære. Allikevel viser det seg at kjøpesentrene har mistet en del kunder til internettet de siste årene. For å unngå for mange klager og misfornøyde kunder, er det en del grunnleggende regler og gode tips du bør holde deg til hvis du vil ta julehandelen på nett. 

Ekte vare og riktig pris

Det er ingen stor sak og sette opp en nettside lenger, så du bør alltid forsikre deg om at det er en pålitelig selger før du foretar en bestilling. Med kjente nettbutikker er du som oftest trygg, men det er jo en hel jungel nettbutikker å velge mellom. Hvis selgeren er ukjent bør du sjekke at nettbutikken oppgir navn, adresse, telefon og organisasjonsnummer. Regiondirektøren i Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum, Linette Heiberg, påpekte at det til og med er et lovbrudd ikke å ha dette på plass hvis nettsiden retter seg mot norske forbrukere, til nrk.no. Når du vet hva du skal ha, bør du bruke nettsider som Prisjakt, Prisguide og Kelkoo, for å finne ut hvor det lønner seg å kjøpe produktet. Hvis du i tillegg sjekker selv i små nettbutikker og fysiske butikker, bør du finne den beste prisen. Husk også at det er totalprisen som teller så sjekk fraktkostnader og andre ting forhandlerne kan legge til før varen blir sendt til deg.

Betalingsmetode

Det gir deg en ekstra trygghet dersom du betaler med kredittkort når du handler på nett. Hvis butikken ikke leverer det de har lovt, kan du klage til banken. Uansett om du angrer på kjøpet, butikken går konkurs, eller du får en defekt vare, har du klagerett. Hvis du klager til banken hvor du har kredittkortet, kan du få penger tilbake. Dette er en skjult skatt ikke alle vet om, og regulert i finansavtaleloven. Det sikreste er uansett ikke å betale på forskudd, så bruk enten kredittkort, Paypal eller PayEx.

Les også: Fornuftig bruk av kredittkort.

Angrerett

Uansett hva butikkene reklamerer for, har forbrukere rett på tilnærmet åpne kjøp når de bestiller varer fra nettbutikker. Ifølge angrerettloven kan du kjøpe en vare, åpne den, prøve og returnere uten å oppgi grunn. Bare husk å overholde fristen på 14 dager etter at du mottar varen. Gjør du det skal du få penger tilbake, men ikke nødvendigvis hele beløpet hvis varens verdi er forringet, for eksempel på grunn av slitasje. 14 dagers angrerett gjelder også i europeiske nettbutikker, så lenge det er snakk om et EØS-land. Selgere kan i mange tilfeller sette ulike betingelser for hva som skjer ved forsinkelse, avbestilling og retur. Dette er en avtale du inngår med selgeren, så du gjør lurt i å lese nøye igjennom så du kan være sikker på at du vil akseptere den. I norske nettbutikker kreves det at kunder får informasjon om reklamasjon, varens viktigste egenskaper og lignende.

Les også: Bruk riktig kredittkort og spar penger på julehandelen.

Kjøpe varer fra utlandet

Bestiller du varer fra en utenlandsk nettbutikk, må du i de fleste tilfeller betale merverdiavgift på 25 prosent når varen kommer til Norge. For alle varer med unntak av alkohol og tobakk, er det avgiftsfritak hvis varesendingen har en verdi på under 350 kroner, inkludert frakt og forsikring. Hvis du er i tvil og vil vite hvor mye varen fra utlandet koster kan du benytte deg av en online kalkulator på toll.no.

Les også: Julestemning i verdensklasse.

Merk deg fristene

Det er veldig kjedelig hvis du må dele ut tomme esker i julegaver fordi du ikke har mottatt det du har bestilt i tide for julefeiringen. Hvis du bestiller noen gaver fra utlandet, må du være ekstra oppmerksom på leveringstid. Noen utenlandske nettbutikker, for eksempel i USA, oppgir at de ikke sender produkter til norske forbrukere, men det finnes omveier. I slike tilfeller kan du benytte tjenester som JetCarrier eller USA-Scandinavia.com. Skal du sende brev, julekort, eller småpakker med Posten i Norge må du sende innen 16. desember. Hvis du er sent ute, kan du betale kontant for ekspress over natten innen 22. desember, men vær obs på at det kan ta lengre tid til enkelte steder i Troms og Finnmark, samt Svalbard. Hvis du besøker Postens nettside kan du finne en liste over nettbutikker som tilbyr rimelig hjemlevering. Da trenger du ikke forlate hjemmet ditt for å hente varen en gang!

Noen siste lure tips

Personvern er alltid viktig å tenke på når man handler på nett. Ikke gi informasjon om deg selv før du skal handle, og da også bare om det er strengt nødvendig. Personnummer skal du uansett være skeptisk til å måtte oppgi.

Tilbud er også mulig å finne i førjulstiden. De største tilbudene finner du rundt Black Friday som du kan lese om i en tidligere artikkel. Black Friday blir gjerne etterfulgt av Cyber Monday, som markerer avslutning på tilbudsperioden og manges startsignal på juleshoppingen. Det er over for i år, men det er alltids neste år.

Dårlig tid? Da kan du lete etter de nettbutikkene som pakker gavene for deg. I tillegg finnes det forhandlere som kan sende gaven direkte til mottaker. Hvis du allikevel har tenkt til å sende den videre, kan du spare tid og jobb ved å benytte deg av dette.

Kilder:

www.nrk.no

www.dinside.no

www.toll.no

www.posten.no

By Emma, 08 Dec 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18