Julemarkeder verden over | Livsstil | CompareKing
Få en førsmak på jula med julemarked

Julestemning i Verdensklasse

Jula betyr mye forskjellig for mange mennesker, men sterkt preget av tradisjoner er det for alle som feirer denne høytiden. Derfor er julemarkeder verden over veldig populære på denne årstiden og hvis du sliter med å komme i julestemning, kan dette være løsningen. Fellestrekk for de mest populære markedene er at du kan gå i snødekte gater, blant pyntede boder og kjøpe suvenirer, kunst eller andre fine julegaver, til lukten av gløgg og brente mandler. Det er utallige markeder å velge mellom, dette er bare ett lite knippe av mangfoldet, men forhåpentligvis nok til å tirre reiselysten din.

Gløgg verden over

Kjært barn har mange navn og vår tradisjonelle julegløgg er intet unntak. Hvis du skal ta turen et sted utenfor Norden i år og lurer på hva du må bestille om du ikke finner skiltet for gløgg, er det noen oversettelser her. Mange land har en egen vri på denne juledrikken, den finnes både med og uten alkohol, men er alltid varm.

Tyskland og Østerrike: Glühwein

Storbritannia: Mulled Wine

Nederland: Bisschopswijn

Frankrike: Vin Chaud («Hot wine»)

Bulgaria: Greyano Vino

Strasbourg - Frankrike

Dette julemarkedet hevder å være verdens eldste og ble holdt for første gang i 1570. I dag tenker kanskje de fleste på Tyskland som «hovedeieren» av julemarkeder, men det startet altså i Frankrike. Innen kort tid blir Strasbourg klargjort til årets julemarked som tar sted fra 28. november til 31. desember. Gatene blir smykket av engler, stjerner, julekranser og annen julepynt, og bodene står tett, spesielt i kvartalet rundt katedralen Notre-Dame. Ikke gå glipp av Europas største naturlige voksende julegran heller, denne finner du midt på by torget.

Les også: Slik finner du billige flybilletter

Nürnberg – Tyskland

Her kan du finne et klassisk tysk julemarked med brente mandler, bratwurst og glühwein. Hvis du vil få med deg det de lokalt kaller Nürnberg Christkind, eller den gylne engelen, må du komme fredag før siste søndagen i advent. Ellers kan du spasere mellom mer enn 180 boder og kanskje kjøpe med deg byens og markedets mest typiske suvenir, en «Swetschgenmännle» som er en liten figur ofte laget av nøtter, dadler eller lignende.

Les også: 5 rimelige julegavetips

Stockholm – Sverige

Du trenger ikke dra lenger enn til søta bror for å finne et julemarked som er anerkjent ute i den store verden. På dette julemarkedet kan du få ekte nordisk gløgg, pepperkaker, safranboller, reinkjøttpølse og mye annet å sette tennene i. Hvis du vil handle julegaver finnes det håndverk i glass, smykker, keramikk og mye annet. Markedet er åpent fra 22. november til 23. desember.

Les også: Aktiv ferie, proppfull av opplevelser

Budapest - Ungarn

Hvis du tar turen til Ungarns vakre hovedstad mellom 16. november og 30. desember kan du oppleve skikkelig ungarsk julestemning. På markedet i Budapest er det mest populære på menyen ungarske julepølser, honning kaker, ungarsk brød kalt langos og julekaker. Det er flere markeder i byen, men det mest besøkte er kanskje det på torget Vörösmarty hvor byens tradisjonelle julekrybbe settes opp hvert år. Der er det også underholdning fra den store scenen etter kl. 17. To andre store julemarkeder i Budapest holdes ved Liszt Ferenc tér og Nyugati tér. Julemarkedet er stengt 25. og 26. desember.

London – England og New York - USA

Hyde Park huser Londons mest kjente julemarked og er åpent mellom 21. november og 4. januar, med unntak av 25. desember. Passende kalt Winter Wonderland tilbyr de ikke bare et julemarked med mulled wine, juelegodteri og håndverk, men i tillegg et tivoli med mer enn 100 karuseller og Englands største utendørs isbane. Noe lignende, men sikkert enda større finner du i Bryant Park, New York. De huser Winter Village med masse boder og en enorm isbane. Selve markedet er åpent fra 30. oktober til 3. januar.

København – Danmark

Hele byen oser av julestemning fra 15. november til 31. desember når gatene flommer over av nisser og pynt. Den populære shoppinggaten Ströget blir pyntet og de små koselige sidegatene dufter av gløgg og pepperkaker. Selve julemarkedet, med over 1000 juletrær og 450 000 julelys, finner du på Tivoli. I tillegg er det et eget julemarked i Nyhavn hvor bodene er plassert på rekke og rad langs vannet. Selv i desember er det uteservering her og ved hjelp av gass varmere, pledd og «en lille en» kan alle holde varmen. Parken har stengt 24. – 25. desember.   

Les også: Hvorfor ikke flykte til paradis i vinter?

Berlin – Tyskland

Hvis du ønsker mye å velge mellom bør du ta turen til Berlin hvor det er mellom 50 og 100 julemarkeder hvert år. Her finner du alt du bør finne på julemarkeder og mer, kunst, håndverk, gatemote, suvenirer og lokale delikatesser. Det mest kjente og kanskje hyggeligste julemarkedet finner du foran slottet Charlottenburg. Her synger et kor julesanger en gang om dagen. Det største markedet heter Gendarmenmarkt og ligger ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. I tillegg er Alexanderplatz alltid verdt et besøk, der er det koselige boder og til og med en skøytebane.

Tallin – Estland

Denne byen forvandles til et juleeventyr fra 21. november til 8. januar. Da er det snø på hustakene og stearinlys langs de koselige gatene. Her også kan du spasere blant dekorerte boder og kjøpe håndverk og andre suvenirer. Når det blir kaldt kan du kose deg med varm vin, suppe og gode pepperkaker.

Wien – Østerrike

Også her finnes det flere markeder å velge mellom, men det koseligste i manges mening er Scchönbruuns julemarked. Her kan du spasere i duften av nybakte julekaker og varm punsj. På dette markedet finner du også et juleverksted hvor de yngste kan lage sitte eget julegodt og dekorere pepperkaker. Julemarkedet er åpent mellom 23. november og 31. desember.

Kilder:

www.dagsavisen.no

www.cntraveler.com

www.reiseguiden.no

By Emma, 21 Nov 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18