Stor vekst i forbrukslån | Forbrukslån | CompareKing
Sterk vekst i forbrukslån

Kraftig vekst i forbrukslån

Det har vært mye skriverier om forbrukslån de siste årene og det er mange motstridende meninger både om hvor stor veksten er og om det er bra eller ikke. Det er mange måter å måle dette på med tanke på antall, størrelser og aldersgrupper blant annet, og det er nok en av grunnene til at det er en del motstridende informasjon. Av den grunn har vi valgt å se på det store bildet i denne artikkelen og beskrive den kraftige veksten observert over nesten 20 år, men også peke på noen av de forskjellige synspunktenere. Med forbrukslån mener vi her usikrede lån, det vil si lån uten pant i hus, bil eller lignende.

Eksplosjon i forbrukslån

Dette var overskriften i E24 i 2009 da de skrev om veksten observert de to siste årene. Nordmenns forbruksgjeld var da over 30 prosent høyere enn hva den var før den økonomiske krisen slo inn. I 2010 skrev NRK at nordmenns forbruksgjeld var femdoblet siden 1997 og viste til at mer enn halvparten av alle nordmenn mellom 20 og 60 år har forbrukslån i en eller annen form. Flere kilder skriver at forbrukslån fikk en nedgang i 2010 igjen, men det er kanskje naturlig etter en så sterk vekst i mange år. Finanskrisen 2008/2009 hadde en stor innvirkning på veksten i forbrukslån. Flere bankeksperter som aftenposten snakket med sa at en ny trend ble observert i finanskrisetider når boliglånsrentene ble høyere og høyere. Da var det stadig flere som tok opp dyre forbrukslån for å finansiere boliglånet sitt. Rådgiver i Forbrukerrådet Bjørnar Eilertsen, sa til E24 at han fraråder folk å ta slike lån i en periode med presset økonomi. Renten er ofte det mangedobbelte av vanlig boligrente, men det kan fort bli fristende når folk har betalingsproblemer

Etter finanskrisen

Den økonomiske situasjonen i Norge har bedret seg siden 2008/2009 og i motsetning til stadig høyere boliglånsrenter har vi nå rekordlave renter. Allikevel sies det at det har vært en vekst i forbrukslån de siste årene. Både yA Bank og Bank Norwegian eksempelvis hadde sterk vekst i 2014 og en av grunnene er utlånsveksten.  For Norwegian ble en god del av veksten tilskrevet forbrukslån distribuert via internett. Hegnar skrev at når det gjaldt yA Bank så kunne veksten i utlån skyldes en økning i antall søknader på forbrukslån som følge av at banken hadde økt antall låneagenter samt styrket egne salgs- og markedsaktiviteter. Det viser at forbrukslån er blitt mer tilgjengelig og det i seg selv kan også forklare noe av veksten. Som vi har skrevet om før er trenden som har vokst frem nå at folk bruker forbrukslån som egenkapital til boligkjøp. Selv om vi nå har rekordlave renter så er egenkapitalkravet på 15% for mange vanskelig å møte. Det er mye skepsis til dette og mange som råder imot, men ved noen kjøp, eksempelvis oppussingsobjekter, når det er beregnet nøye og forsiktig kan det være en god måte å komme seg på eiendomsmarkedet.

De unge eller de litt eldre?

Om det er de unge eller de eldre som er mest ivrig på å ta opp forbrukslån er det også litt uenighet om. NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) med forsker Lars Gulbrandsen, har kommet frem til at andelen som oppgir at de har forbruksgjeld, øker med alder. Ifølge Gulbrandsen er den gruppen som oftest tar opp usikrede lån, de mellom 30 og 49 år. Andre kilder påstår det motsatte, og har heller merket en økning blant de unge. Flere av avisene skrev blant annet om dette i forhold til unge som ville inn på boligmarkedet og brukte forbrukslån som egenkapital. Undersøkelser vist til av anbefalteforbrukslån.no viser at de siste årene er det nordmenn i aldersgruppen 18 til 29 år som har den største økningen i antall forbrukslån. Tallene viste også at det fremdeles ikke er noen økning i antall misligholdte lån. Av den grunn kan man sette spørsmålstegn til hvor viktig det er å si hvilken aldersgruppe som tar opp mest lån, så lenge det er gjort ansvarlig. En praktisk grunn til at det er flere unge som har forbrukslån nå er at bankene har valgt å senke sine aldersgrenser. Praksisen var at man måtte være minst 23 eller 25 år for å låne, men nå holder det at man er 18 år i mange banker.

Vekst eller ei, det er opp til deg!

Alle lånesøknader blir vurdert individuelt og hvis du har god kontroll på økonomien din og tar opp et forbrukslån som du har råd til å betjene, så kan det være en flott måte å realisere ønsker og drømmer på. Det er imidlertid mange som tilbyr forbrukslån, du kan se en oversikt her, så hvis du ønsker hjelp kan du søke gjennom Compareking som tar kontakt med de beste utlånerne for deg. Det gjør søknadsprosessen veldig enkel og du får raskt svar.

Kilder:

www.e24.no

www.hegnar.no

www.hioa.no

www.anbefalteforbrukslån.no

By Emma, 16 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18