Tips for personlige og kreative julekalendre | Sparetips | CompareKing
Varm opp til jul med en kreativ juleakalender

Kreativ juleakalender i år?

Jula nærmer seg og allerede neste uke åpner mange spente barn, og en god del voksne, den første luka, pakka, eller lignende i adventskalenderen. Å telle ned til jul er en tradisjon som burde nytes, når julaften kommer er resten i grunn over i en fei. Ifølge NRK skal nordmenn bruke 1,1 milliarder på julekalendere i år, og det har blitt en trend for enkelte med dyre, flotte, spesiallagde kalendere. For de av oss som ikke kan eller vil sette standarden og forventningene så høyt hvert år, finnes det et hav av muligheter for kreative, billige og personlige julekalendere.

Pepperkakekalendere

Dette er nesten gratis, men kan ta litt tid å lage. Det fine er at det er en hyggelig aktivitet for hele familien og resultatet blir dekorativt og smakfullt for de som liker pepperkaker. Det er flere måter å utforme kalenderen på, men etter du har stekt pepperkaker i de fasongene du ønsker, blandes enkel glasur med melis og vann, tilsett gjerne forskjellige farger for å kunne variere pynten. Pynt og nummerer pepperkakene før de formes til en kalender.

  • Tre pepperkakehjerter eller andre former på en snor og heng opp.
  • Lag et juletre i papp eller tre og fest pepperkakene på som «juletrepynt»
  • Lag et hus eller hva som helst annet, med biter som kan brytes av dag for dag.

Les også: Julestemning i verdensklasse.

Konvoluttkalendere

Dette høres kanskje kjedelig ut, men det er bare egen fantasi som stopper deg fra å lage en kjempespennende og personlig kalender for en heldig mottaker. Denne kalenderen passer perfekt til både barn og voksne. Ta 24 konvolutter, gjerne i forskjellige farger og pynt hvis ønskelig med klistremerker eller tegninger. Konvoluttene kan legges i en boks eller henges opp på en papp plate. Her er noen forslag for hva du kan legge i konvoluttene:

  • Gode minner – søk på nettet etter temaer og ting som interesserer mottakeren. Dette kan være informasjon om favoritt artisten, bilder eller informasjon som refererer til noe dere har opplevd sammen og lignende.
  • Ordtak – Skriv aktuelle sitater og ordtak på pene lapper. Eventuelt interessante fakta, kanskje forbundet med datoene.
  • Komplimenter - Skriv en grunn til hvorfor du liker mottakeren på en lapp hver dag.
  • Aktiviteter – Skriv ned en morsom aktivitet for hver dag. Dette kan være en tur i skogen, skitur, baking, kino, en god middag, besøke slektninger, lage julekaker osv.
  • Bilder – Gå igjennom bilder, gjerne helt fra barndommen hvis mulig. Skriv ut 24 koselige bilder som mottakeren kan lime inn i ett album som følger med.
  • Puslespill – Ta et vanlig puslespill, eller bestill et spesiallagd på nett med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag.
  • Litt av hvert – Man trenger selvfølgelig ikke ha det samme hver dag, så miks og match og tilsett gjerne godteri, vitser, oppskrifter, flax-lodd, glansbilder o.l.

Pakkekalender

Dette er en klassiker for en grunn, hvor dyre pakkene er velger du helt selv så det trenger ikke gå hardt ut over lommeboka. En liten pakke lego, for eksempel, kan deles opp i flere deler, så bygger man litt dag for dag. Du kan også pakke inn ting som uansett skulle kjøpes inn, som pepperkakeformer, strømpebukser, sokker, skolesaker, reflekser o.l. Pakk inn 24 gaver, og heng de opp på veggen, på en snor eller legg de i en boks. Hvis du vil gjøre noe mer ut av det har vi flere forslag her:

- Rebuskalender – gjem en pakke hver dag og lag en rebus som skal løses for å finne pakken. Hvis du vil ha noe å legge rebusene i, kan du for eksempel lage en fyrstikkeske kalender, så får du en kalender til kalenderen!

- Adventsborg – dette er noe hele familien kan lage sammen og begynner med at man sparer på forskjellige typer pappemballasje, som tomme esker fra matvarer, papprør, doruller, bølgepapp, eggekartonger og fyrstikkesker. Mal alt hvitt og lim sammen så det ser ut som en borg eller et slott. Pynt med svarte vinduer, stjerner, flagg og nummer fra 1 – 24. Pakkene legges inn i luker bak tallene, eller oppå eskene.

- Dorullkalender - tomme doruller er perfekte til å gjemme pakker i. Lim sammen 24 ruller til et mønster og fest formen på en papp-plate. Gjem pakkene inn i hvert sitt rør og lim silkepapir over åpningen. Nummerer til slutt så er det bare for mottakeren å slå hull på ett og ett rør.

- Sokker eller kremmerhus – Det kan bli fargerikt og dekorativt hvis du gjemmer pakkene i kremmerhus laget av gavepapir eller masse forskjellige sokker. Disse kan henges opp på en snor.

Les også: 5 rimelig julegavetips.

Juleverkstedskalender

Dette er en praktisk julekalender som har som formål å lage ting du kan gi bort i julepresang til andre. Kjøp inn alt du kommer på som kan brukes til å lage fine gaver. Pakk inn litt maling, pensler og lerret for å lage malerier. En annen pakke kan ha perler og snor til å lage smykker. Pyntede syltetøyglass kan bli fine lykter. Forslag for andre adventspakker er ingrediensene til trolldeig, fyrstikkesker og rammer med pynt, eller ingrediensene til julekjeks, kaker eller annet godteri.

Veldedig kalender

Dette handler om å gi pakker til noen som virkelig trenger det. Hvis du har klær, leker eller andre ting du ikke bruker kan det glede noen andre hvis du gir det til Frelsesarmeen, fattighuset eller asylmottak.

Kilder:

www.nrk.no

www.dagbladet.no

By Emma, 27 Nov 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18