Alt du trenger å vite om kredittkort | Kredittkort | CompareKing
Alt du trenger å vite om kredittkort

Kredittkort - Alt du trenger å vite

Kredittkortet – reddende engel for noen og en ulv i fåreklær for andre. Kort fortalt er kredittkort et betalingskort der kortutsteder låner ut penger til kortbrukeren som bruker kortet i stedet for kontanter for å betale for varer og tjenester. Det skiller seg fra et debetkort ved at man ikke belaster egen lønnskonto umiddelbart. Man bruker derfor på en måte penger man ikke har, og det kan være en fallgruve for noen. Med riktig og varsomt bruk derimot kan kredittkortet gi deg fleksibilitet og trygghet i hverdagen.

Historisk bakgrunn

Vareutveksling gjennom bruken av kreditt er sporet helt tilbake til 1800-tallet. De første kortene kom i omløp på 1900-tallet og ble utviklet for å skape kundelojalitet og ble derfor stort sett kun akseptert hos selskapet som hadde utstedt det. Det første bankkortet het «Charg-It» og ble introdusert i 1946 av John Biggins. Dette kredittkortet kunne bare brukes av kontoinnehavere i Biggins bank. Det første allment utbredte kredittkortet ble skapt etter et restaurantbesøk. Da hadde den amerikanske entreprenøren Frank McNamara glemt lommeboken sin hjemme og dette ble starten på Diners Club. I 1950 ble American Express dannet og i 1958 endret selskapet kredittkort industrien med et lilla betalingskort for reise og underholdningsutgifter. I 1959 introduserte American Express det første plastkortet, tidligere kort var laget av papp. Det «moderne» kredittkortet kom i 1966 da Bank of America etablerte det som vi i dag kjenner som Visa. Samme år ble et nasjonalt kredittkort system dannet når en gruppe banker gikk sammen og skapte det som nå heter MasterCard, en direkte konkurrent til Visa. American Express var det første kredittkortet i Norge og ble introdusert på markedet på begynnelsen av 70-tallet.

Utbredelse

Kredittkort brukes i dag over hele verden og kort med Visa eller MasterCard logo kan brukes i over 25 millioner steder verden over. Dette gjør de til to av de mest utbredte betalingssystemene på verdensbasis. Ifølge Norges Banks Årsrapport om betalingssystem 2012 finnes det totalt 5,6 millioner kredittkort i Norge. Bruken av kredittkort har også tatt andeler fra det norske debetkortsystemet, BankAxept. Markedsandelen for debetkortsystemet har falt fra 80% til 71% ifølge rapporten.

Fordeler

Hvis du er forsiktig når du bruker kredittkortet, og tar imot alle gode tips, kan det være mer lønnsomt å bruke sammenlignet med et debetkort. De forskjellige kortene har ofte unike fordeler. En del kredittkort har inkludert reiseforsikring hvis du betaler mer enn 50% av reisens totale kostnad med kredittkortet. Noen kort gir cashback på ulike varer eller produktgrupper. Det vil si at du får igjen en viss andel av kjøpet som enten blir trukket fra din neste kredittkortfaktura eller tilbakeført til din konto. En av de mest populære fordelene er kanskje de kredittkortene som tilbyr rabatt på drivstoff, opptil 81 øre rabatt per liter er tilgjengelig. Kredittkort er også enkelt å bruke og de fleste kommer med egen nettbank. For å logge inn i nettbanken kreves det en bankID kodebrikke, men du kan bruke en kodebrikke fra en annen bank.

Les også: 9 grunner til at du burde velge kredittkort

Ulemper

Den største ulempen med kredittkort er at man kan føle seg rik med tilgang på en stor sum med penger via det pene kortet i lommeboken, og i shopping-rus kan det være lett å glemme at det må betales tilbake. Hvis dette ikke gjøres innen den gebyrfrie perioden kan det fort bli veldig dyrt. Kredittkortselskaper tjener i hovedsak penger på gebyrer og renteinntekter, samt transaksjonsavgift som belastes brukerstedet. Uttak av kontanter fra minibank eller skranke er i de aller fleste tilfeller gebyrbelagt. Renter ved forsinket betaling er ofte mange ganger høyere enn på tradisjonelle banklån.

Les også:3 ting du bør vite før du søker om et gebyrfritt kredittkort

Hvordan det fungerer i praksis

Kredittkort brukes til kjøp på avbetaling, det vil si at kortbrukeren fordeler tilbakebetalingen over flere måneder eller år. Av den grunn vil kortutstederen sjekke din kredittscore når du søker. Normalt sett gjøres fakturaen fra kredittkortselskapet opp en gang hver måned. Kortutstederen står ansvarlig for oppgjøret med brukerstedet, altså selgere av varer og tjenester, mens du som kortbruker må gjøre opp med selskapet som har utstedt kortet. Med hjemmel i kredittkjøpsloven vil det si at kortselskapet er ansvarlig for dine tapte utgifter hvis brukerstedet ikke leverer varen som avtalt. Kortbrukeren inngår en avtale med kortutsteder der det fastsettes betingelser for tilbakebetaling, kredittramme og andre vilkår. Avtalen vil også inkludere hvilken rente og avdrag brukeren må betale til kortutsteder til enhver tid.

Finn riktig kredittkort for deg

Det finnes like mange kredittkort på markedet som det finnes forbrukere så det er lurt å ta seg god tid til å finne et som passer for det du selv trenger og ønsker. For en som ikke kjører bil er det ikke noe poeng å søke om et kredittkort som gir drivstoff rabatter og hvis du reiser mye burde du velge et av kortene som tilbyr reiseforsikring. For en god oversikt over hva de forskjellige kredittkortene tilbyr og hvilke renter de opererer med kan du se vår kredittkort test. Hvis du allerede vet hvilket kort du vil søke på kan du forenkle søknadsprosessen og få raskt svar ved å gjøre det gjennom CompareKing her.

Kilder:

www.no.wikipedia.org

www.static.norges-bank.no

www.kredittkortportalen.no

By Emma, 15 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18