Den søppelfrie livsstilen | Livsstil | CompareKing
Lev grønt uten søppel

La søppelbøtta bli det siste du kaster

Kan du tenke deg en hverdag hvor du aldri kaster søppel? De fleste av oss tenker nok at det er uoppnåelig, men flere og flere, verden over har fått øynene opp for «zero waste» livsstilen. Det er spesielt to miljøbevisste bloggere som har stått i spissen for dette. Deler av forskersamfunnet kritiserer livsstilen for å kreve for mye innsats i forhold til at det skaper små klimaeffekter. Allikevel kan det ikke være negativt med en større bevissthet på hvor mye avfall vi produserer, og bidra på de måtene man har engasjement og vilje til. I denne artikkelen kan du lese om hva «zero waste» går ut på, hvordan det er utbredt i Norge samt ros og ris.
 

Zero Waste

Den søppelfrie livsstilen har økt i popularitet de siste årene, med bloggerne Lauren Singer og Bea Johnson som forkjempere. Johnson, som er bosatt i USA driver bloggen Zero Waste Home, hvor hun blant annet deler erfaringer fra sin familie som ikke eier en eneste søppelbøtte. At de ikke har produsert søppel på flere år er blitt en inspirasjon for folk over hele verden. Bea selv sier hun har fått et mer berikende liv, basert på opplevelser fremfor ting. Livsstilen er oppsummert som: «Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order)» på bloggen hennes. Hun mener at livsstilen på sikt har fordeler både for miljøet, helsa og lommeboka. Nå er det flere som utfordrer og endrer innstilling til maten vi spiser og hvor mye emballasje og søppel det er nødvendig å ha rundt maten vår. For å redusere avfall er dette et viktig område å fokusere på. Nordmenn har god råd, og de fleste er blitt flinkere til å resirkulere avfall ved hjelp av fargede poser og returpunkter tilgjengelig stor sett overalt. Allikevel kaster hver nordmann i snitt 46,3 kilo mat i året, ifølge Osloby, og hver femte handlepose går rett i søpla. Mange ønsker å kaste mindre, men hva med å nesten slutte helt med søppel?


Les også: Spar penger OG miljøet – Tenk grønt!
 

Mølleren Sylvia

Dette er navnet på et landhandleri i Oslo hvor det nesten ikke kastes noe mat. I denne butikken som ligger i Homansbyen, blir du oppfordret til å ta med egen emballasje når du handler mat. Ildsjelen bak landhandleriet heter Elisabeth Tollisen og hun sa til Osloby.no at hun fikk inntrykket av å se så lite mat når hun gikk i matbutikkene. I stedet domineres bildet av papp, plast og emballasje. Tollisen mener det er lett å glemme at maten kommer fra jorden. Med inspirasjon fra den eldre generasjonen og norsk tradisjonsmat, åpnet hun «Mølleren Sylvia». Her kan man handle det meste i løsvekt. Varer som mel, korn, nøtter, såpe, sjampo, pasta og mer finner du på store dispensere. Siden hun har vært forsiktig med å ta inn for mye ferskvare, har hun kastet utrolig lite mat siden butikken åpnet. Hun har også fokusert på norsk tradisjonsmat som kan lagres lenge og tar i bruk metoder som sylting, salting og fermentering hele året. Butikken er blitt til underveis, og vareutvalget utvides og endres stadig, men forblir enkelt og kortreist.
 

Holisten

Denne butikken ligger i mathallen i Oslo, i melkerampas gamle lokaler, og her kan du også handle helt uten emballasje. Det er Ida Sigurdsen og Karoline Ottesen som står bak konseptet, og de ble kjent gjennom jobben på Torget i Mathallen. Sigurdsen sa til Osloby.no at de ønsker mindre søppel og viser til Tyskland hvor folk er mer vant til at de kan ta med seg krukker og glass for å handle. De håper nå at flere vil ta med seg egen emballasje og handle på Holisten. Navnet kommer fra ideen om at alt henger sammen og går i sirkel, en holistisk tankegang. Dette gjelder også matproduksjon, søppel, gjenbruk og etisk handel, forteller de. I butikken kan du kjøpe økologisk mat i løsvekt, ferskpresset juice, supper og mer. De håper etter hvert å kunne åpne en økobar med alkoholservering, kurs og workshops i lokalet. Hvis du tar med deg tomme syltetøyglass eller kakebokser kan du fylle de opp med bønner, frukt, linser, nøtter, eddik, oljer og andre varer i løsvekt.


Les også: Drømmer du om å jobbe hjemmefra?
 

Forskere advarer mot et overdrevent fokus på søppel

Flere samfunnsøkonomer som forsker på miljø og bærekraft mener «Zero Waste» representerer en voldsom inngripen med veldig liten gevinst for miljøet. Eirik S. Amundsen, professor ved Universitetet i Bergen, mener livsstilen er for de veldig dedikerte, og mener det har store kostnader å leve slik. Amundsen er en av de som advarer mot søppelfokus selv om tall fra 2014 viste at gjennomsnittsnordmannen produserer 438 kg søppel i året, ifølge NRK. Argumentet hans er at husholdningsavfallet kun står for rundt 1 prosent av klimautslippene i Norge. Amundsen viser også til danske studier på dette som konkluderer med at man får lite effekt av stor innsats. Han har større tro på at myndighetene kan skape endring for miljøet, for eksempel med høyere avgifter på flyreiser. En i forskermiljøet som har et mer delt syn på «Zero Waste» er Ståle Navrud ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet. Han påpeker til NRK at «Zero Waste» ikke nødvendigvis er den beste løsningen hvis du ønsker å løse flere miljøproblemer samtidig. Han sier at flyreiser er noe av det enkeltpersoner gjør som fører til mest miljøutslipp, men nordmenn har ikke vist noen vilje til å fly mindre. Av den grunn blir et ensrettet fokus på avfall og emballasje litt lite troverdig, hvis målet er å redde miljøet. Navrud mener at vi må være villige til å ta fatt på de store problemene også, men synes at resirkulering og gjenbruk er positivt i forhold til å sette i gang bevissthet rundt miljøet.


Les også: Blir det færre flyavganger i år?


Kilder:
www.zerowastehome.com
www.osloby.no
www.nrk.no
By Emma, 29 Mar 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18