Er du Norges neste boligbaron? | Investering | CompareKing
Lyst til å bli rik på investering i eiendom?

Lær hvordan du tjener penger på boliginvesteringer

Hvem kunne vel ikke tenke seg å tjene seg rik på å investere i eiendom? Det anses av mange som tryggere enn å investere i aksjer eller fond, men ingen investering er risikofri. Når det kommer til å spekulere i boligmarkedet, er det også mange kostnader man må ta med i betraktning. Med mindre risiko kommer mer planlegging og arbeid, men det er mulig å tjene penger. Dagens Næringsliv har delt mange gode tips for hvordan man gjør smarte investeringer i eiendomsmarkedet og det kan du lese mer om her.

Les også: Tips til boligkjøp

6 av 10 nordmenn

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Garanti Eiendomsmegling, mener 6 av 10 nordmenn at bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest. Undersøkelsen fastslo også at andelen som mener det er best å investere i bolig har holdt seg stabil i to år, til tross for at færre tror på vekst i boligprisene nå enn tidligere. Kundene har allikevel en langsiktig investering i siktet når de bevarer troen på at eiendom vil opprettholde eller styrke sin verdi over tid. Med dagens lave rentenivå er det også mulig å få de månedlige utgiftene til å balansere med leieinntekt, så da er det lett å tenke på investering i utleieleilighet som en god investering, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 til DN. Han uthever imidlertid at det innebærer mye jobb og risiko å investere pengene sine i eiendom.

Les også: Startups i Norge

Slik tjener du penger

Til syvende og sist så er du avhengig av prisvekst for at boliginvesteringen din skal bli lønnsom. Dette er selvfølgelig ikke en overraskende nyhet, men det er en faktor Reite forklarer at man aldri må glemme. Hvis boligprisene faller eller flater ut vil avkastningen bli lav. Timing er avgjørende, og så handler det om å kjøpe riktig objekt til riktig pris. Sjekk derfor tidlig for dyre feil og mangler ved boligen. Du må investere mye tid og hardt arbeid hvis du vil lykkes, eller betale noen andre for å gjøre det. Reite har satt opp et regnestykke med utgangspunkt i å kjøpe en toroms leilighet i Oslo for rundt 2,8 millioner kroner, som man kan leie ut til 12 000 kroner per måned. Ifølge Reite er det mulig å ende i pluss etter skatt, selv om man tar hensyn til fornuftig avsetning til vedlikehold og andre eierkostnader som forsikring og fellesutgifter. Det man må ta stilling til er om man har råd til å sitte på investeringen langsiktig, uansett om boligprisene stiger eller synker. Så lenge du balanserer utgifter og inntekter frem til salgstidspunkt så er det bare boligprisutviklingen som avgjør hvor stor fortjeneste du får.

Les også: Boligpriser og andre prognoser for 2016

23-åring har tjent 1 million på boliginvesteringer

I en annen reportasje i DN fortalte Phat Quang Nguyen (23) hvordan han har tjent en million på kjøp og salg av to eiendommer. Han har fortalt at han er fornøyd så lenge han går over 300 000 i fortjeneste, og i fjor tjente han 700 000 på å selge en bolig han hadde bodd ett år i. På det tidspunktet hadde Nguyen to nye investeringsobjekter, en leilighet på Hasle som han flyttet inn i og en på Sørenga som står klar til våren. Han forklarte at han foretrekker dette fremfor å ha pengene sine i sparekonto, fond eller aksjer, fordi det er høyere avkastning og lavere risiko, til DN. Leiligheten på Hasle er nå solgt for 4,4 millioner. Unge Phat, som studerer til å bli fagingeniør, kjøpte den for 3,75 millioner i mars 2013, men overtok først august i 2014. Med det salget har han nå tjent over en million på boliginvesteringer, og det er etter meglerutgifter, hvitevarer og andre kostnader. Han uthever hvor viktig det er å huske hvor mange utgifter det er ved et boligsalg, og er som nevnt fornøyd så lenge fortjenesten overgår 300 000. Nguyen har kun kjøpt nye boliger, og på den måten ikke trengt å bruke penger på oppussing. Isteden har han investert i oppgradering som har gjort at leiligheten ser mer eksklusiv ut. Selv mener han at nybygg er den smarteste investeringen.

Les også: 10 tips for unge boligkjøpere

Reduserer risiko

Når du kjøper nybygg betaler du kun 10 prosent av kjøpesummen i depositum. Resten trenger du ikke betale før du overtar boligen. Ifølge Nguyen har du derfor allerede tjent penger ved overtagelse. I tillegg mener han at det er et tryggere kjøp ved at du «får det du betaler for». Hvis du til sammenligning kjøper brukt fordi du har funnet drømmeboligen kan du stå i større fare for å by mer enn det boligen er verdt under en budrunde. 23-åringen satser foreløpig utelukkende på leiligheter i Oslo og mener hovedstaden er det tryggeste stedet å investere med tanke på høyere befolkningsvekst og antall boliger som blir bygd. Han fortsetter med å si at taktisk valg av områder vil avgjøre hvor stor avkastning du vil få for investeringen din. Han selv investerer helst på østkanten i Oslo, da han mener prisene på vestkanten er så høye fra før. Nguyen ser på boliginvestering som en hobby foreløpig og tipser andre som er interessert i å prøve om at det koster omtrent 80 000 kroner å selge en bolig. Sjekk derfor flere meglere før du velger, husk at du må bo i boligen i minst ett år for at fortjenesten skal være skattefri. Det passer derfor ikke nødvendigvis for alle, men kan være en spennende måte å tjene penger på hvis du er villig til å legge inn arbeidet.

Kilde:

www.dn.no

By Emma, 25 Jan 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18