Øk Kunnskapen Din om Kredittkort Før Du Søker Eller Ta Konsekvensene!

Øk Kunnskapen Din om Kredittkort Før Du Søker Eller Ta Konsekvensene!

Det er ikke alltid like lett å navigere i jungelen av informasjon om kredittkort. Hva er forskjellen på nominell rente og effektiv rente? Her finner du generell informasjon om ord og uttrykk som er assosiert med kredittkort i Norge.

Air miles

Air miles er et belønningssystem som lar deg samle opp poeng hver gang du flyr. Disse poengene kan gi deg rabatter, gratis flyreiser og andre fordeler. Bank Norwegian er et av selskapene som tilbyr air miles.

Årsavgift

Enkelte kredittkort har en årlig avgift på et par hundre kroner som belastes en gang i året. Dette varierer fra kredittkort til kredittkort.

Automatisk betaling / AvtaleGiro

Automatisk betaling er bankens tjeneste for automatisk betaling av regninger. Ved å inngå en avtale om automatisk betaling sørger banken for at regningene blir betalt på ritkig tid. Dette er spesielt nyttig for kredittkort ettersom du kan bli belastet renter og purregebyr om du ikke betaler i tide.

Tilgjengelig kreditt

Kreditten du har tilgjengelig er det det ubrukte beløpet du har disponibelt. Dette er penger du kan bruke om det skulle være nødvending. Det er viktig at du ikke bruker mer kreditt enn hva du har tilgjenglig.

Gjennomsnittlig saldo

Den gjennomsnittlige saldoen beregnes ved å ta summen av de daglige saldoene og deretter dele beløpet på antall dager i faktureringsperioden.

Lav kredittscore

Kredittscoren din er en oversikt betalingsevnen din. Betalingsanmerkninger og inkassokrav kan resultere i en lav kredittscore. Hvis du dårlig kredittscore så er det vansklig å søke om kredittkort, forbrukslån og boliglån.

Kortutsender

Kortutsender er det samme som leverandøren av kredittkortet. Dette er som oftest en finansinstitusjon slik som DNB, Nordea, Danske Bank og andre banker.

Cash advance

Hvis du bruker kredittkortet ditt i en minibank regnes dette som cash advance eller kontantuttak. De fleste banker vil belaste et gebyr som følge av dette uttaket. Det vil også påløpe rentekostnander.

Cash advance gebyr

Dette er et gebyret du må betale for et kontantuttak. Gebyret er vanligvis en prosentandel av det totale uttaksbeløpet noe som er vanlig for kredittkort i Norge.

Cashback

Det blir stadig vanligere at kredittkort tilbyr cashback ved varekjøp. Cashback er regnet ut som en prosentandel av det totale varekjøpet. Denne funksjonen er nyttig hvis du ofte bruker kredittkortet ved varekjøp og lignende.

Kredittvurderingsbyrå

Et kredittvurderingsbyrå holder oversikt over forbruket ditt og annen finansielle informasjon. Denne informasjonen blir brukt for å vurdere kredittscoren din.

Kredittkort forsikring

Som oftest vil kredittkortet ditt være forsikret gjennom et forsikringsselskap. Hvis kredittkortet ditt blir stjålet eller lignende er du forsikret mot svindel.

Effektiv Rente

Effektiv rente er den totale kostnaden du betaler for kredittkortet ditt illustrert i prosent. Denne renten inkluderer avgifter og renter.

Kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort der utsender gir kreditt til kortbruker. Kortet kommer i form av et plastkort med en kodet magnetstripe på baksiden. Kredittkort er en akseptert betalingsform verden over.

Kreditt historie

Kreditt historie er en oversikt over all kreditt du har brukt, inkludert lån, kredittkort, overtrekk og annet. Historien din sier noe om evnen din til å betale for seg.

Kredittgrense

Kredittgrensen er det høyeste beløpet som du kan belaste på kredittkortet ditt. Grensen varierer fra kort til og kort og er avhenging av betalingsevnen til kortholder. Hvis du går over grensen må du betale et overtrekksgebyr.

Kredittscore

Når man beslutter å godkjenne et lån eller ikke vil en långiver vurdere din søknad ved hjelp av opplysningene du har gitt , samt kreditt- historie og annen informasjon gitt av kredittopplysningsforetaket . Denne prosessen er kjent som kredittscore eller kredittvurdering. Dette betyr at å opprettholde en god kredittscore er viktig.

Credit Verification Code(CVC)

Alle kredittkort Norge har en CVC kode også kjent som en kortverifiseringskode. Denne koden er plassert på baksiden av kortet ditt og inneholder enten tre eller fire siffer.

Refinansiering

Det er mulig å refinansiere gjeld ved å kombinere all gjelden du har under ett. Dette er praktisk om du er på utkikk etter en lavere rente.

Finansieringskostnander

Rentene og gebyrene du har på kortet ditt er også kjent som finanseringskostnader.

Fast rente

En årlig prosentsats som ikke endrer seg over tid.

Uautorisert transaksjon

Ved kortsvindel kan det oppstå uautoriserte eller ulovlige transaksjoner. Hvis du tror kortet ditt blir brukt ulovlig kontant kortutsender umiddelbart.

Rentesats

Rente er kostnaden for å leie penger normalt sett gitt som en årlig rente.

Rentefri periode

I løpet av denne perioden vil du ikke bli belastet rentekostnander for kjøp gjort med kredittkort. De fleste kredittkort Norge har en rentefri periode opp til 45-dager.

Forfallsgebyr

Hvis du ikke klarer å betale regningen din i tide må du betale et forfallsgebyr.

MasterCard

MasterCard er et globalt kortbetalingsselskap. MasterCard sine kredittkort er akseptert verden over.

Minmumsbetaling

Dette er det laveste beløpet du må betale hver måned for kredittkortet ditt.

Utestående saldo

Dette er beløpet du skylder til kort leverandøren. Den månedlige renten er basert på dette beløpet.

Overtrekksgebyr

Hvis du overskrider kredittgrensen din må du betale et overtrekksgebyr.

Forfallsdato

Forfallsdatoen er den månedlige datoen hvor du må betale din månedlige betaling. Hvis du ikke betaler vil du bli belastet et purregebyr.

Personal Identification Number(PIN )

PIN-koden din er sikkerhetskoden for kredittkortet ditt. Du trenger PIN-koden for å ta ut penger fra minibanker og bruke kortet ditt.

Hovedkortinnehaver

Hovedkortinnhaver er den viktigste kortinnhaver. Et kredittkort er registert under hovedkortinnhaver og denne personen er ansvarlig for utgifter tilknyttet et eventuelt supplerende kredittkort.

Kjøp

Et kjøp er når du kjøper noe fra en kjøpmann. Dette omfatter dagligvarer , shopping , resturanter og annet.

Supplerende kortinnehaver

En supplerende kortinnehaveren er en tredjemann nominert av hovedkortinnehaveren.

Kontoutskrift

Du vil motta en kontoutskrift fra kredittkortselskapet hver måned . Dette detaljerer dine kredittkort aktiviteter i den siste måneden. Kontoutskrfiten vil også inneholde forfallsdatoen.

By , 09 Nov 2013
Se flere tilbud under

Generelle vilkår og personvern

Ved å benytte tjenesten Vi tilbyr på denne nettsiden (compareking.no) samtykker du til de vilkår og betingelser som blir presentert nedenfor. Dersom du har noen spørsmål vedrørende våre vilkår, oppfordrer Vi til å ta kontakt med oss på telefon 800 16 689 eller per e-post kundeservice@compareking.no.

1. Behandlingsansvarlig for personopplysningene

Liber Finance AS (organisasjonsnummer 913 062 922), Filipstad brygge1, 0252 Oslo er den behandlingsansvarlige for personopplysningene.

2. Innsamling og lagring av personopplysninger

Ved kontakt med Oss, enten ved utfylling av et søknadskjema via internett, telefon eller på annen måte, oppgir du en del data som så blir lagret i vår database.

Formålet med lagringen av opplysningene (herunder personopplysninger) er å yte den tjenesten som fremkommer på nettstedet, altså å gjennomgå og formidle din lånesøknad. Lagrede opplysninger vil også bli brukt til å forbedre tjenestene våre og til å gi deg svar på de spørsmål du måtte ha. I tillegg vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss slik at vi kan svare på dine spørsmål.

Vi vil med jevne mellomrom vurdere de opplysninger som er lagret for å sikre at vi ikke har registrert opplysninger det ikke er behov for, eller lenger enn det som er tillatt ved lov.

3. Utlevering av personopplysninger

Før vi sender din søknad til våre samarbeidspartnere foretar CompareKing.no en kredittsjekk begrenset til innhenting av informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittsjekken foretas av kredittopplysningsbyrået Bisnode.

Dette gjøres for å sikre at du er kvalifisert til å søke om forbrukslån/kredittkort hos våre samarbeidende banker.

I tillegg til den begrensede kredittsjekken som CompareKing.no foretar, vil våre samarbeidspartnere som mottar din lånesøknad også foreta en egen fullstendig kredittsjekk. Gjenpartsbrevet sendes til deg via SMS eller post.

4. Frivillighet, innsynsrett og krav på retting

Det er frivillig å gi fra seg personopplysningene.

Du som bruker kan kreve innsyn i behandlingen av dine personopplysninger, jf. personopplysningsloven § 19.

Videre kan du som bruker ha krav på retting etter personopplysningsloven §§ 27 og 28.

5. Begrensning av ansvar 

Vi er på ingen måte eller under noen omstendingheter ansvarlig for tap eller skade som skyldes opptak av et usikret lån. Før du søker er det viktig at du tenker gjennom dine inntekter og utgifter, slik at du kan se hva du har råd til. Dette er din avgjørelse. 

Videre så er vi ikke ansvarlig for skader som skyldes krig, streik, blokader, norsk eller utenlandsk lovgivning eller andre lignende omstendigheter. Dette gjelder også dersom CompareKing.no selv blir utsatt for lignende. 

6. Elektronisk gjeldsbrev

Ved et eventuelt tilbud kan CompareKing.no og/eller våre samarbeidspartnere sende elektronisk gjeldsbrev per e-post eller post. 

Ingen av disse opplysningene blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker disse opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon brukerne søker. Statistikken er et redskap til å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Dette medfører ingen sikkerhetsrisiko for deg, men du kan stille inn din nettleser slik at den ikke godtar bruk av informasjonskapsler. Gjennom nettleseren din kan du også slette alle lagrede informasjonskapsler. 

Informasjonskapsler

Ved å bruke nettstedet samtykker du til den bruk av cookies som er beskrevet her.

Vi benytter oss av informasjonskapsler, eller cookies. Cookies er små informasjonsfiler som blir liggende igjen på datamaskinen din for at tjenesten vår skal virke best mulig for deg. Informasjonen som lagres kan være opplysninger om hvordan brukerne har surfet på og brukt våre nettsider, hvilken nettleser de bruker, hvilke annonser de har sett og hvordan de har surfet mellom de ulike nettstedene som CompareKing.no samarbeider med.

Ingen av opplysningene som samles inn blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon kundene søker etter. Statistikken er et redskap for å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Det er kun Liber Finance AS som bruker opplysningene som blir hentet inn.

Vi benytter oss av følgende cookies: permanente og midlertidige (såkalte øktsbaserte kapsler).  

Permanente kapsler

Permanente kapsler brukes for eksempel for å kunne tilpasse nettstedet etter dine ønskemål, slik at du ikke trenger å stille inn nettstedet til dine ønskemål hver gang du besøker siden.

Midlertidige kapsler (øktsbaserte)

Øktsbaserte kapsler brukes for eksempel for å håndtere innloggingsinformasjon, navigering mellom sider osv.

De fleste nettlesere tillater deg å blokkere spesifikke eller samtlige cookies. For mer informasjon om hvordan du endrer innstillingene for informasjonskapsler, følg lenken som korresponderer med din nettleser.

Internet Explorer: http://windows.microsoft.com/nb-no/internet-explorer/delete-manage-cookies

Firefox: http://support.mozilla.org/en-US/kb/Cookies

Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647

Safari: http://support.apple.com/kb/PH19214 og for iOS - http://support.apple.com/kb/HT1677 

Les mer om informasjonskapsler på nettstedet til Post- og teletilsynet.

Personvern

Ved bruk av tjenester som tilbys på Compareking.no vil du bli bedt om å oppgi visse opplysninger om deg selv til oss. Vi tar personvern på alvor, og vil med dette informere deg om hvordan dine opplysninger vil bli behandlet, hvem som er ansvarlig og hvilke rettigheter du har.

Tjenestene som er tilgjengelige på Compareking.no tilbys av Liber Finance AS, org. nr.: 913 062 922, forretningsadresse: Filipstad brygge 1, 0252 OSLO (referert til som «Liber Finance AS», «vi» eller «oss»). Norsk rett regulerer tjenestene.

Personopplysningsloven med forskrifter og annet relevant lovgivning regulerer Liber Finance AS’ behandling av personopplysninger. Der ikke annet hjemmelsgrunnlag foreligger er ditt samtykke det rettslige grunnlaget for å behandle dine personopplysninger.

Formålet med vår behandling av personopplysninger er delt: Vi behandler dine personopplysninger for å kunne yte deg den tjenesten som tilbys på Compareking.no, det vil si formidling av din lånesøknad til våre samarbeidspartnere (norske banker), inkludert utlevering av visse opplysninger til vår underleverandør Bisnode for kredittsjekk. I denne relasjonen opptrer vi som finansagent etter finansavtaleloven og samtidig er vi databehandler på vegne av våre samarbeidspartnere. Vi har inngått skriftlig databehandleravtale med våre samarbeidspartnere som regulerer vår behandling av personopplysninger til dette formålet. Når du søker kreditt via våre nettsider samtykker du til at vi kan behandle de opplysninger du oppgir til vår finansagentvirksomhet på vegne av våre samarbeidspartnere. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Gjensidige Bank, MyBank, Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans, Axo Finans og Komplett Bank og nærmere informasjon om deres behandling av dine personopplysninger kan rettes til kundesenter@instabank.no, laansoknad@ikanobank.no, post@easybank.no, forbruker@avidafinans.no eller kundeservice@komplettbank.no.

Vi ønsker også å bruke opplysningene vi samler inn om deg til å forbedre våre tjenester slik at innholdet blir presentert for deg på en effektiv og forståelig måte. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Vi ønsker også å kunne bruke opplysningene vi samler inn om deg til å markedsføre andre relevante tjenester og produkter til deg og da på en slik måte at du kun mottar den markedsføringen som er relevant for akkurat deg. Vi ønsker også å utlevere informasjonen til noen av våre samarbeidspartnere slik at de kan tilby deg produkter som er aktuelle for deg. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans og Komplett Bank. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Det samme gjelder våre samarbeidspartnere. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Liber Finance AS vil være behandlingsansvarlig for dine personopplysninger når du har samtykket til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Liber Finance AS vil opptre som databehandler på vegne av den enkelte samarbeidspartner når vi opptrer som finansagent (for personopplysninger som samles inn på vegne av bankene med formål om formidling av lån).

Informasjon som du gir oss kan omfatte følgende: personnummer, e-post, mobiltelefonnummer, hvorvidt du er norsk statsborger eller ikke, sivilstatus, antall barn, boforhold, utdanning, arbeidsforhold, arbeidsgiver, inntekt og kontonummer. Det er frivillig å oppgi disse opplysningene og det er frivillig om du ønsker å samtykke til at vi også kan behandle dine personopplysninger som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Informasjon som vi innhenter om deg kan være informasjon knyttet til gjeldsposter. Vi innhenter dette fra Bisnode.

Informasjon som personnummer utleveres til kredittopplysningsselskapet Bisnode som ledd i vurderingen av om du oppfyller vilkårene for å få lån hos våre samarbeidspartnere. Bisnode foretar en kredittsjekk begrenset til informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger.

Vi vil oppbevare personopplysningene dine så lenge vi og våre samarbeidspartnere er pålagt etter norsk lovgivning, og så lenge det er nødvendig for å oppnå formålet med innhentingen, det vil si den behandlingen du eventuelt har gitt ditt samtykke til. Deretter slettes opplysningene.

Liber Finance AS har etablert regler og rutiner for beskyttelse av personopplysninger. Vi er sertifisert av DigiCert og vi benytter kryptert kommunikasjon for all overføring av data. Når vi formidler opplysninger til en tredjepart forsikrer vi oss om at det finnes ordninger og avtaler som sikrer at de behandler opplysningene på en betryggende måte.

Du har rett til innsyn i egne personopplysninger, og du kan kreve retting eller sletting av mangelfulle eller uriktige opplysninger. Du kan også når som helst trekke ditt eventuelle samtykke til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Kontakt oss ved behov på e-post: kundeservice@compareking.no, telefon: 800 16 689 eller send brev til Liber Finance AS, c/o Aker Brygge Business Center, Postboks 1433 Vika, 0115 Oslo.

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu