Foretrekker du mobilen fremfor bankkortet? | Teknologi | CompareKing
Glemt kortet? Bruk mobilen!

Mobilbetaling i butikk

Teknologien utvikles stadig og spesielt i forhold til mobiltelefoner. For mange virker det allerede gammeldags å bruke kontanter for å betale for seg, og sjekkhefter er et fremmedord for den yngre generasjonen. Smart telefoner kan brukes til mer og mer i det daglige og mobilbetaling er nå en trend flere og flere vil kaste seg på. Bankene har til nå ikke samarbeidet rundt én løsning, men Vipps og mCash er to av appene som tilbyr flere brukervennlige funksjoner for å gjøre opp ved eksempelvis restaurantbesøk eller hyttetur med venner. For betaling i matbutikker er det foreløpig ikke alt for mye å velge mellom, men det ser ut til å bli en endring på det og. Nylig har to av matvaregigantene publisert at de vil samarbeide om en mobilbetalingsløsning som skal bli tilgjengelig i alle deres butikker.


Les også: «Vipps» så er det gjort med «mCash»

 

Store konkurrenter samarbeider om mobilbetaling

I adressa.no kunne vi lese om konkurrentene Norgesgruppen og Coop som samarbeider for å få til det bankene ikke har klart, nemlig å opprette en felles løsning for alle betalingsappene. Til sammen har de to matvaregigantene over 3000 dagligvarebutikker over hele Norge og til nå har de ikke ønsket å innføre mobilbetaling som bankene har tilbudt. De mente at løsningene tilgjengelig ikke er kundevennlige nok, så det er grunnen til at de nå går sammen om å utarbeide en bedre løsning. I Sverige har de fått til nettopp dette gjennom mobilbetalingsløsningen Swish. Norske banker har opprettet hver sine løsninger som foreløpig ikke snakker sammen, så teknologien er på plass, men ikke samhandlingen som kan sikre én enkel betalingsløsning som er tilgjengelig for alle. I praksis vil det si at man i dag er nødt til å ha lastet ned akkurat den spesifikke appen butikken bruker for å kunne betale med mobilen når man handler dagligvarer.


Les også: Er appmarkedet mettet?

 

Hva er tilgjengelig i dag?

I dag kan man benytte seg av mobilbetaling gjennom Danske Banks MobilePay i Rema 1000 butikker eller Sparebank 1 og BN Bank sin mCash på Bunnpris. Andre mobilbetalingsløsninger er DNBs Vipps, Eika Gruppens Snapcash, SamsungPay og AndroidPay.  Personlig handler jeg i litt forskjellige butikker og har ikke lastet ned noen av appene da jeg foreløpig synes det er enklere å betale med bankkort. Hvis det hadde vært en app som kunne benyttes i de fleste butikkene, ville det nok presentert seg som et mer attraktivt alternativ av betalingsmetode. Det har Norgesgruppen og Coop skjønt og de tror at alle de ulike appene forvirrer folk og vil derfor gjøre noe med systemet. Formålet med samarbeidet er å finne en løsning for folk flest.


Les også: Mobilbetaling kan endelig ta av i Norge

 

Åpner for større samarbeid

Kristian Klavenes, markedssjef for verdiøkende tjenester i Norgesgruppen sa til adressa.no at situasjonen i dag er uryddig for kundene. De ønsker nå én terminal i samtlige butikker for alle de ulike appene. De vil selv være med på å utvikle dette og sa at det er opp til bankene å bli med på denne løsningen så de kan få innpass også i deres butikker. Norgesgruppen eier kjedene Kiwi, Meny, Ultra, Spar og Joker så det er ikke få butikker det er snakk om. Klavenes påpeker at Norgesgruppen er i sterk konkurranse med Coop og de er landets to største dagligvareaktører. Bare i matbutikkene kjøper vi varer for over 112 milliarder, og i tillegg har Coop sine byggvarebutikker og Norgesgruppen har sine kiosk kjeder, blant annet Mix og Deli De Luca. Selv med denne store markedsandelen, inviterer de andre konkurrenter til å bli med på denne utviklingen. De ønsker ikke å gjøre løsningen eksklusiv og Magne Solberg, IT-direktør i Coop Norge SA, sa at på dette er de ikke konkurrenter da de alle har en interesse i å tilby gode løsninger for forbrukerne, til adressa.no


Les også: Ny teknologi kan bedre trafikkproblemer i byer

 

Kan bli bedre for alle

Solberg sa også til avisa at hvis man skulle hatt fem eller flere betalingsterminaler for å legge til rette for hver app i butikkene, ville det blitt forvirrende for kundene. I tillegg ville det blitt kostbart for butikkene som må leie utstyret får å ha det tilgjengelig i kassene. Mobilbetalingsløsningen Norgesgruppen og Coop utvikler forventes å være klar i løpet av året og er allerede godkjent av konkurransetilsynet. Gigantene skulle også delta på konferansen Betalingsformidling 2016 i Trondheim i mars hvor problematikken rundt mobilbetaling var ett av temaene. Det later også til at bankene kan være på gli. Finans Norge som er hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge, sa til adressa.no at de selv har etablert et infrastrukturselskap i år for å støtte bedre opp om felles infrastruktur og samhandling bankene imellom. De uthevet at det har vært stor fremgang, spesielt i forhold til betalinger fra person til person. Etter denne suksessen er bankene klare for å ta steget videre til mobilbetaling i butikk. Selv om det, da artikkelen ble skrevet, ikke var et tydelig samarbeid om felles mobilbetalingsløsninger i butikk, sa Ann Håkonsen i Finans Norge at det er ikke er usannsynlig å få til et samarbeid om standardisering også for mobilbetalinger. I en e-post til adressa.no skrev han at mobilbetalinger og håndtering av dette er en prioritet for det nye selskapet.

Adressa skrev om dette i mars i år, så kanskje vi ser resultatene av samarbeidet om noen måneder. Etter det gjenstår det å se om det var dette som skulle til for at flere av oss velger mobilen fremfor bankkortet når vi er i matbutikken.


Kilde:
www.adressa.no
By Emma, 31 May 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18