Mobilbetaling kan endelig ta av i Norge | Teknologi | CompareKing
mobilbetaling

Mobilbetaling kan endelig ta av i Norge

I disse dager bli Valyou lansert gjennom et samarbeid mellom DNB og Telenor. Valyou er en tjeneste som gjør det mulig for kunder av DNB å bruke mobiltelefonen som et ”elektronisk” bankkort. Tjenesten bruker et system som kalles NFC (near-field communication), som er et kortdistanse trådløst kommunikasjonssystem mellom to punkter.

Hvordan Fungerer Valyou? 

Valyou, som er en tjeneste lansert av DNB og Telenor, er enkelt forklart en App som man installerer på mobiltelefonen sin. Gjennom Appen er det mulig å laste ned en mobil versjon av bankkortet ditt som kommuniserer med nyere betalingsautomater gjennom et system som kalles near-field communication, eller NFC. Dette gir deg som forbruker anledning til å droppe lommeboken og bruke mobiltelefonen din som både telefon og bankkort. 

Hvordan kan jeg få tak i Valyou?

For at du skal kunne bruke Valyou som betalingmiddel må du først og fremst være kunde hos DNB. DNB er, sammen med Telenor, utviklerne av Valyou, men flere banker har sagt at de vil ta i bruk løsningen. For det andre, må man ha Telenor abonnement. Flere aktører har vist sin interesse for mobilbetaling, men det er uvisst om de vil knytte seg til Valyou eller om de vil ta i bruk andre løsninger for mobilbetaling. Videre er Appen utviklet for Android telefoner ettersom Apple ikke har hatt NFC systemet i telefonene sine før iPhone 6, i tillegg til at Apple har utviklet sitt eget mobilbetalingssystem i ApplePay. I faktaboksen under kan du se en liste over mobiltelefoner som støtter Valyou Appen.

Hva om jeg ikke oppfyller kravene til Valyou?

Som nevnt over, er det fremdeles en del krav som må oppfylles for at man kan ta i bruk Valyou. Per dags dato er dette det eneste systemet som gjør det mulig med mobilbetaling i Norge og mobilbetaling er dermed fremdeles ganske begrenset. Med det sagt, er det flere internasjonale aktører som har systemer for mobilbetaling og en av dem er Apple. Sammen med lanseringen av iPhone 6 lanserte de også Apple Pay. Tjenesten er fremdeles ikke tilgjengelig i Norge, men det er all grunn til å tro at den også vil bli tilgjengelig her. Om ikke, vil nok Valyou eller andre liknende tjenester mest sannsynlig bli tilgjengelig for iPhone telefoner med NFC systemet. Per i dag, er det kun iPhone 6 som har NFC systemet.


Hva er NFC og hvordan fungerer det? 

Som kort nevnt over, står NFC for near-field communication. NFC er rett og slett en metode for trådløs kommunikasjon mellom 2 enheter. Forskjellen mellom NFC og andre trådløse kommunikasjonssystemer, som for eksempel Bluetooth og WiFi, er i hovedsak avstanden og mengden av data som kan bli overført. Med NFC systemet må avstanden mellom enhetene generelt sett være 2 cm eller mindre og datamengden kan som regel ikke være mer en 400 kbps. Dette gjør mobilbetaling mer sikkert ettersom det er mindre sjanse for at man ved en tilfeldighet plasserer telefonen innenfor rekkevidden til en annen NFC enhet. Samtidig har DNB satt en sperre, som gjør at beløp på over 200 kroner krever pin-kode. 

Hvilket telefoner har NFC systemet?

Faktaboksen over viser hvilket telefoner som støtter Valyou Appen, og har dermed også NFC systemet integrert. Det er for øvrig flere telefoner som har NFC systemet, og stort sett alle nyere smarttelefoner inneholder en NFC antenne. Dette gjelder stort sett alle Android telefoner av nyere dato og de fleste Windows Phone telefoner. Sist ut på markedet med NFC systemet var iPhone 6. 

By , 15 Nov 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18