De best betalte og mest meningsfylte jobbene | Livsstil | CompareKing
Finn drømmejobben din!

Norges beste jobber

Hva motiverer deg mest til å gå på jobb hver dag? Enten det er menneskene du jobber med, samfunnspåvirkningen jobben har, eller lønna som kommer på kontoen hver måned, kan det være lurt å være ærlig med seg selv om hva som er mest viktig. Hverdagen blir bedre både for deg selv og de rundt deg, hvis du har den riktige jobben. Hva det er, derimot, varierer fra person til person. I denne artikkelen kan du lese om hvilke studieretninger som gir de best betalte jobbene, hvilke yrker som er oppfattet som mest meningsfylte og hvilke jobber som kanskje blir overflødige i fremtiden.

Les også: Tips for et vellykket jobbintervju

Studentene som går en trygg økonomisk fremtid i møte

Ifølge en artikkel i Aftenposten fra 2012 er det studenter utdannet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim som har den høyeste gjennomsnittslønnen. Studentene som tar Industriell økonomi og teknologi-ledelse (IØT) er landets lønnsvinnere. NTNU-studenter er ettertraktet blant arbeidsgivere og i tillegg viser tall fra nettportalen studiekvalitet.no at de får høyest lønn etter endt utdanning. Rektor ved NTNU, Torbjørn Digernes, sa til Aftenposten at han er godt kjent med de mulighetene en utdanning fra lærestedet gir. Han påpekte at studieprogrammene deres er populære og sivilingeniører er ettertraktet i arbeidsmarkedet.  Aller best ut kommer IØT programmet, så dette trekke flinke studenter som motiveres av høy lønn. Studieleder Tim Torvatn tror produktet deres treffer markedets behov. Deres kandidater er skolert godt i både analyse, matematikk, teknologi og ledelse. På den måten blir de tverrfaglige og fleksible, noe som fører til at de ofte havner fort i en lederstilling, som normalt sett er bedre betalt, forteller Torvatn til Aftenposten.

Les også: Fordelene med studielån

Godt betalt og betydningsfullt

Flere har en oppfatning av at man må gå over lik for å oppnå rikdom, og bare de som nøyer seg med litt av potten kan «redde verden». Men virkeligheten er vel ikke så svart og hvit? Ifølge Karrierestart.no er det til og med mulig å få i pose og sekk og har funnet mange yrker hvor  lønna er veldig god, samtidig som innehaverne av jobbene føler de har en meningsfull jobb. Dataene kom fra en kvantitativ undersøkelse hvor Payscale.com spurte 454 yrkesgrupper om jobben deres gjør verden til et bedre sted. Yrker i helsevesenet kom høyt opp på listen over meningsfylte jobber, og det er ikke så overraskende med tanke på at de redder liv og tar hånd om de syke. Andre yrkesgrupper som rangerte høyt på meningsfullgraden var yrker som sosialrådgiver, lærer, og andre tjenestepersonell, men de befant seg ikke på samme lønnsnivå som de best betalte jobbene. Den best betalte jobben med høyest poengsum på meningsfullgraden var nevrokirurgi. Ifølge Payscale.com mente hele 94 prosent av de spurte at jobben som nevrokirurg i stor grad er meningsfull. I tillegg, basert på tall fra SSB, har disse yrkesutøverne en gjennomsnittslønn på 787 200 kroner i offentlig sektor, og 903 600 i privat sektor. Andre plass på lista var de som jobbet som rektor. Her viste undersøkelsen en meningsfullgrad på 93 prosent med en gjennomsnittslønn på 613 200 kroner i offentlig sektor og mer i privat sektor. Videre nedover på lista kom anestesilege, psykiater, psykolog, veterinær, tannlege, optiker, barnelege, lensmann, jordmor, gynekolog, sivilingeniør, fysiker, etterforsker og farmasøyt.

Les også: Lån penger for å starte et AS

Jobbmarkedets framtidsutsikter

Are Turmo, avdelingsdirektør i Kompetanseavdelingen, Utdanning og kompetanse, ved Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), sa til Kvinneguiden at om du vil være sikret høy lønn og samtidig jobbe i en sektor med stor nytteverdi for samfunnet i fremtiden, bør du utdanne deg innenfor realfag og teknologifag. Han fortalte videre at NHOs medlemsbedrifter først og fremst etterspør fagarbeidere, fagskoleutdannede og ingeniører. Når det gjelder offentlig sektor sa Turmo at det vil være stort behov for styrking innen helsesektoren. En som sa seg enig med Turmo, til Kvinneguiden, var Veronika Yri, karriererådgiver ved Karrierehuset. Hun uthevet at det vil være svært stor etterspørsel etter å fylle stillinger som krever teknologisk spisskompetanse. Yri anbefalte å satse på realfag og nevner at noen av yrkene det vil være lurt å sikte seg inn på er innen energi og kraftforsyning, informatikk og informasjonsteknologi, eller administrative utdanningsretninger med fokus innen økonomi, IKT-systemer og saksbehandling.

Les også: Lett å bli rik i Norge

Overflødige yrker?

Opp igjennom tidene vil det alltid være visse yrker som av forskjellige grunner til slutt vil bli overflødige. Samfunnet og teknologien går fremover, også i dag, så det kan lønne seg å prøve og forutsi hvilke retninger innen arbeidslivet som kan lede til en blindvei. Turmo avslørte, til Kvinneguiden at det mest sannsynlig vil bli mindre etterspørsel etter ufaglært arbeidskraft, spesielt innen yrker hvor arbeidet enkelt kan erstattes av automatisert produksjon, eksempelvis bilindustrien. Yri påpekte at også reiselivsutdanninger kan bli mer overflødig i fremtiden, da det har blitt mye enklere for allmenheten å bestille reiser på egenhånd. Harald Groven, webutvikler for utdanning.no, tok utgangspunkt i hva myndighetene utpeker som områder der det kan komme en rekrutteringskrise. For eksempel det at alt for få fullfører yrkesfag så det blir mangel på personer med fagbrev. Ifølge statistisk sentralbyrå kommer det til å mangle 30 000 utdannede lærere og nesten 50 000 helsearbeidere i 2030. I motsetning utdannes det for mange i andre utdanningsgrupper. Hvis trendene fortsetter så kan det bli et overskudd opp mot 100 000 humanister, jurister og samfunnsvitere, samt personer med kortere utdanninger i økonomi og administrasjon. Grov nevnte at det tross dette er enkeltutdanninger innen disse fire gruppene det er stor etterspørsel etter, sier han.

Kilder:

www.aftenposten.no

www.karrierestart.no

www.klikk.no/kvinneguiden

By Emma, 10 Nov 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18