En nybegynnerguide for CFD handel | Investering | CompareKing
CFD - fremtiden for investering i finansmarkedene?

Nysgjerrig på CFD?

CFD står for «Contracts for Difference», også omtalt som differansekontrakter, og betegner handel hvor man spekulerer i prisendringer. Det er ikke begrenset kun til aksjer, som mange tror, men kan også brukes på valuta, råvarer, indekser og andre finansielle instrumenter. Å kjøpe en CFD for en aksje gir deg mange av de samme rettighetene som om du hadde eid den fysiske aksjen. Du vil for eksempel få utdelt utbytte. Derfor er det som skiller CFD handel fra vanlig aksje- eller valutahandel for eksempel, at kunden har alle fordelene ved å eie en aksje-, indeks-, råvare- eller valutaposisjon uten å måtte eie det underliggende instrumentet. Istedenfor, kan du inngå en kontrakt for en CFD til en gitt pris som er basert på kursen ved kjøpstidspunktet. CFD er et derivatprodukt og kan ses på som et speilbilde av et annet verdipapir. Forskjellen mellom kjøpsprisen og prisen når posisjonen lukkes gjøres opp i kontanter og gir navnet «Contracts for Difference».

Ikke uten risiko

Det er viktig å merke seg at dette, som all annen handel med aksjer, valuta og lignende, innebærer en risiko. Ved å handle CFD kan du potensielt miste hele beløpet du handler for, og til og med mer enn opprinnelig innskudd. Det vil altså si at du kan bli pålagt å foreta ytterligere innskudd prisen er redusert når kontrakten lukkes. Handel i CFD har et høyt risikonivå sammenlignet med andre typer investeringer ettersom kurser raskt kan bevege seg i din disfavør. CFD passer nødvendigvis ikke for alle, men det er et spennende marked og hvis du har lyst til å prøve deg er det viktig å forstå hvilken risiko som er involvert. Hvis du setter deg godt inn i hvordan CFD handel fungerer i praksis, og velger en bra plattform for å utføre handelen på, vil du ha de beste forutsetningene for å tjene penger.

Les også: Her er 3 råvarer du burde investere i.

CFD handel i praksis

Den enkleste måten å forstå hvordan en investering i CFD fungerer i praksis er å sammenligne med handel på aksjemarkedet. I stedet for å kjøpe 1000 aksjer i for eksempel Google eller Microsoft fra en aksjemegler, kan du kjøpe 1000 CFD-kontrakter på en handelsplattform. Hvis aksjekursen øker med USD 5 vil du få en fortjeneste på USD 5000, akkurat det samme som kan oppnås ved å kjøpe de fysiske aksjene på børsen. Fordelen med CFD handel er at det er mulig å finne plattformer hvor du kan handle uten kurtasje, det vil si at du ikke må betale provisjon til en megler eller forhandler, som er nødvendig når man kjøper et fysisk finansielt instrument. Kurtasje kan være en av hovedgrunnene til at mange aktive tradere mislykkes, så det er en stor fordel å slippe denne kostnaden. Det betyr jo rent praktisk at det er en mindre faktor man trenger å ta med i beregningen. I tillegg unngår du forsinkelser man får ved kjøp av underliggende instrumenter, som for eksempel levering av verdipapir, registreringer og lignende.

Les også: Slik bruker du sparepengene dine.

Margin og giring

Dette er begreper som også brukes innen valutahandel. Mange omtaler dette som den største fordelen med CFD-kontrakter, fordi du selv med liten egenkapital kan kjøpe store poster og potensielt øke gevinsten. Med et marginforhold på 1:50 for eksempel, kan du kjøpe CFD-valuta verdt 50 000 kroner for et innskudd på 1000 kroner. Dette kan også kalles giring som refererer til det å bruke gjeld til å finansiere investeringer. Ikke alle nettmeglere tilbyr dette, men fordelen er at du kan investere for mer enn det du har i egenkapital. Kort fortalt er det altså en måte å låne penger av megleren din for å finansiere kjøp av CFD. For å ikke risikere hus og gård så er det lurt å benytte en nettmegler som du kun blir skyldig det opprinnelige beløpet du skyter inn for å garantere lånet, og ikke hele lånebeløpet. Plus500 er en av nettmeglerne som tilbyr giring med dette vilkåret, så du kun risikerer å tape din investering.

Les også: Valutahandel, gull- eller fallgruve?

Hvor er det best å handle CFD?

Ved å søke på internett kan man se at det er flere nettsider som tilbyr CFD handel, men i skrivende stund virker det som at det kun er Plus500 som er anbefalt for norske kunder. Ikke alle tilbyr kurtasjefri handel, og når du først finner en nettmegler som ikke krever kurtasje, er det ikke sikkert marginene de setter er så mye å juble for. Fordi det ikke finnes mange CFD-tjenester som har både kurtasjefri handel og gunstige marginkrav blir Plus500 anbefalt. I tillegg har Plus500 en av verdens beste finansielle handelsplattformer. Her kan du handle CFD-er i aksjer, valuta, råvarer, indekser og EFT-er. De har et nedlastbart program og i tillegg et handelssystem for mobiltelefoner. De tilbyr gode verktøy for teknisk analyse, så legger til rette for høy brukervennlighet. På Plus500 er det også mulig å teste en demo av handelsplattformen, så da kan du prøve deg helt uten risiko, kostnad eller forpliktelser.

CFD handel har økt i popularitet i løpet av de siste årene, og det kan godt tenkes at dette kommer til å bli den foretrukne måten å handle i finansmarkedene på. Lykke til hvis du har tenkt til å prøve deg å husk at det å trade med CFD innebærer stor risiko, men også potensielt høy avkastning. Du kan miste innskuddet ditt så sørg for å trade sikkert.

Kilder:

www.cmcmarkets.no

www.plus500.no

By Emma, 11 Dec 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18