Hva er feriepenger og hvordan burde de brukes? | Investering | CompareKing
Hva er feriepenger og hvordan burde de brukes?

Nyttig å vite om feriepenger

Årets sommerferie er over og de aller fleste har fått, og kanskje også brukt opp, feriepengene. Er det vaner, tradisjoner eller forventninger fra andre som bestemmer hvordan disse pengene blir brukt hvert år? Hvis du har lyst til å være ekstra fornuftig med feriepengene neste år så har vi noen tips til hvordan de kan brukes. For de som er nye i arbeidslivet eller av andre grunner ikke vet så mye om hvordan utbetaling av feriepenger fungerer i Norge så vil du først få en innføring i det grunnleggende.

Hva er feriepenger?

Det du får utbetalt i feriepenger er tjent opp året før, og dette kalles opptjeningsåret. Ferieåret er det kalenderåret ferien avvikles. Hvis du ikke var i jobb i fjor har du fortsatt rett til å ta ferie i år, men du har ikke rett til feriepenger. I utgangspunktet er ferie ubetalt, så hensikten med feriepenger er å erstatte det du ikke får i lønn når du tar ferie. Alle arbeidstakere har rett til feriepenger, altså alle som er ansatt for å utføre arbeid i annen tjeneste. Frilansere og selvstendige oppdragstakere har ikke rett på feriepenger ifølge ferieloven.

Hvor mye og når får man utbetalt?

Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, som er bruttolønn blant annet, fra opptjeningsåret. Arbeidstakere over 60 år har rett på minst 12,5 prosent. Feriepenger beregnes ut fra det man har tjent i arbeidsvederlag året før. Eksempelvis skal det ikke beregnes feriepenger av utbetalinger til reiseutgifter, losji, feriepenger utbetalt i opptjeningsåret, eller andel av nettoutbytte. Bonuser og provisjonsbasert lønn som resultat av personlig arbeidsinnsats derimot, skal det beregnes feriepenger av. Feriepengegrunnlaget bør fremgå på lønnsslippen din, eller i lønns- og trekkoppgaven for opptjeningsåret. Det skal ikke trekkes skatt av feriepenger som utbetales i ferieåret, men hvis utbetalingen kommer i opptjeningsåret derimot skal arbeidsgiver beregne skatt.

I Norge har arbeidstakere lovbestemt krav på fire uker, pluss en dag, ferie hvert år. Du får en uke ekstra når du har passert 60 år. På arbeidsplasser som er omfattet av tariff- eller annen avtale som gir en femte ferieuke, er den ordinære satsen for feriepenger 12 prosent og 14,3 for ansatte over 60 år. Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Mer vanlig er det at virksomheten utbetaler feriepenger i en bestemt måned, ofte juni. På denne måten får arbeidstakerne vanlig lønn når ferien avvikles dersom det er på et tidligere eller senere tidspunkt.

Hvordan burde man bruke feriepengene?

Feriepengene erstatter lønn en måned i året så mye må selvfølgelig gå til faste utgifter, og også ferie, som pengene i grunn er øremerket for. Allikevel kan det lønne seg å ikke bruke alt på sydenferien. Mange sitter med gode intensjoner hele året om å sette til side penger og betale gjeld, men ofte kommer regningene, og livet generelt, i veien og det blir kanskje med tanken. For de det gjelder er feriepengeutbetalingen en god anledning til å forandre dette.  Her får du tips for hvordan du kan bruke feriepengene om ikke alt går til ferien. Mange av tipsene går igjen i artikkelen 4 gode pengeråd som du kan lære av, men du får jo ikke et stort bedre utgangspunkt for å ta kontroll over økonomien.

1. Betal dyr gjeld

Hvis man skal få betalt unna gjeld er det viktigste å betale den dyreste gjelda først. Hvis man har betalingsproblemer er det ofte man kun har råd til minimumsfradrag på dyre lån og da minsker dessverre ikke gjelden. Hvis man kan bruke en del av feriepengene til å betale ned kredittkort eller forbrukslån, for eksempel, sparer man på en måte langsiktig ved at man vil få en romsligere økonomi når denne gjelden til slutt blir borte.

2. Betal annen gjeld

Som vi har skrevet om i flere artikler tidligere er boliglånsrentene vi ser i dag rekordlave. I tillegg spås det at vi har enda et rentekutt i vente, og selv om et kutt i styringsrenten ikke automatisk betyr reduserte boliglånsrenter kan vi anta at de vil holde seg på et lavt nivå. For å utnytte seg av den lave renten kan du betale inn litt ekstra på lånet når du har litt mer penger enn vanlig.

3. Spar i aksjer eller fond

I likhet med boliglånsrentene er innskuddsrentene veldig lave nå, så sparepengene får du ikke stor avkastning fra på vanlige sparekontoer. Derfor kan det lønne seg å spare litt mer langsiktig, med en spareform som gir litt mer risiko, men som derimot kan sikre deg en større avkastning. Hvis du ønsker å gjøre dette med noe av feriepengene dine, kan du snakke med banken din om å lage en spareavtale som inkluderer aksjer, eller et kombinasjonsfond.

4. Opprett en buffer-konto

Dette har jeg skrevet om mange ganger og det er og blir mitt favoritt tips for få en ryddig økonomi. Uforutsette utgifter er umulig å unngå, og det er synd hvis ett tannlegebesøk eller nytt kjøleskap er grunnen til at strømmen ikke blir betalt en måned eller to. Derfor anbefales det å ha en konto hvor man setter til side penger som er til nettopp uforutsette utgifter. Hvis du klarer å sette av ett beløp som tilsvarer en eller to månedslønner er du forberedt på det meste. Så mye har du nok ikke muligheten for å spare fra feriepengene alene, men du kan hvert fall få en god start.

Nå har du nesten ett helt år på deg før feriepengene kommer på nytt, så det er god tid for å planlegge hvordan man vil gjøre det meste ut av denne utbetalingen.

Kilder:

www.altinn.no

www.dinside.no

www.arbeidstilsynet.no

By Emma, 22 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18