Økonomitips for unge personer | Sparetips | CompareKing
bli-partner

Økonomitips for de i 20-årene

Lindorff rapporterte at antall inkassosaker steg med 26 prosent i løpet 2009 og økningen var da aller størst blant de unge. I 2014 så bildet litt annerledes ut da de unge hadde en kraftig nedgang i antall inkassosaker. Lindorfff tror årsaken er fordi det har blitt enklere å få kreditt for de eldre, mens det er blitt vanskeligere for mange yngre mennesker. Heidi Skaaret, sjef i Lindorff Norge, uttalte til hegnar.no at det er en uheldig situasjon at mange unge legger seg dårlige betalingsvaner, dette kan skape problemer når de skal over i etableringsfasen hvis inkassosakene ikke gjøres opp og blir til betalingsanmerkninger. Selv om utviklingen har bedret seg blant de unge er det viktig å være bevisst på hvilke økonomiske forpliktelser man har råd til og anlegge gode betalingsvaner så tidlig som mulig.

Vær føre var

Det viktigste, i vår mening, er å betale regningene i tide. På den måten slipper du gebyrer i tillegg til det du skylder. I nettbanken kan du sette opp automatiske betalinger for faste regninger så er det enda lettere å unngå ekstra kostnader. Å tenke langsiktig i 20-årene er ikke det letteste for alle når fremtiden virker langt unna og alt er morsommere enn å betale regninger. Det skal allikevel ikke så mye til før gebyrene og inkassokravene kan skape gjeldsproblemer det er vanskelig å betjene og i verste fall vil du få problemer med å ta opp lån den dagen du vil kjøpe bolig. Hvis du sliter med gjeld så ikke betal gammel gjeld ved å ta opp nye lån, gjør alt du kan for å kvitte deg med smågjelda. Ta kontakt med kreditor så tidlig som mulig hvis du har problemer. De er ofte behjelpelig med å finne en løsning for hvordan du skal få betalt ned det du skylder. Alt dette kan vel og merke unngås hvis du betaler regningene i tide så vær føre var.

Les også: 4 gode pengeråd som du kan lære av

Unngå kreditt og lokketilbud

Lokketilbud finnes overalt men ikke la deg friste. Betalingsutsettelse kan være skummelt da det kan innfri et ønske der og da uten at du trenger å betale ett øre. Men det er langt fra gratis så med mindre du har stålkontroll på økonomien burde du holde deg langt unna. Problemene kan komme etter noen måneder og hvis du ikke kan betale for deg da så løper rentene fort og produktet kan bli veldig dyrt i tillegg til at du kan bli sittende med uønsket gjeld. Det er heller ikke å anbefale og handle møbler og innbo på kreditt, selv om alle de store kjedene tilbyr forskjellige kjøpekort. Kredittkort kan i noen tilfeller lønne seg, som for eksempel når du kjøper en PC, da det gir deg bedre forbrukervern. I disse tilfellene må du bare huske å betale gjelden før rentene begynner å løpe.

Les også: 5 tips for bruk av kredittkort, vær forsiktig!

Fordeler for studenter

Hvis du studerer har du mest sannsynlig ikke mulighet til å jobbe 100 prosent så da er det viktig å få med seg alle fordelene det innebærer å være student. For det første er det studentrabatt på det meste, alt fra kollektivtrafikk til mat og moro. Du kan besøke studenttorget.no blant annet for en oversikt.  I forhold til studielån anbefaler vi deg å holde deg oppdatert på hvilke regler som gjelder for kutt av lån og stipend hos lånekassen. På den måten kan du få betalt ned lånet så fort som mulig. Husk også å registrere flyttemelding hvis du flytter hjemmefra da det har stor betydning for stipend- og lånebeløpet om du bor borte eller hjemme.

Ta styringa

Lag budsjett og skaff oversikt over økonomien din. Du kan begynne med å se over kontoutskriften for forrige måned. Hvis du kan bli kvitt noen utgifter er det flott, hvis ikke kan du prøve å gjøre noe med inntektene. Du kan kanskje få en deltidsjobb eller jobbe litt mer der du er. Hvis du lar deg friste av kredittkort og forbrukslån mister du fort oversikten, så tenk deg godt om før du forplikter deg til et abonnement eller stort kjøp og legg alltid en plan for når og hvor fort du skal betale ned gjelda. Ikke få panikk og betal månedlige underskudd med kredittkort, da blir kravet fort større enn du ønsker og du mister kontrollen. Hold hodet kaldt og husk at det er bedre å ordne opp med en gang, ikke gjem unna regninger og håp at problemet skal forsvinne. Hvis du trenger hjelp for å få kontroll på finansene dine så kan du snakke med noen, enten det er familie, venner eller NAV, det viktigste er at du prøver å ta styringa fra starten.

Gratis ting

Du kan jo ikke spare mer enn om du får noe gratis, så dette er moro for oss som liker å mate sparegrisen! Det hender at du kan få dyre ting som hvitevarer gratis mot at du henter de hos folk som pusser opp. På finn.no er det også en hel side for gratis ting så du har ingenting å tape på å titte der. Selv om det ikke er helt gratis, kan du spare masse penger hvis du finner ting du trenger på loppemarked, Fretex eller lignende. Familie og venner, spesielt de som pusser opp, er alltid verdt å høre med og da de ofte kvitter seg med møbler eller kopper og kar.

Les også: 8 merkelige måter du kan spare penger på

Riktige forsikringer

Hvis du kjøper ny mobil eller PC vil de fleste butikkene prøve å selge deg forsikring samtidig. Disse er ofte dyre og faktisk helt unødvendige. Garanti og reklamasjonsrett etter norsk lov holder. En god innboforsikring derimot kan være lurt. Mange av disse vil også dekke telefoner og datautstyr. Reiseforsikring er også viktig å ha da det som oftest dekker deg med en gang du er utenfor hjemmet ditt. Hør med banken din i tillegg til forskjellige forsikringsselskaper for å finne de beste forsikringene for deg til en god pris.

Spar i BSU

Hvis du har penger igjen kan det lønne seg å spare på en BSU-konto. Det er veldig gode betingelser på denne spareordningen og vil komme veldig godt med når du skal etablere deg på boligmarkedet.  Du kan søke å finne den beste BSU ordningen for deg på finansportalen.no.

Les også: 10 tips for unge boligkjøpere

Kilder:

www.skyldepenger.no

www.hegnar.no

www.lindorff.no

www.ung.no

By Emma, 17 Jun 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18