Ringvirkningene av Panama Papers | Livsstil | CompareKing
Stor misnøye etter dokumentlekkasje

Økonomiske avsløringer skaper mistillit

Med mindre du har bodd under en stein den siste uken har du nok fått med deg at Aftenposten har publisert informasjon om tidenes største dokumentlekkasje. Det har fått navnet Panama Papers og avslører hvordan statsledere, politikere, kriminelle og kjendiser gjemmer unna penger i skatteparadiser. Det er fortsatt lekket informasjon som vil bli delt de neste ukene, men allerede har avsløringene hatt store ringvirkninger. Hvis det er blitt litt mye å holde styr på vil du få et kortfattet sammendrag her. Vi har også sett på hvordan mange har mistet tillit til noen av storbankene i Norge i farvannet av avsløringene.

 

Panama Papers

Alt oppstyret er et resultat av at hele 376 journalister har gravd og gransket 11,5 millioner dokumenter det siste året. Dette frembrakte dokumenter som avdekker hvilken sentral rolle skatteparadisene har i den globale finansindustrien. De lekkede dokumentene har sitt opphav i det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca. De har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser. På kundelisten fant de blant annet statsoverhoder, politikere, milliardærer og mer enn 200 nordmenn. Det er snakk om milliardbeløp som er blitt gjemt i skatteparadisene. De som først fikk tilgang til de omtalte dokumentene var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Materialet ble delt med Aftenposten og over 100 andre medieorganisasjoner gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Advokatfirmaet Mossack Fonseca har vært forholdsvis ukjent til nå, og har i flere tiår hjulpet mange av verdens rikeste mennesker med å gjemme verdiene sine i skatteparadiser. Panama Papers er tidenes største dokumentlekkasje og vil trolig dominere nyhetsbildet en god stund fremover.


Les også: Årets pandemi er elektronisk

 

Bare toppen av isfjellet?

Aftenposten har foreløpig publisert en oversikt over 70 personer fra verdenseliten som knyttes til skatteparadiser. Dette er noen av verdens mektigste personer og avisen har skrevet at mer informasjon vil bli lekket de neste ukene. Derfor gjenstår det å se om dette bare er en smakebit på omfanget. På listen over avsløringer er blant annet statsministeren på Island og i Pakistan, kongen av Saudi-Arabia og familien til presidenten i Asarbadsjan. Noen av skatteparadisene er De britiske Jomfruøyene, Panama og Seychellene. Disse statene tilbyr veldig gunstige vilkår for utenlandskeide selskaper.  Mossack Fonseca har hjulpet rikinger med å opprette skallselskaper i disse statene og på den måten har noen av verdens mektigste unngått skatter og avgifter i egne land. Dokumentlekkasjene har avslørt hele 215 000 skallfirmaer knyttet til Mossack Fonseca. På kundelista til advokatfirmaet fant de 14 153 navn og blant disse var det 12 statsledere, 143 politikere, 29 milliardærer og idrettsutøvere. Noen av de navngitte som har skjult deler av rikdommen sin i skatteparadis er kong Samlan i Saudi-Arabia, fotballspiller Lionel Messi, Pakistans statsminister Nawas Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko, Det internasjonale fotballforbundet FIFA og Storbritannias statsminister David Camerons far.


Les også: På tide med en vårrengjøring i forsikringene dine?

 

Avsløringene har rystet verden

Skatteparadis i seg selv er ingen nyhet og det er heller ikke sjokkerende at personer utnytter dette ved å gjemme verdier der. Allikevel er nok omfanget avslørt gjennom Panama Papers større enn mange hadde sett for seg, og når statsledere, eller andre personer som forvalter andres penger eller sikkerhet er involvert reagerer folk. Det som har skjedd i Island skisserer dette. I 2008 kollapset de islandske banken, arbeidsledigheten steg og krona falt kraftig. På samme tid plasserte daværende statsminister Sigmundur Gunnlaugsson konas familiearv på 80 millioner norske kroner i et skatteparadis, kommer det frem av Panama Papers ifølge Aftenposten. Han gjorde det ved å opprette selskapet Wintris på De britiske Jomfruøyene, som senere ble en av kreditorene etter bankkollapsen på øya. I et intervju med SVT hadde Gunnlaugsson sagt at han alltid har betalt skatt for sine og familiens midler. Han fullførte aldri intervjuet. Etter avsløringene har tusenvis av islendinger reagert kraftig og tatt til gatene for å kreve at statsministeren skulle gå av. De fikk det som de vill og Gunnlaugsson gikk av tirsdag denne uken, selv om han fortsatt hevder at han ikke har gjort noe galt, og vil fortsette i regjering.

 

Flere banker involvert

Ifølge SVT omfatter lekkasjene 500 banker. De skal ifølge den svenske TV-kringkasteren ha hjulpet kunder, gjennom Mossack Fonseca, med å opprette skallselskap og gjemme penger i skatteparadis. Etter avsløringene er det kommet frem at selv om det ikke er ulovlig, har mange av bankene tatt avstand fra det. Blant nordiske banker er DNB, Jyske Bank og Nordea blitt knyttet til Panama lekkasjene. I etterkant av avsløringene har Infact gjennomført en meningsmåling som viser at tilliten til DNB er betydelig forverret, ifølge E24. Det er avdekket at DNB har hjulpet kunder med å skjule penger i Seychellene. Ifølge undersøkelsen oppgir 67 prosent av de spurte at tilliten til DNB er svekket. Når de ble spurt om de kjente til saken om Panama-papirene svart 66 prosent ja og 34 prosent nei. Infact ønsket også å finne ut om holdningene til Nordea var blitt påvirket. Ifølge avsløringene har Nordea brukt Mossack Fonseca i større grad enn DNB, men DNB-ledelsens håndtering av situasjonen har kommet mer tydelig frem i media. Det kan være årsaken til at 40 prosent av de spurte svarte at de var blitt mer negative til Nordea, sammenlignet med 67 prosent som svarte det samme om DNB


Les også: Rentenytt pryder overskriftene igjen

 

Godt dekke for korrupsjon?

Økokrim har blitt kritisert for at de ikke har etterforsket flere av sakene for korrupsjon, men de har svart med å si at korrupsjonsloven er for svak. Førsteadvokat Marianne Djupeland i Økokrim sa til Dagens Næringsliv at slik situasjonen er i dag er de nødt til å avgrense etterforskning til forhold som er tilknyttet norsk strafferett og norske ansvarlige. Av den grunn blir det vanskelig å forfølge bestikkelser betalt i utlandet.  


Alt spetakkelet er forhåpentligvis litt klarere for deg nå, uansett om du har lest alt eller ingenting fra før. Så blir det spennende å se hvor lenge avsløringene vil fortsette og hvilket omfang det vil få til slutt.


Kilder:
www.aftenposten.no
www.nrk.no
www.e24.no
www.dn.no
By Emma, 08 Apr 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18